Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Guldkorn att beställa – nio vintips du inte vill missa

Guldkorn att beställa – nio vintips du inte vill missa

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Andreas Grube har varit och grottat ner sig i beställningssortimentets digra utbud – och hittat massor av kalasviner som är mer än värda att beställa. Här är tips på nio viner du inte vill missa.

BUBBEL

biutiful_cava

Biutiful Cava Brut Nature, Spanien, nr 75786, 139 kr

Riktigt schyst cava som bjuder på det där lilla extra. Tydliga smaker av apelsin, också med en hel del äpplen, päron och lite grapefrukt. Fin skjuts i syran och bra längd med allt i harmoni. Klart bra för pengen – It’s a Bargain! Perfekt till lite småplock som mandlar och oliver.

exton-park-rose

Exton Park RB 23 Rosé, England, nr 58791, 449 kr

Exton Park har verkligen hittat sin unika plats bland de många suveräna bubbelproducenter som finns i England nu. Ofta jobbar man med ett stort urval av reservviner – i det här fallet 23 olika årgångar – vilket ger fullmatade viner med nötig botten och rik fruktighet. Gott om smultron, blodgrape, röda vinbär, hasselnötter och croissant. Som en dröm.

 

ORANGE

marcel-deiss

Deiss Pinot Gris 2017, Frankrike, nr 75507, 289 kr

En av mina personliga favoritproducenter i Alsace som här serverar ett skalmacererat vin av asolut högsta klass. Jag är inget automatiskt fan av just orangevin men om det görs såhär bra kastar jag mig gärna över det. Rödbärigt och aningen kryddigt med snyggt stram munkänsla, aprikostoner och lite barrskog.

 

VITT

scaia

Scaia Garganega Chardonnay 2021, Italien, nr 71728, 154 kr

Stramt syrligt och på samma gång med fyllig frukt. Läckert citruszestig och lite stram i munnen, men här finns också en fin blommighet och gott om saftig grapefrukt. Pulpo fräst i chili och vitlök kommer bli ett grymt bra ackompanjemang.

 

RÖTT

les-cotilles-pinot

Les Côtilles Pinot Noir 2021, Frankrike, nr 52038, 119 kr

Pinot noir från Bourgogne som i min bok är ett klockrent fynd för den här pengen. Öppet, rent, läskande och drickvänligt med charmiga doser röda bär och en pigg örtighet. Bara att öppna och hälla upp.

bojo-les-grandes-coasses

Paul Durdilly et Fils Beaujolais Les Grandes Coasses 2021, Frankrike, nr 56738, 149 kr

Ett vin som bjuder på allt man kan önska av en bra gamay. Doft och smak bjuder på pigga färska röda bär, en lätt körsbärskärnig ton och rejäla knippen färska örter. Drick svalt i stora kupor, antingen som det är eller till charkbrickan.

monte-bernardi

Monte Bernardi Chianti Classico Riserva 2019, Italien, nr 55491, 229 kr

Sangiovese i en stil som jag verkligen gillar – ren, bärig, fräsch och elegant, samtidigt med en kryddig botten och bra ryggrad. God nu, men kan också sparas ett bra tag för den som så önskar.

ocean-eight

Ocean Eight Pinot Noir 2019, Australien, nr 57318, 449 kr

Ja, jag vet, den kostar onekligen en slant – men så är det här också ett toppklassvin med massor av ambition och karaktär. Redan nu hyfsat utvecklat där alla delar kommit samman i skön harmoni. Fylligt och rikt men samtidigt med elegans. Hur gott som helst till långbakad fläsksida.

prunotto-mompertone

Prunotto Mompertone Barbera Syrah 2018, Italien, nr 77974, 159 kr

Kul och rätt udda blend av druvor, och ett vin som känns imponerande välutvecklat och färdigt trots att det bara har fem år på nacken. Bra balans mellan färska röda bär, lite viol, stråk av läder och aningen pepprighet. Supergott till såväl bolognese och lasagne som en pizza med kryddig korv.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.