Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sommarpärlor för livsnjutaren!

Sommarpärlor för livsnjutaren!

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 5 minuter

Ska du ut och resa runt i Sommarsverige på semestern? Gillar du god mat, grymma viner, bra boende, sköna upplevelser och vackra miljöer? Då är det här guiden för dig. Här har vi valt ut tolv pärlor som alla bjuder på det där lilla extra.

Skärets Krog
Smögen, Bohuslän
Härlig utsikt över Smögens hamninlopp, färska skaldjur, nyfångad fisk, grym
räksmörgås – som sköljs ner med krispig Chablis eller iskall öl. Kan det bli mer somrigt än så? Vetefasen, alltså. Den här lilla brygg-pärlan är sannerligen en somrig idyll, och ett absolut måste om du befinner dig i krokarna. Är du där kvällstid kan du också ofta njuta av underhållning i pianobaren, och om du besöker dagtid finns nybakade bullar och annat gott att köpa i kaféet. Missa inte! (Huvudbilden)

Lilla Napoli
Falkenberg, Halland
Startskottet för hajpade Lilla Napoli började 2007 med frågan ”Hur kommer det
sig att inte en enda pizzeria i Sverige bakar den ursprungliga pizzan från 1600-talet i Neapel?”. Gänget bakom krogen satte igång att experimentera, och de säger själva att de två första åren gick minst sagt trögt. Idag är stället snarare en vallfärdsplats för alla som gillar smarriga pizzor, bra vin och skön atmosfär. Utöver det arrangerar man regelbundet bland annat vin- och musikfestivaler som lockar folk från hela landet.

Miljöbild från Ästad för Wine Tables Sommarpärlor
Pressbild: Ästad Vingård

Ästad Vingård
Tvååker, Halland
Det här är en plats där du hittar en härlig cocktail av njutbara upplevelser: Ett sagolikt spa, egenproducerade mousserande viner – plus Michelinbelönade restaurang Äng som serverar mat i världsklass och har en vinlista att dö för. Ta en långpromenad i de vackra bokskogarna, plaska runt i den temperade poolen, sippa på något gott glas och njut av snyggt inredda rum med egen bastu. Låter ganska drömmigt, eller hur? Det är det också! Men stället är populärt så se till att vara ute i god tid med din bokning.

Tallrik med mat från Svartsö Krog
Foto: Svartsö Krog

Svartsö Krog
Svartsö, Stockholms skärgård
Sugen på en skärgårdspärla där du både kan äta otroligt vällagad och finessrik mat och dricka lika goda som intressanta viner? Då är Svartsö Krog definitivt något för dig. Det går att ta sig till ön både med skärgårdsbåt och egen snurra, och väl på plats kan du njuta av en ”grön” eller en ”animalisk” meny – eller bara sitta ute i trädgården och lapa sol med en kall öl, ett glas vin eller en av krogens egenkomponerade cocktails. Ett ställe med stora ambitioner och samtidig skönt avslappnad stämning.

Gällnö Bar
Gällnö, Stockholms skärgård
En annan av den stockholmska skärgårdens verkliga guldkorn, men med en helt
annan känsla och stil än Svartsö. Här parkerar du båten i den lugna viken och
slår dig ner vid något av borden på gräsmattan. I skydd av träden kan du äta
enkel men vällagad mat – ofta med grillade inslag – och sippa på vin från en
liten men naggande god lista. Givetvis finns också öl och somriga drinkar på
menyn. Håll utkik i kalendariet, för titt som tätt kommer det importörer på besök och häller vin, och då och då bjuds det på såväl jazz som ståupp.

Krakas Krog
Kräklingbo, Gotland
Krakas har säsongsöppet från sen vår till tidig höst, och är verkligen en vacker oas. Bakom krogen står servicegeniet Ulrika Karlsson, och om du har möjlighet ska du också boka ett av de få rummen som finns i huset för att få en komplett upplevelse. Krakas serverar en avsmakningsmeny som tar sin början i den vackra trädgården och avslutas (om man så vill) med cigarr och brunsprit på altanen. Maten utgår från lokala råvaror och balanserar perfekt på gränsen mellan det traditionella och det moderna. Se till att ta vinpaketet – du kommer få en åkning att minnas för evigt.

Hotell Borgholm
Borgholm, Öland
Öland är onekligen en klassisk sommardestination, och vill du lyxa till det lite extra är Hotell Borgholm en sagolik destination. Själva restaurangen är en av landets mest klassiska – år 2022 firade man 50-årsjubileum – och det finns både en fine-dining del som serverar avsmakningsmeny eller trerätters, och en bistro med lite mer enkla rätter. Vinlistan är utan tvekan en av landets fetaste, med massor av riktigt klassiska viner med bra årgångsdjup.

Miljöbild från Hörte Brygga fotograf Anna Storm
Hörte Brygga Foto: Anna Storm, @annastormphoto

Hörte Brygga
Skivarp, Skåne
Det vitkalkade lilla huset nere vid Hörte hamn är ett ställe som nått världsrykte, både för sitt gedigna hållbarhetstänk, den goda maten och den ambitiösa vinlistan. Maten görs på ingredienser som man hämtar från nära
samarbetspartners, tillsammans med råvaror man hittar i hamnen, på stranden
och i Hörteskogen. Vinlistan speglar ställets hållbara filosofi och här är det fokus på ärliga, transparenta viner enbart från Europa. Verkligen en pärla som inte får missas av alla lovers av bra mat och vin.

Vingården
Gamla stan, Stockholm
Daniel Crespi och hans team i kvarteret Leijontornet i Gamla stan slår om
somrarna upp dörrarna till Vingården på hotellets innergård. Här bjuds på både mat och atmosfär som tar dig till Medelhavets strand eller en piazza i södra Europa. Skaldjur, gazpacho andaluz, grillad Secreto Iberico är bara några av godsakerna som bjuds, och om vädret tillåter äter du din middag under bar himmel. Uppemot hundra viner finns att tillgå på glas, och om du mot all förmodan inte hittar något du gillar finns en av landets grymmaste källare att ösa ur ett par trappor ner.

Bild på en tallrik med mat från Granen i Åre.
Foto: Granen

Granen
Åre, Jämtland
Att dra till fjällen hör som bekant inte bara vintern till. Numera erbjuder de flesta fjällorter massor att göra även sommartid, och bland de bästa i klassen är Åre. Fiska, cykla, vandra, golfa, klättra – eller bara relaxa och njuta av mat och vin. Hotell Granen ligger en bit upp i backen från själva byn, och här finns drygt 30 rum, en restaurang av hög klass och – inte minst – en riktigt kul vinlista. Mannen bakom listan är rapparen, entreprenören och vinfantasten Petter och här hittar du hur mycket kul som helst, inte minst från Italien.

Miljöbild från Volare i Visby på Gotland för Wine Table sommarpärlor
Foto: Volare Vinbar

Volare Vinbar
Visby, Gotland
Volare ligger längs en gågata i centrala Visby. Sommartid finns en liten
uteservering på gatan, men det är också något speciellt att sitta inne i den flera hundra år gamla byggnaden med välvda tak och massiva stenpelare. Snacka om att känna historiens vingslag! Personalen är lyhörd och kunnig, och det finns gott om vin att välja bland, så det är bara att fråga dig fram till det rätta valet. Mycket av utbudet går dessutom att få på glas, så möjligheterna är stora att få en kväll med många nya upptäckter och smakupplevelser!

Bomans Hotell
Östra Hamnplan, Trosa
Pittoreska lilla Trosa är en härlig sommaridyll. Stan i sig bjuder in till både mysiga promenader längs kanalen och bad i havet, och förutom Bomans har
bland annat smörrebrödsstället Två Små Svin en filial här. Hotellet är unikt på många sätt – alla rum är olika och är både färgstarka och personliga. Maten i restaurangen är klassiskt svenskfransk och vinlistan är välfylld och välkurerad. Vill du hellre ha en klassisk cocktail är det bara att ta plats i Twin Bar, som andas av internationell flärd.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.