Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Loire – en vinresa genom Frankrikes trädgårdar

Loire – en vinresa genom Frankrikes trädgårdar

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 4 minuter

Från krispigt mineralisk sancerre via gulfruktigt fet chenin blanc till rödbärigt kryddig cabernet franc. Loire som vinregion spänner över ett brett smakspektra – men alltid med karaktär, identitet och smakrikedom som gemensam nämnare. Andreas Grube tar er med på en resa längs Loireflodens vingårdar.

Jag minns första gången jag besökte Loire. Jag hade hört så mycket om hur vackert det var, om den frodiga naturen, de pittoreska slotten, den vindlande flodens stränder och de böljande vingårdarna.

Förväntningarna var med andra ord rejält upptrissade när jag väl kom dit. Men ja, jag blev fanimej knockad. Att resa längs Loirefloden är magiskt vackert på det där snudd på löjligt sagolika sättet. Och ja, Loire kallas inte för ”Frankrikes trädgårdar” för intet.

Men, inte bara är det här en plats som får ögonen att svida av all skönhet. Här görs såklart också fenomenala viner i absolut världsklass, dessutom i mängder; Loire är Frankrikes tredje största vinregion efter Bordeaux och Rhône! Och som en bonus i sammanhanget går det att få tag på toppviner för en betydligt billigare peng än på många andra håll i både Frankrike och världen.

Så häng på nu så tar vi en snabbtur genom Loiredalen – från Sancerre i öster och ända ut till där floden rinner ut i Atlanten – med nedslag på några av de allra viktigaste och mest kända appellationerna.

loire vinrankor

SUBREGIONER:

Loire delas in i olika subregioner, där Nantais ligger närmast Atlanten, följt av Anjou-Saumur, Touraine och Övre Loire – och det är här uppe vår resa tar sin början.

ÖVRE LOIRE:

SANCERRE:

Ett av Loires mest kända distrikt tack vare de krispiga, mineraliska och laserfokuserade vita vinerna som görs på sauvignon blanc här. Själva byn ligger uppe på en kulle och även vingårdarna ligger på ett genomsnitt av cirka 200 meter över havet. Ståliga och stiliga vita viner som klarar lång lagring. Även pinot noir produceras i mindre skala.

POUILLY-FUMÉ:

Ligger alldeles öster om Sancerre, på andra sidan floden, och med något lägre altituder. Brukar generellt vara lite mer runda och parfymerade i stilen än Sancerre, också med lite mindre tydlig örtighet. Kan ibland ha en hyfsad tydlig överton av knallpulver och krut i doften.

MENETOU-SALON

Ligger alldeles väster om Sancerre och är ett område på uppgång. Liknande i stilen som Sancerre – men med lägre priser. Drygt hälften av produktionen är sauvignon blanc och resten röda och rosé på pinot.

sancerre

TOURAINE:

VOUVRAY:

Brukar räknas som den viktigaste vitvinsappellationen i Touraine, och här är det chenin blanc som gäller för hela slanten. Här görs både stilla vita, mousserande och söta vita. Här hittar man också den för Loire så speciella tuffeau-jordmånen; en sorts porös kalksten som man bland annat använder för att gräva ut svala vinkällare ur (man kan även se ingrävda hus i bergväggen, mycket spektakulärt…). Stil- och kvalitetsmässigt varierar produktionen, men de bästa exemplen står ut med sitt fokus på ren gul frukt, hög syra och munfet känsla med aningen honungskänsla.

BOURGEUIL:

En av de viktigaste områdena för cabernet franc. Medelfylliga viner med tydliga aromer av hallon, blåbär och även lite torkade örter och en touch av nyvässad blyertspenna. Brukar generellt anses vara lite mer rustika och tanninrika än grannen Chinon.

CHINON:

Mestadels cabernet franc även här. Vingårdarna med sydlig exponering brukar ge mer kraftiga viner, lite i stil med Bourgueil, medan lägena närmast floden är mer lätta i stilen med gott om rödbärighet, syra och pigga örter.

vinglas vin

ANJOU-SAUMUR:

ANJOU:
Rätt stort område där cabernet franc står för ungefär en tredjedel av produktionen, men det görs också vin på såväl gamay, chenin blanc, grolleau, chardonnay och sauvignon blanc. Värt att nämna i sammanhanget är Quartz de Chaume, som är Loires första Grand Cru.

SAVANNIÈRES:

Väldigt karaktärsfull och även hyllad vitvinsregion tack vare chenin blanc-viner med koncentration, nerv, energi och längd, och med en unik kombination av både rik munkänsla och klockren struktur. Kan ofta kännas väl ståliga, snudd på snipiga, i sin ungdom och kan därför behöva några år på sig för att landa harmoniskt. Generellt helt magiska viner, enligt undertecknad.

SAUMUR:

Här görs en mindre mängd chenin blanc-viner, ofta med bra syra och lagringspotential. Men det är de röda vinerna som gjort området mest känt – inte minst Saumur-Champigny som ligger på en tuffeau-platå och ger viner i fruktig, flirtig och frisk stil. Generellt inte lika lagringsdugliga som andra cabernet franc från Loire.

NANTAIS:

Namnet kommer från staden Nantes, som är navet här. Muscadet (eller Melon de Bourgogne som den också kallas) är den överlägset viktigaste druvan här, även om det också görs vin på bland annat chardonnay.

MUSCADET SÈVRE ET MAIN:

Det mest kända området, som fått sitt namn efter två mindre floder. Vingårdarna ligger på böljande kullar med ett antal olika topplägen. Man jobbar ofta också med att lagra vinerna på sin jästfällning – ”sur lie” – och de här vinerna har ofta en lätt, syrlig, frisk och fräsch stil, ibland med en lätt känsla av sälta i eftersmaken. Drömmiga viner till det mesta i skaldjursväg, och inte minst ostron. En klassiker!

Annons

Chinon Fabien Demois 2020

Chinon Fabien Demois 2020

Land:Frankrike, Loiredalen
Pris:119 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Chinon Fabien Demois 2020

Land:Frankrike, Loiredalen
Pris:119 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Ekologisk cabernet franc med platstypiskt aromatisk fruktig nos, fylld av mörka bär och kvistiga örter med en avslutande mineralrik jordig touch, grön paprika och lakrits. Aptitretande tanniner och stram struktur i ett värmande avslut. Perfekt till lammstek och rostade rotsaker.

NR: 2759

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.