Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Regeringen vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol

Regeringen vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Efter många om och men samt en flyttad deadline kom till slut förslaget om gårdsförsäljning från regeringen. Öl, cider, vin och sprit inkluderas, fast med vissa villkor och begränsningar.

Efter tre tidigare utredningar har nu ett skarpt förslag landat. Regeringen vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol från mikrobryggerier och gårdar som producerar öl, vin, cider och sprit. Förslaget, som presenterades av statsminister Ulf Kristersson och socialminister Jakob Forssmed vid en pressträff den 5 juni, omfattar småskalig och hantverksmässig produktion och planeras att träda i kraft under första halvåret 2025. Det nuvarande förslaget överensstämmer i stora drag med vad den senaste utredningen kom fram till.

Försäljningen får ske mellan klockan 10 och 20 till besökare som betalt för till exempel en guidad tur, föreläsning eller liknande arrangemang. Det kommer att finnas begränsningar för hur mycket varje person får köpa; det rör sig om upp till 3 liter vin, öl eller cider och 0,7 liter sprit. Gårdsförsäljning tillåts för företag som högst producerar 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa drycker upp till 10 procent alkohol eller 200 000 liter jästa drycker över 10 procent alkohol.

Emma Serner är vinodlare på Gotland och även ordförande i Sveriges branschorganisation för oenologi och viticultur (SBOV). Hon ser positivt på förslaget.

Porträttbild på den svenska vinproducenten Emma Serner
Emma Serner, vinproducent på Långmyre Vineri i Burgsvik på Gotlands sydligaste spets. Foto: Press

– Roligt att vi äntligen har fått ett förslag. De flesta svenska vinproducenter tar idag emot betalande besökare så infrastrukturen finns redan på plats. Hos oss på Långmyre tar vi emot över tusen besökare per år och det här skulle höja upplevelsen för dem. Vi räknar med att kunna sälja i genomsnitt en flaska till varje besökare. Blir förslaget verklighet behöver vi sannolikt växla upp och anställa en person på heltid under sommarmånaderna, säger Emma Serner.

Det har tidigare ryktats om att spritdestillerier inte skulle omfattas, men även de inkluderas alltså. Ett företag som hamnar över förslagets högsta gräns för volym är till exempel Hernö Gin som 2023 buteljerade närmare 140 000 liter gin.

– Det hade förstås varit roligt om vi hade kunnat addera försäljning vid vårt destilleri. Vi lockar många långväga besökare till Höga kusten och anställer 15 personer extra under sommaren, säger Hernö Gins vd Emma Edfors till Wine Table och fortsätter: – Vi välkomnar att det kommer ett förslag efter så många utredningar. Det är positivt att så många små producenter gynnas och att det finns ett så stort intresse för svenskproducerat.

Lagförslaget berör enligt regeringen cirka 600 bryggerier, destillerier och andra tillverkare av jästa drycker i Sverige. Den sammanlagda produktionen av vin i Sverige ligger på omkring 200 000 liter vin per år, så samtliga svenska vinproducenter bör omfattas av förslaget.

Eftersom kravet är att druvorna ska vara odlade av producenten, innebär det däremot att urbana vinerier i Sverige exkluderas. De köper i regel in druvor från andra delar av Europa. Något som Kenneth Gustafsson, ägaren till Wine Mechanics i Göteborg, ställer sig frågande inför på sitt Instagramkonto eftersom han menar att till exempel bryggerier i regel använder utländska råvaror till sin öl.

Jakob Forssmed påpekade under regeringens pressträff att förslaget inte hotar Systembolagets monopol. Syftet med begränsningarna är att säkerställa att monopolet överlever och förslaget är förenligt med EU-rätten, menar Forssmed. Det håller inte nykterhetsrörelsen med om. Enligt IOGT-NTO innebär förslaget ett brott mot Sveriges undantag från EU-rätten. De hävdar att undantaget vilar på att Systembolaget är ett monopol med ensamrätt.

Regeringen betonar att förslaget handlar om besöksnäring snarare än detaljhandel. Själva besöket hos gården som ska sälja alkohol måste ha ett värde i sig för besökaren. Enligt utredningens beräkningar skulle gårdsförsäljningen kunna medföra en ökning av antal arbetstillfällen i dryckesbranschen med 17–19 procent.

Nästa steg är att regeringen ska besluta om en lagrådsremiss. Förslaget kommer även att skickas till EU-kommissionen och EU:s övriga medlemsnationer. Regeringens bedömning är att lagstiftningen kan träda i kraft under första halvåret 2025 – om inte EU-processen drar ut på tiden.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.