Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 3 maj 2024

Nyprovat – tillfälligt sortiment 3 maj 2024

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Rosésäsongen har börjat och vi ser det första större släppet av roséviner, med några av mina absoluta favoriter. Många av de roséer som finns i fasta sortimentet och mycket av det jag provat ur beställningssortimentet står sig slätt mot vinerna den här fredagen. Naturligtvis kommer också lite mousserande, vitt och rött att förgylla helgen. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

Gå direkt till..

WEBB 2 maj

I webblanseringen på torsdag kl 10.00 släpps en hel del godsaker. Något mer exklusiva lanseringar, i mindre antal av bland annat: Jean-Louis Chave’s kultviner från Hermitage och Saint Joseph, exklusiva kaliforniska ikonproducenten Dominus Estate och den eftertraktade och hypade rosén från Sylvain Patailles!

För fredagens Nyprovat, tillfälligt sortiment 3 maj 2024, har jag som vanligt provat det mesta och valt ut det bästa.

MEN, observera att det varit stora problem i leverantörsledet från Skanlog efter en attack mot dess it-system, så ändringar och leverantörsproblem är att vänta.

Några viner jag kommer kolla in trots avsaknad av produktprover är tidigare favoriter där jag litar på både producent, efter tidigare provade viner och tidigare provade och druckna årgångar. Dessa är: Disa – Elio Sandri Barolo Perno Riserva 2017 och Disa – Elio Sandri Barolo Perno 2018.

MOUSSERANDE VIN

En glasflaska med Loimer Extra Brut Reserve, ett mousserande från Niederösterreich i Österrike

Loimer Extra Brut Reserve

Produkt från Österrike, Niederösterreich

art nr 90232

750 ml

12%

209 kr

Ekologisk blend av en tredjedel zweigelt, en tredjedel pinot noir och ett tionde grüner veltliner samt resterande procent chardonnay, pinot blanc och pinot gris från progressiva och innovativa Fred Loimer i Langenlois. Frisk nos av gul stenfrukt, krusbär, vitpeppar och lime. Frisk och energisk med läskande fräsch syra och mjuk mousse i en mineralrik och örtig finish. (Lively Wines, 5 400 fl.)

En glasflaska med Hervé Dubois Grand Cru Blanc de Blanc 2018, ett champagne från Champagne i Frankrike

Hervé Dubois Grand Cru Blanc de Blanc 2018

Produkt från Frankrike, Champagne

art nr 90650

750 ml

12%

399 kr

Mjuk gulfruktig nos, apelsinzestig med citrus, äpple och mycket ananas. Mjuk mousse, fyllig med krämig konsistens, läskande frisk syra och koncentrerad finish. Charmig och mycket prisvärt för en Grand Cru. Idag sköts gården av dottern Nina Dubois som tillsammans med fadern Hervé representerar ett familjehus fokuserat på chardonnay. (Vintrio Wine, 4 020 fl.)

VITT VIN

En glasflaska med Kullabergs Vingård Immelen 2022, ett vitt vin från Sverige

Kullabergs Vingård Immelen 2022

Produkt från Sverige

art nr 92843

750 ml

13%

489 kr

Såsom i Immelen, så och ur jorden med grönfruktig stenfrukt, örtigt aromatisk, väl sammansatt och fylligt med aningens julkrydda som ingefära, nejlika, citrus och äpple. Hög syra och full av personlig energi. Ett av Sveriges absolut bästa och mest genomarbetade vita viner. Supporta svensk vinnäring! (Kullabergs Vingård, 1 500 fl.)

En glasflaska med Domaine Bonnigal-Bodet Clos de Beauce 2022, ett vitt vin från Loiredalen i Frankrike

Domaine Bonnigal-Bodet Clos de Beauce 2022

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 90612

750 ml

12.5%

299 kr

Stiltypisk chenin blanc från Touraine Amboise i Loire. En biodynamisk nyhet i Sverige, där ni kan läsa om syskonvinet av malbec längre ned. Gulfruktig nos med vanilj, nötter och träiga ekfatstoner. Hög syra, läskande frisk, gulfruktig och grönt örtig. Saltig mineralitet i finishen som, trots den vassa syran, är mjuk och rund. (Johan Lidby Vinhandel, 420 fl.)

En glasflaska med Domaine L'Aigle À Deux Têtes Les Clous Naturé 2022, ett vitt vin från Jura i Frankrike

Domaine L'Aigle À Deux Têtes Les Clous Naturé 2022

Produkt från Frankrike, Jura

art nr 95101

750 ml

12.5%

369 kr

Ett fantastiskt vin av savagnin från djupaste Jura med djup koncentrerad nos, aromatisk av äpple och eterneller i oxidativa toner. Fylligt och läskande friskt på en och samma gång. Fjäderlätt med kraft och pondus, en enigma av komplexitet, hög syra och spännande eftersmak. Ett av mina absoluta favoritviner! (Pompette, 300 fl.)

En glasflaska med Coto de Gomariz X Albariño 2022, ett vitt vin från Spanien

Coto de Gomariz X Albariño 2022

Produkt från Spanien

art nr 94836

750 ml

13.5%

231 kr

Inbjudande aromatisk nos av gul stenfrukt, exotisk och värmande solmogen med kontrasterande sval havsnära mineralitet. Hög syra, sirligt mjukt och charmigt men knastertorrt och med ett salthaltigt grepp. Ett mycket charmigt och härligt vin som tickar alla boxar för ett klockrent sommarvin. (Wine Dog Dryckeshandel, 600 fl.)

ROSÉVIN

En glasflaska med Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2023, ett rosévin från Pfalz i Tyskland

Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2023

Produkt från Tyskland, Pfalz

art nr 92310

750 ml

12%

139 kr

En klassiker som alltid levererar, Ernie Loosens rosa varg har rödluvans korg fylld av smultron, viol, skogsbär och rabarber. Syrligt och läskande friskt med hög syra i en välbalanserad och driven mineralisk och torr finish. Precis som mormor hade önskat sig. (Vinunic, 12 000 fl.)

En glasflaska med By.Ott Rosé 2023, ett rosévin från Provence i Frankrike

By.Ott Rosé 2023

Produkt från Frankrike, Provence

art nr 90306

750 ml

13%

209 kr

Côtes de Provence blend av brorslotten grenache, större del cinsault, mindre del syrah och liten touch av mourvèdre. Läskande fräschör md koncentrerad fokuserad frukt, hög kvalitet i balans mellan alla beståndsdelar. Friskt och rent, syrligt och strukturerat rödbärigt med smultron vattenmelon, blodgrape och örter med tät frisk driven syra i en finish med lätt touch av polka och citrus. Jag har vid ett par tillfällen passerat Domaine Otts vingårdar i bil och det är, tillsynes, en perfektion i vingårdshantering. Idag ägs de delvis av Louis Roederer och är återigen sin husstil trogen. Mycket g.Ott! (Vinunic, 11 520 fl.)

En glasflaska med Triennes Rosé 2023, ett rosévin från Méditerranée i Frankrike

Triennes Rosé 2023

Produkt från Frankrike, Méditerranée

art nr 90115

750 ml

13%

145 kr

Läskande frisk och energisk av mestadels cinsault från tre vänner och storheter inom fransk vinnäring. Blyg nos men mer energi i smaken av polka och smultron, kryddiga örter och grapefrukt med torr stramhet. Bitterljuvt aptitlig med hint av bittermandel, salt mineralitet och en greppig örtig beska i finishen. Kuriosa: Namnet kommer dels från Triennia, en festival som hölls till vinguden Bacchus ära under romartiden, och dels från prefixet tri som har betydelsen tre, samma antal som grundarna. (The WineAgency, 4 200 fl.)

En glasflaska med Clos Cibonne Cuvée Caroline 2022, ett rosévin från Provence i Frankrike

Clos Cibonne Cuvée Caroline 2022

Produkt från Frankrike, Provence

art nr 90558

750 ml

14.5%

379 kr

Ekologiskt från Côtes de Provence av 90 procent tibouren och ett tionde grenache, en riktigt seriös rosé med mörk färg där doft och smak domineras av melon, grapefrukt, hallon och smultron men där en stram och greppig, välstrukturerad och energisk balansakt skänker kraft och energi. Ett fantastiskt matvin som går att lagra länge, länge, länge. (Robert Rask Vinhandel, 1 200 fl.)

En glasflaska med La Spinetta Il Rosé di Casanova 2023, ett rosévin från Toscana i Italien

La Spinetta Il Rosé di Casanova 2023

Produkt från Italien, Toscana

art nr 90076

750 ml

12.5%

169 kr

Klassiker av ekologiskt odlad sangiovese från ikonisk vinmakare som annars håller till i Piemonte. Röda bär, röda äpplen, örter och blodapelsin, syrligt och fylligt men samtidigt stramt och mineraliskt med zestig blodgrape i finishen. Mycket prisvärt, stor allokering och dessutom lagringsbart, jag vet för jag drack nyligen en 2017 som var i en fantastisk form, utvecklad, ja, men också riktigt läcker. (Enjoy Wine & Spirits, 24 000 fl.)

En glasflaska med Mastroberardino Lacrimarosa 2023, ett rosévin från Kampanien i Italien

Mastroberardino Lacrimarosa 2023

Produkt från Italien, Kampanien

art nr 91248

750 ml

13%

165 kr

Från Irpinia med energi, en favorit i repris med rödbärig nos av smultron och örter. Läskande frisk och energisk, välbalanserat mellan syra och frukt, struktur och textur. Greppig med lätt skalbeska av grapefrukt, blodapelsin i finishen. Aglianico fungerar alltid ypperligt som rosédruva, som med sin struktur och kraft ger tyngd åt det fjäderlätta. (Tryffelsvinet, 4 800 fl.)

En glasflaska med Longview Nebbiolo Rosato 2023, ett rosévin från South Australia i Australien

Longview Nebbiolo Rosato 2023

Produkt från Australien, South Australia

art nr 93429

750 ml

12.5%

159 kr

Rosévin från piemontesiska druvan nebbiolo fast med adress i Australien och Adelaide Hills. Fyllig nos av mörkt röda bär och örter, viol och rosor. Fyllig umamistinn munkänsla, sälta och mineral, kraft och energi med elegans och läskande fräschör. Ett seriöst men fliritgt vin med stor smakbild. Berså, balkong eller pool, spelar ingen roll, en given sommarfavorit. (The WineAgency, 4 800 fl.)

RÖTT VIN

En glasflaska med Landron-Chartier Gamay Toujours 2022, ett rött vin från Loiredalen i Frankrike

Landron-Chartier Gamay Toujours 2022

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 94888

750 ml

13.5%

189 kr

Ekologiskt odlad gamay från vingårdar i Saint-Géréon, Coteaux d’Ancenis i Loiredalen. Volatil rödbärig inledning med koncentrerad aromatik, ungdomligt blålila med inspel av smörkola och svarta bär. Tät, torr och stram tanninstruktur, saftig och syrlig med läskande syra och rödbärig frukt. Josig glou glou med charmig personlighet i ett grönstickigt avslut. (Terroir, 2 400 fl.)

En glasflaska med Domaine Bonnigal-Bodet Génésis 2022, ett rött vin från Loiredalen i Frankrike

Domaine Bonnigal-Bodet Génésis 2022

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 93083

750 ml

12.5%

249 kr

Hundraprocentig côt eller som den annars kallas, malbec, odlad enligt biodynamiska principer i Touraine Amboise, Loiredalen och syskon till ovan nämnda chenin blanc. Oväntat lätt och ljus med frisk rödbärig nos. Betydligt mer strukturerad och texturerad och smakrik än den ger sken av med fyllig rödsvart frukt, örter och torra tanniner i finishen. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

En glasflaska med Olivier Leflaive Chassagne-Montrachet Rouge 2021, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Olivier Leflaive Chassagne-Montrachet Rouge 2021

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 93145

750 ml

13%

579 kr

En by-Chassagne från den illa åtgångna mer utsökta årgången 2021. Parfymerad nos av rosor och viol, svarta körsbär, jordgubb, vildhallon, cederträ och ekfat. Syrlig frukt som stramar åt i kinderna, ännu mycket ung men med stort utvecklingspotential. Olivier Leflaive behöver väl ingen större presentation vid det här laget, vinerna är utsökta och alltid av yppersta kvalitet. (Johan Lidby Vinhandel, 180 fl.)

En glasflaska med Domaine Brusset Gigondas Tradition Le Grand Montmirail 2022, ett rött vin från Rhonedalen i Frankrike

Domaine Brusset Gigondas Tradition Le Grand Montmirail 2022

Produkt från Frankrike, Rhonedalen

art nr 93082

750 ml

14%

219 kr

Legendarisk familjeegendom i Gigondas med odlingar i några av de bästa lägena i området. Grenache, syrah, mourvèdre och cinsault från steniga, terrasserade vingårdar med sydlig exponering. Manuell skörd där alla druvorna avstjälkas för att sedan vinifieras utan tillsatt jäst har gett en djup expressiv aromatik, en jordgubsssaftig nos med kryddning av vildhallon och lakrtits. Tät och fyllig, charmigt fruktig och mörkt bärig med mjuk inbjudande läcker, lång eftersmak. (Budbreak, 7 800 fl.)

En glasflaska med Marchesi Mazzei Tenuta Belguardo 2020, ett rött vin från Toscana i Italien

Marchesi Mazzei Tenuta Belguardo 2020

Produkt från Italien, Toscana

art nr 90079

750 ml

14%

339 kr

En supertuscan från anrika Marchesi Mazzei som förfogar över välrenommerade vingårdar både i Toscana och på Sicilien. Här i Maremma, på den soliga medelhavskusten, trivs de internationella druvorna cabernet franc och cabernet sauvignon som i samarbete med en hårt arbetande vinfamilj skapat detta vin. Svartvinbärsfruktig, svartbärig nos, torr stram energisk med fyllig mörk frukt, generös smakbild, läskande syrlig med lång koncentrerad eftersmak. (Vintedge, 3 600 fl.)

En glasflaska med Rust en Vrede Estate Vineyards Cabernet Sauvignon 2022, ett rött vin från Western Cape i Sydafrika

Rust en Vrede Estate Vineyards Cabernet Sauvignon 2022

Produkt från Sydafrika, Western Cape

art nr 90397

750 ml

14%

249 kr

Klassisk Stellenbosch cab som vi känner den med svartvinbär, svarta plommon, blåbär och cederdoftande ekfat. Mineralisk, ceder och blyerts, tobak, svartvinbär och plommon, örter och kryddor ger en komplex men rustik smakbild. Läskande frisk syra över koncentrerad fyllig frukt med tighta kraftfulla tanniner i en generös och bjussig finish. Ett vin för den som gillar klassiker och som inte böjer sig för en rejäl Braai!(The WineAgency, 9 600 fl.)

En glasflaska med Meerlust Rubicon 2017, ett rött vin från Western Cape i Sydafrika

Meerlust Rubicon 2017

Produkt från Sydafrika, Western Cape

art nr 95110

750 ml

14%

419 kr

Ännu en klassiker från Stellenbosch, en blend av cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot. Kraftfullt av svart frukt och cederträ, örter och kryddor, nejlika, tobak, fokuserat med mörka plommon och svarta körsbär med torra tanniner i en stor och koncentrerat torr finish. (Tryffelsvinet. 300 fl.)

En glasflaska med Long Meadow Ranch Napa Valley Cabernet Sauvignon 2018, ett rött vin från Kalifornien i USA

Long Meadow Ranch Napa Valley Cabernet Sauvignon 2018

Produkt från USA, Kalifornien

art nr 94646

750 ml

13.5%

499 kr

Stor expressiv ekologisk Napa-cab. Flörtig aromatisk nos av blåbär och svartvinbär, rent och kraftfullt, finessrikt och elegant med välbyggda tanniner, textur och struktur i harmoni och välmående balans mellan frukt och syra. (Ward Wines, 2 000 fl.)

En glasflaska med Innocent Bystander Pinot Noir 2023, ett rött vin från Victoria i Australien

Innocent Bystander Pinot Noir 2023

Produkt från Australien, Victoria

art nr 95331

750 ml

13%

169 kr

Fin pinot från Yarra Valley och Phil Sexton och Steve Flamsteed. Stil och områdestypisk med doft av sandelträ, jordgubb och vildhallon, aromer som även följer in i smaken med adderade örter, salvia, lakrits blodapelsin. Torrt stramt med frisk syra, läskande fräschör och energi, för tillfället något kort i rocken och grönörtig, något som luftning eller lagring kan råda bot på. (Domaine Wines, 16 800 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.