Nyprovat tillfälligt sortiment 13 september 2024
Lästid: 8 minuter
Septembers andra lansering av tillfälligt sortiment kommer med fokus på röda viner. Fler exklusiva lanseringar sker på torsdagens webblansering där hela 33 viner släpps, uppdelat på flertalet etiketter och storlekar. Systembolaget fortsätter att förvåna med tanke på det ekonomiska läget i landet och med hur mycket vin som finns kvar av tidigare lanseringar. Med det sagt är det spännande och roliga viner som kommer, kvaliteten är hög och variationen bred. Läs på noga, gör kloka val och kom ihåg drick mindre men bättre!
Gå direkt till..
Webblanseringen på Systembolaget kommer med 33 viner uppdelat på flertalet etiketter och storlekar från Etienne Sauzet, Domaine Comte Georges de Vogüé, Domaine Taupenot-Merme, Fontodi, Andremily, Bass Philip, Ciacci Piccolomini och Giovanni Rosso.
Nyprovat tillfälligt sortiment 13 september 2024
MOUSSERANDE VIN
Peter & Paul Pet Nat on Skins 2023
Ekologiskt orangevin av lokala förmågorna 40 procent müller thurgau, 40 procent frühroter veltliner och 20 procent gelber muskateller som jäst naturligt på flaska. Jag brukar vara kritisk mot Pet Nat om de inte är helt rena, vilket erfarenheten säger mig oftast är undantag än regel. Här ett fint exempel från Hoch Harald i Kamptal. Ofiltrerad simmig molnig gulfärgad med schampotoner, tvål och florala sommarörter. Rent med syrlig gul frukt, citrus, lime och skalbesk grapefrukt i finishen som även bjuder en mjuk stillsam mousse. (Sigva, 4 800 fl.)
Louis Roederer Cristal 2016
Så vackert och elegant, ett fulländat hantverk. Syrlig doft av vita blommor och citronskal, brioche och gula mogna äpplen. Stor mäktig mousse, otroligt välbalanserat med en spjutspetsvass syra. Krämig och fyllig med exceptionell kropp, driven och energisk. Ännu ung sina år till trots, köp och låt vänta in, ren och skär magi väntas den som lyckas hålla fingrarna borta. Årgången 2016 präglades av stora vädervariationer; våren var sval, blöt och förhållandevis sen, medan sommaren bjöd på varmt och torrt väder, med en värmebölja i slutet av augusti. De torra och soliga förhållandena under skördeperioden från den 15 september till den 1 oktober var optimala för druvornas mognad. (Vinunic, 2 730 fl.)
Cantine Gregoletto Prosecco Sul Lieviti 2022
Handskördad flera som efter jäsningen vilar på jästet i flaskan tills det det är drickfärdigt – vanligtvis i minst sex månader. Grumligt guldärgat och ofiltrerat med lätt tvålig schampoton, örter och grapefruktskal. Mjuk mousse, örtigt, floralt och syrligt av citrusfrukt och carambola. Familjen Gregoletto har odlat och framställt vin sedan 1600-talet. Deras vinodlingar ligger högt belägna i och runt Colzanin, Cison och Premaore där även källaren ligger. Här varvas vingårdarna fortfarande med gammal skog. (Panache, 1 200 fl.)
Exton Park Reserve Blend RB 32 Brut
En mineralisk egensinnig blend av 60 procent pinot noir och 40 chardonnay från kalkrika jordar i Essex. Brödjästig och syrligt doftande med lätt rökig mineralitet, bokna äpplen, gröna ärtor, gula plommon, grön frukt, päron och citrus med hög syra och distinkt mineralitet, moget, stort och komplext. (Provinum Vinhandel, 1 800 fl.)
VITT VIN
Wagner Stempel Siefersheim Riesling Porphyr 2023
Ekologisk riesling från Rheinhessen med en syrligt präglad nos av persika och citrus. Läskande frisk och hög syra, saliverande och energisk. Avslutet fruktigt och mineraliskt. Området kallas på grund av sin natur med skogs- (och vingårds-) täckta bergiga kullar för ”Rheinhessische Schweiz”. Familjen Wagner har odlat frukt och vin i byn sedan mitten av 1800-talet. Först på senare år har de fokuserat mer på kvalitetsviner och gjort det med bravur. (Moestue & Cask, 5 400 fl.)
Domaine du Pélican Savagnin Ouillé 2022
Savagnin från Arbois är alltid spännande men kanske inte alltid så lättillgängligt, vare sig på hyllan eller för den oerfarne konsumenten. Men det här är en klassiker i glaset med vagt reduktiva toner och syrliga äpplen, grönstickig med toner av granbarr och kåda, boket äpple. Driven av syra och höga smakbild, mogna äpplen, honung, kaprifol, örter och fudge. Ouillé betyder att faten är upptoppade och konstant fyllda för att undvika oxidation, så detta vin är gjort utan flor, vilket är vanligt för just druvan savagnin i Jura. Domaine du Pélican är ett sidoprojekt och förlängning av den välkända vingården Domaine Marquis d’Angerville i Volnay, Bourgogne. (Moestue & Cask, 480 fl.)
Scala Cirò Bianco 2023
Ekologiskt greco bianco från Crotone i Kalabrien med syrlig pigg grönörtig nos av lime och citrus, havssalt och mineraler. Gul frukt, örter, grön reine claude och gulröda mirabelleplommon, driven av citrus och fruktigt läskande frisk och hög syra. Fyllig textur och gulfruktig mineralisk syrlig finish. Från ett familjevineri med anor i myllan där de odlar lokala druvor som greco, magliocco, gaglioppo och lite nerello. (Terroir 1 000 fl.)
DeAetna Bianco Terra Costantino 2022
Ekologiskt odlade lokala druvor i en blend bestående av lejonparten carricante, backat av catarratto och minnella från jordar på den aktiva vulkanen Etna. Blyg nos med inslag av äpple, gul frukt, citrus och stenig mineralitet. Driven syra, läskande fyllig med lätt fetma i texturen, energisk med vag bittercitrus och umamiklang i avslutet. (Valid Wines, 7 200 fl.)
Santiago Roma Albariño Selección 2022
Albariño från Rías Baixas med äpple och halm i nosen, vidare med örter, gul frukt och mineralitet. Torrt och lätt rökigt, något udda för druva och plats, men så har vinet också delvis gått igenom en malolaktisk omvandling och vilat en tid på sin jästfällning. Santiago Roma äger sex hektar vingårdar men köper även in druvor från långtidskontrakterade odlare. Druvorna till detta vin har en snittålder på cirka 40 år. (JPC Wines, 1200 fl.)
Stolpman Vineyards L'Avion 2021
Reduktivt, gulfruktigt, stort och komplext av roussane från Ballard Canyon i Santa Barbara County. Fat och brynt smör, hög syra med grapefruktbeska och stor svullen kropp i ett torrt avslut. Ett något udda men mycket spännande vin från Stolpman som gjort sig kända i Sverige för sina viner under namnet Love You Bunches. (Gullberg by Stockwine, 360 fl.)
RÖTT VIN
Maison Piron Fleurie 2022
Fräsch gamay från Cru Fleurie i Beaujolais och från en vinfamilj med anor sedan 1500-talet. Rödfruktig mörkbärig nos, driven syra, koncentrerad frukt och torra tanniner i en läskande kryddig finish. (Vintrio Wine, 2 400 fl.)
Les Vin de Vienne Côte-Rôtie Les Essartailles 2022
Utsökt och exklusiv syrah från den stekta sluttningen i norra Rhônedalen. Rökig svartfruktig nos, chark och örter i nosen. Tät och kraftfull, torr, stram och energisk med mogna tanniner och mjuk textur. Elegant och rustikt i ett med en lång örtkryddig svartlila eftersmak. Les Vins de Vienne grundades 1996 av de tre mycket namnkunniga vinodlarna Yves Cuilleron, Pierre Gaillard och François Villard. Utöver att buteljera viner från sina egna vingårdar så bedriver de även négociant-verksamhet och köper in druvor från andra appellationer i norra Rhônedalen. (Domaine Wines, 1 200 fl.)
Domaine Gassier Côtes du Rhône 2022
Ekologiskt odlad (utan certifiering) GSM-blend med mestadels grenache och mindre delar syrah och mourvedre, som jäst och lagrats på betong. Ta en titt på priset och antal flaskor och du inser snart att det återigen, år efter år, rör sig om en veritabel höstsuccé. Svartfruktigt med örter, viol och lavendel. Bläckigt med lila blommor gröna örter och svart frukt. Texturellt volymiöst, mjukt och välbalanserat trots en relativt hög alkoholstyrka. Veckans definitiva husvin! (Divine, 27 000 fl.)
Arnaud Lambert Saumur Rouge Mazurique 2022
Biodynamik i kubik där allt sitter som en smäck i perfekt förhållande till sina egna beståndsdelar. En cabernet franc med stiltypicitet från både druva, klimat och jord. Inbjudande aromatik av svart frukt och gröna örter. Tight, torrt och stramt med svart stybbplan-om-våren-mineral och läskande varmfruktig bärig finish. Svarta bär, röd frukt, gröna örter, tät och torr, generös, syrlig och koncentrerad i en charmerande gröntintiad örtig finish. (Pompette, 1 104 fl.)
Clos Cibonne Cuvée Spéciale Tibouren 2023
Ekologisk tibouren från Côtes de Provence och en procuent vi lärt känna mest genom dess fantastiska och seriösa roséviner. Ljust röd, transparent och örtigt rödbärig nos. Slank, energisk och koncentrerad frukt, torra tanniner med hög syra, läskande frisk och torr. (Robert Rask Vinhandel, 600 fl.)
Giovanni Rosso Barolo 2019
Svartröda körsbär, rosor, trä, torrt stramt strävt strukturerat, fyllig textur och energisk syra med torra tanniner och läskande generös frukt. Barolo Boy Davide styr över denna välrenommerade familjegård som förfogar över några av Barolos mest eftertraktade vingårdar varav flera av dem lanseras i webbsläppet. (Carovin, 4 800 fl.)
Virna di Borgogno Barolo Noi 2019
Relativ nykomling på den svenska marknaden som fick fina betyg av undertecknad när Barolo 2020 provades blint under Nebbiolo Prima 2024 gick av stapeln tidigare i år. Tegelröd med nos av körsbär och ros i nos, tät frukt med mjuka tanniner och pigg syra, läskande och lättillgänglig redan nu, klunkvänlig Barolo för den nyfrälste. (Provinum Vinhandel, 1 500 fl.)
Carlone Davide Colline Novaresi Vespolina 2023
Vespolina från Colline Novaresi i Piemonte, naturligt och ståltankslagrat med intensiv nos av mörkt röd frukt, hallonlakrits och örter. Syrligt fruktig av blåbär, körsbär och hallon med unga torra strama tuggiga tanniner, hög syra, läskande frisk blåfruktig och örtig finish. Energisk och personlig take på den annars inte så expressiva men väl fruktiga lokala druvan vespolina. Ett spännande och ett givet köp för alla Piemontelovers. (Brix Wine, 1 500 fl.)
Fontodi Chianti Classico 2021
Ekologiskt sangiovese från vingårdar som sköts av Giovanni Manetti som nyligen blev utsedd till president för Consorzio Vino Chianti Classico för tredje gången lagom till deras hundraårsjubileum. Örtig sötkörsbärsfruktig nos. Körsbärsfruktig, grönörtigt mineralisk, jordig, stram och sträv med frisk syra och bra längd. Klassiskt! (Carovin, 1 200 fl.)
Ciacci Piccolomini Brunello di Montalcino Pianrosso 2019
Storartat och ståtligt med driven blodjärnig mineralitet, skogsbär och svamp i nosen tillsammans med vilda örter och körsbär, mogen frukt, torkad frukt, koncentrerat och magnifikt, energiskt, torrt, strukturerat och finessrik komplexitet med stor voluminös åldrande perfektion i den dagsmarschlånga eftersmaken. Charmerande ståtlig elegans, överdådighet med självdistans och ärlig transparens. (Tryffelsvinet, 3 000 fl.)
Brancaia Ilatraia 2020
Ekologisk bordeauxblend av 40 procent cabernet sauvignon, 20 procent petit verdot och 20 procent cabernet franc från Maremma i Toscana. En så kallad supertuscan, fast light, utan att för den sakens skull tappa något av dess forna glory. Svartfruktig nos, örtig och bärig med fatkaraktär. Torr stram och tight, torra tanniner, svart frukt, välstrukturerat med cedertoner i avslutet. (Johan Lidby Vinhandel, 1 200 fl.)
Girolamo Russo 'a Rina Etna Rosso 2022
Vulkanjordar och nerello mascalese är verkligen en match made in heaven. Här får vi en uppsjö av sinnesförnimmelser i form av aromer som umami, köttbuljong, dashi, soya samlat i en rödbärig och mörkfruktig nos. Läskande frisk och syrligt röd frukt, torra tanniner, hög syra, eftersmak av rökig mineralitet och briny buljongsälta. (Budbreak, 11 400 fl.)
Gran Faustino I Gran Reserva 2005
En tonårings sista vilda år innan en ny mognadsfas i livet tar vid formad som en lagrad Rioja med 19 år på nacken. Vitalt bärig nos med begynnande mognad i frukten. Intensiv svartfruktig med vanilj-dillig nos med inslag av läder och ceder. Läskande hög syra, strukturell och texturell balans, torrt med pigg frukt om än en frysskåpsmetallisk ton framträder i avslutet. (Philipson Söderberg, 1 800 fl.)
Bodegas Bernabeleva Navaherreros Garnacha 2022
Oemotståndligt charmig garnacha från Vinos de Madrid, odlad enligt biodynamiska principer men utan certifiering. Rödfrisk nos, läskande fräschör, driv i frukten, hög syra, tuggiga tanniner, generös fyllig juicy frukt med ett långt och energiskt mineraliskt avslut. Inget annat än en superbargain! Druvorna till detta vin kommer från vingårdar vid bergen Cerro de Guisando och Gredos sluttningar vid Martin de Valdeiglesias. Vingårdarna ligger 500-830 meter över havet. (Budbreak, 6 000 fl.)
Heimman & Fiai Szekszárd Bikavér 2022
Tjurblod från Eger av 65 procent kékfrankos, fjorton procent merlot, tio procent cabernet franc, fem procent syrah, fem procent kadarka och en liten procent sagrantino. Lilafruktig och grusmineralisk nos, torrt stramt och koncentrerat med tuggiga tvärtorra tanniner i en örtkryddig blåfruktig finish. (Vintedge, 7 800 fl.)
Failla Lola Pinot Noir 2022
Sonoma County pinot i snygg ren klassisk stil med aromer av jordgubb, smultron, vildhallon och sandelträ, friskt och energiskt, piggt och läskande syrligt. Energi och driv i alla beståndsdelar, elegant och kraftfullt med fokus på detaljer, komplexitet och smak. Läskande frisk och hög syra, saliverande med tydlig struktur, elegant och smakrikt. Kuriosa: Vinet Lola är uppkallat efter vinmakaren Ehren Jordans första hund. (Quaffable Wines, 240 fl.)
Hedges Family Estate Red Mountain 2021
Kraftfull biodynamiskt odlad blend av närmare 40 procent cabernet sauvignon med i fallande procentskala merlot, cabernet franc, malbec, syrah, petit verdot, souzao och touriga från Red Mountain i Washington State. Maffigt, mörkt och svartrödbärigt med vanilj och örter. Stort, kraftfullt energiskt och välstrukturerat. Lång minealitet med grusiga tanniner och svartfrukt, kaffe och kakao i finishen. Inte för alla, men för de redan frälsta, något alldeles speciellt. (Terrific Wines, 6 000 fl.)