Bevis pekar på att Negroni är den nya GT:n
Lästid: 5 minuter
Från en doldisdrink till en av världens mest beställda. Negronin verkar till och med ha blivit standard som det "säkra kortet" i baren. Det skriver Wine Tables campariälskande skribent Anna Norström.
Jag minns inte min första Negroni.
Men jag glömmer aldrig min första sipp av Campari.
Det var lika minnesvärt som mitt första hångel, inköpet av en (då) dyr kappa på NK jag sparat ihop till själv och premiärresan utomlands med bara kompisar.
Som tonåring var paletten inte särskilt utvecklad, det blev mest sötsliskig Riesling ur en blå flaska och jag tajmade även in tiden då alkoläsken lanserades. Men en kväll är jag och mina systrar på middag tillsammans med våra föräldrar hos ett äldre par som inleder alla sina middagar med att rulla ut en … drinkvagn!
På vagnen fanns två val: Whiskey och ginger ale eller Campari och apelsinjuice och nu gällde det att välja jäkligt snabb innan värdparet förstod att vi var underåriga eller om föräldrarna skulle slänga in ett veto. Det blev Campari-juice för det hade jag sett pappas fru dricka hemma.
Jag fick drinken i handen. Ingen sa något. Den bittra smaken med lite kryddighet, citrus och en örtighet i slutan fångade mig i första sippen.

Tjogets Gianni Bergmani, Mr Negroni också kallad, hatade sin första Negroni. Enligt honom är inkörsporten att dricka tre stycken innan man blir hooked (inte på raken, såklart det kan ha motsatt effekt). Bergmanis nummer fyra som han minns att han njöt av serverades på Sayonara Bar i Milano.
Precis som mycket annat av det som är bra inom barvärlden: apertivo, cicchetti och Harry’s bar i Venedig, så härstammar Negronin från Italien och Florens närmare bestämt. Året var 1919 när en stammisgreve, Camillo Negroni, inne på baren Caffè Casoni (idag Giacosa) bad bartendern Fosco Scarselli att toppa upp hans Americano med något starkare och denne tog till gin istället för sodavatten och bytte citronen mot en apelsinklyfta.
Negronin var född. Drinkhistoria hade skapats.
På 1940-talet blev Negronin känd internationellt efter att författaren Orson Welles testat den i Rom och citerats: ”Bittern är utmärkt för levern, ginen är dålig för dig, de två balanserar varandra alldeles utmärkt”.
Den fick en ny revival i barer för femton år sedan i samband med en spritigare stil som drevs framåt av trenden med speakeasys och en cocktailkultur baserad på den amerikanska förbudstiden. Det italienska ursprunget har också gjort sin egen PR-bana i takt med raden av alla kvasi-italienska krogar öppnat i Sverige.
Dessutom är italienska bartenders starkt överrepresenterade bakom de mest prestigefyllda barerna världen över.
De senaste fem åren har det gått rejält uppåt. Negronin blivit en storsäljande klassiker som konkurrerar med det som tvåkomponentaren Gin-Tonic alltid varit: den där drinken man drar till med som säkert kort. Tjoget säljer typ lika många Negronis som GT:s, vilket kanske inte är så konstigt i en cocktailbar av deras kaliber.
Men det sker på bred front: I den nya vågen av gastropubar i London, som exempelvis The Pelican i Notting Hill, finns en drinklista med fatlagrad Negroni som storsäljare. Ett trendbrott i ett land där man på puben bara hällt pints och på sin höjd blandat två komponenter.
Negronin är lätt dessutom lätt att variera. Personligen föredrar jag Mezcal Negroni, helst skapad av Leia Lindén på Little Red Door i Paris eller på L’Antiquario i Neapel, men av de batchade olika smakvarianterna som hälls på Himkok i Oslo så föll jag pladask för en havtornsnegroni.
Men det kan också bli rejält fel. Jag skulle inte rekommendera någon att testa tryffelnegronin på Down the Rabbit Hole i Bangkok En signatur som fått leva kvar på gammal socialamedierhajp men där någon borde dragit i handbromsen för längesen.
Då håller jag mig hellre till klassikern: Gin, vermouth, campari och apelsinklyfta.
De kommande dagarna drar högtiden Negroni-veckan i gång, världen över.
Glöm inte att fira!

NEGRONI WEEK med Gianni Bergmani
Om du inte får gå till ditt eget ställe i Stockholm, var går du då för en Negroni?: – Ciccios eller Teater Baren.
Och utanför Sverige?: – Bar Basso i Milano, Dutch Kills på Long Island eller Bar Termini i London och typ varsomhelst i Italien för till och med en dålig Negroni smakar gott bara den är kall.
Var drar du gränsen vid vad som inte får kallas Negroni?: – Campari. Utan så är det ingen Negroni.
Vad serverar ni på Tjoget under Negroni week: – Milanese, vår take på en klassiker med en dash av saffran, Passionsfrukt Negroni Shakerato – en skakad Negroni och så Sbagliato.
FAKTA OM NEGRONI WEEK
Negroni Week är ett globalt firande initierat av Campari 2013 och världen över deltar 15 000 barer i över 90 länder med en specialmeny av Negronis, vanligt är också att man donerar vinster välgörenhet. På fredagen kulminerar Tjogets firande med Gianni Bergmanis popup Milano Nights som joinas av Robin Bruhn som ligger bakom instagramkontot @drickor och hans Bar Scusi.
Läs mer om vilka barer som deltar: negroniweek.com