Bild på Jason Groebe och framtidens naturvin i Rheinhessen

Jason Groebe och framtidens naturvin i Rheinhessen

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Med rötterna djupt förankrade i familjens vingårdar i Westhofen skapar Jason Groebe levande naturviner som speglar både terroir och tid. På Bergkloster tar han tysk vintradition in i framtiden – med regenerativ odling, minimal intervention och en passion för frihet i varje flaska.

Femte generationens vinmakare

I hjärtat av Rheinhessen driver Jason Groebe vinhuset Bergkloster – en ekologisk och naturlig pärla som sticker ut i det tyska vinlandskapet. Som femte generationens vinmakare förvaltar han familjens arv, men blickar samtidigt framåt med en modern, hållbar och minimalistisk vinfilosofi.

– För mig handlar det om att låta vinet uttrycka sig fritt, utan onödiga tillsatser, säger Groebe, som producerar sina viner helt utan tillsatt svavel och med spontanjäsning.

 

Bergkloster Jason Groebe
Jason Groebe producerar sina viner helt utan tillsatt svavel och med spontanjäsning.

Studier i Geisenheim

Intresset för vin väcktes på allvar under en lärlingsperiod hos Wittmann 2011. Efter studier i Geisenheim fördjupade han sin kunskap – och 2017 upptäckte han naturvin. Sedan dess har han utvecklat Bergkloster till ett ledande namn inom tysk låginterventionsvin.

”Tyskland har fantastiska förutsättningar för naturvin. Vi har syra, balans och en växande medvetenhet. Det är bara början.”

På gården arbetar han enligt principerna för regenerativt jordbruk. Traktorkörning minimeras, vinrankor planteras tätare för att stimulera djup rotutveckling, och jorden hålls levande och grön året om. Det stärker vingårdarna inför ett allt mer oförutsägbart klimat.

– Vi har inte längre normala år. Antingen är det för varmt eller för blött – därför måste våra vinrankor vara starka och motståndskraftiga, förklarar han.

Unikt vin utan tillsatser

Westhofens kalkstensrika jordar och skyddande mikroklimat ger vinerna sin karakteristiska elegans och energi. Här producerar Jason bland annat sin naturliga Morstein Riesling – ett unikt vin utan tillsatser från en av Tysklands mest kända vinlägen.

Bergkloster har sex fasta etiketter men släpper också specialbuteljeringar varje år när ett fat sticker ut.

– Jag låter min magkänsla avgöra vad som ska buteljeras – det håller mig nyfiken och kreativ, säger Groebe.

Med terroirdrivna viner som viskar snarare än ropar, vill han förändra synen på tyska viner från traditionellt kontrollerat till levande och energiskt.

Jason Groebe naturvin i Rheinhessen
På Bergkloster tar Jason Groebe tysk vintradition in i framtiden – med regenerativ odling, minimal intervention och en passion för frihet i varje flaska.

Kort om Bergkloster & Jason

Familjeägda Bergkloster grundades för över 120 år sedan och omfattar cirka nio hektar certifierade ekologiska vinodlingar i Westhofen. Med toppgårdar som Morstein, Aulerde, Kirchspiel och Steingrube görs eleganta och sprudlande livfulla viner med minimal intervention – utan tillsatt jäst, filtrering eller svavel.

Jason Groebes stil kännetecknas av stram struktur med livlig syra och tydlig terroir. Viner som Morstein Riesling speglar hans filosofi: handskördade druvor, lång jästvistelse och vacker mineralitet. Den vita cuvéen som kombinerar pinot gris, bacchus, huxelrebe, pinot blanc, sauvignon blanc, Müller-Thurgau, chardonnay och riesling framstår tydligt som naturlig i sin stil – ofiltrerad, spontanjäst och låg i alkohol.

flaskbild bergkloster

Just nu finns två av Jasons viner i beställningssortimentet på Systembolaget.

En glasflaska med Bergkloster Cuvée Weiss 2022, ett vitt vin från Rheinhessen i Tyskland

Bergkloster Cuvée Weiss 2022

Låghalkoholad blend av olika druvor som pinot gris, bacchus, huxelrebe samt fem till. Lätt orange och hazy med naturliga toner, busigt och charmigt.

En glasflaska med Bergkloster Super Lecka 2022, ett rött vin från Rheinhessen i Tyskland

Bergkloster Super Lecka 2022

Gamaydoftande rödbärig och energisk blend av regent, pinot noir, Sankt Laurent, Müller-Thurgau, riesling, pinot gris och pinot blanc med hög maxad syra, torrt strukturerat och mycket livfullt personligt och elektriskt på tungan. Sursyrliga körsbär och lambic's friskhet med hög fräschör i en ren finish.

Gillar du att läsa om vinmakare? Här hittar du fler porträtt!

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Bar Ingrid

Avslappnat

Stockholm, City

Ramla in

Suggan Vinbar

Avslappnat

Göteborg, Majorna

Upcoming

Bar Nacka

Mysigt

Stockholm, Södermalm

Hål i väggen

Leijontornet Bar

Mysigt

Stockholm, Gamla stan

Hotell

L’Enoteca

Mysigt

Malmö

Ramla in

Kommande event