Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Septembernyheter i fasta sortimentet

Septembernyheter i fasta sortimentet

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

I det fasta sortimentets nyheter finns det mycket kvar att önska. Systembolagets vurm för hållbara förpackningar vattnar ur kvaliteten i vinerna som väljs ut och det är en sorglig skara PET, bag-in-box, tetra och burkar som landar på hyllorna för en förhoppning om framtid. När det gäller de inkvalade vinerna ser det ljusare ut, även om en stor andel även där är så kallade "hittepåviner" framtagna för den svenska breda marknaden. Några ljusglimtar finns det dock för oss riktiga vinälskare, så häng med...

Systembolaget erbjuder tusentals drycker, men allt finns av naturliga skäl inte i alla butiker. Fasta sortimentet är så nära det man kan komma och det är ofta viner ”in the middle of the road” för att demokratiskt tillstå alla önskemål. Årets tredje lansering för de fasta hyllplatserna bjuder inte på några stora positiva överraskningar, men innan vi går in på det tar vi en titt på hur det hela fungerar.

Så går urvalet till

Drycker som köps in till Systembolagets fasta sortiment har noggrant provats och kvalitetssäkrats av Systembolagets sakkunniga. Urvalet bestäms också kategoriskt, som ex. druva, ursprung, priskategori, förpackning och efterfrågan. Det baseras i sin tur på insiktsfull trendspaning, kvalitetsbaserad inköpsprocess, hänsyn till miljö och klimat, en hållbar leverantörskedja, innehållsanalyser och kontroller av dofter och smak och slutligen genom omtänksam rådgivning.

Systembolaget själva säger: ”Hälsotrenden är stark och går hand i hand med vad vi vill erbjuda. För oss innebär det att vi erbjuder produkter med lägre alkoholhalt och i mindre förpackningar och produkter som tar hänsyn till miljö och goda arbetsvillkor. För närvarande finns även en önskan bland konsumenter att ”lyxa till det” då och då med exklusiva artiklar, och vi erbjuder därför produkter i alla prisklasser”.

“Ändå ökar andelen bag-in-box, ibland med tvivelaktiga tillverkningsmetoder, som ett undantag som bekräftar regeln. Det väcker i mångt och mycket ett dubiöst förtroende för det kvalitets- och hälsosamvete de säger sig värna om.”

vinprovning

För varje lansering gör Systembolaget en offertförfrågan till dryckesleverantörer/importörer där de specificerar vilken typ av dryck som eftersökes. Utifrån offerterna tas sedan varuprover in som blindprovas (utan information om märke, leverantör eller producent) av Systembolagets egna provare som kvalitetsbedömer drycken. Ibland provas mer än hundra drycker per tillfälle och den eller de som motsvarar efterfrågad stil och håller högst kvalitet köps in till lanseringen. Innan vinet kommer på hyllan görs ibland en audit, ett besök hos vald producent samt analyser och kontroller för att säkerställa att det är samma dryck som valts ut som också hamnar på hyllan.

Ett kryphål i monopolet

Enligt konkurrensrättsliga regler måste Systembolaget agera icke-diskriminerande mot alla sina dryckesleverantörer/importörer. Denna monopolunika regel har varit kritiserat och granskats under lupp pga de många sk. ”beställningssortimentskampanjer” som ett flertal dryckesleverantörer/importörer bedriver. Ett kryphål där hög försäljning genom aggressiv marknadsföring kan förtjäna plats på den fasta hyllan genom konkurrens och efterfrågan som överstiger av Systembolaget utvald existerande produkt på given plats. Och för att förtydliga så finns det i beställningssortimentet en mycket större bredd och mer nischat urval att välja ifrån.

Dryckerna som väl valts ut beskrivs och det föreslås vad de passar till genom olika symboler på etiketterna på hyllans kant och på systembolaget.se och i appen Sök&Hitta. Det ordinarie, fasta sortimentet består av cirka 1800 viner. Butikens storlek och vad kunderna efterfrågar avgör vilka drycker som finns i vilka butiker. Drycker som inte finns i din butik kan du beställa utan kostnad. Enda undantaget är vissa lokala drycker som bara kan beställas till vissa butiker. Total sett finns ca 23200 produkter i hela systemets sortiment varav ca 13700 är vinprodukter.

Det fasta sortimentet uppdateras fyra gånger per år. Nyheter märks ut med en orange etikett i hyllan.

Vårt urval av vinnyheterna i fast sortimentet som lanseras 1 september.
Alla nedan listade viner i del ett har vunnit urvalsprocessen genom offertförfrågan. Del två har kvalat in genom extern marknadsföring till beställningssortimentet på efterfrågan och antal liter sålda, i respektive kategori.

ALKOHOLFRITT VIN

winetable_leitz_zero_point_five_PN

Leitz Zero Point Five Pinot Noir Non Alcoholic, Tyskland, Nr 1947, 33 kr (Burk 250 ml + pant)

Leitz fortsätter att dominera det alkoholfria segmentet, kanske inte i siffror, men väl i smak. Avalkoholiserat pinot noir med pepprig örtig doft, rödbärig med inslag av svart thé och rooibos Avslutet är läskande med torra tanniner. (Johan Lidby Vinhandel)

MOUSSERANDE VIN

winetable_gosset

Gosset Grande Réserve Brut, Frankrike, Champagne, Nr 87661, 299 kr (375 ml)

En halvflaska elegans, lyx och exklusivitet. Karaktäristiskt av boket äpple, brioche, gula plommon, nougat, apelsinzest och citrus. Vass syrlig och bred mousse, krämig textur och lång finish. (Divine)

winetable_montanha_baga

Espumante Montanha Baga Caves da Montanha 2018, Portugal, Bairrada, Nr 2818, 129 kr

Enkel med lite kul, ett mousserande vitt vin av den blå druvan baga. Jäst på ståltank med en andra jäsning på flaska, enligt traditionell metod. Mogna frukttoner, bröd, gula kex, citrus, äpple, grapefrukt och melon med en vagt artificiell eftersmak. (Wicked Wine Sweden)

VITT VIN

winetable_leth_riesling_selection

Weingut Leth Riesling Selection 2021, Österrike, Niederösterreich, Nr 2581, 99 kr

Ett av de bästa och mest prisvärda släppen i september kommer från Österrike och kvalitetsproducenten Leth. Hållbart val genom lättare glasflaska. Päron, citrus och örtig vitpepprig doft och smak med frisk pigg syra. välbalanserat, rent och snyggt! (Domaine Wines)

winetable_limoux_blanc

Etienne Fort AOP Limoux 2020, Frankrike, Languedoc-Roussillon, Nr 2797, 129 kr

Chardonnay från Limoux i Languedoc-Roussillon presenteras fullmatad med klassiska toner av gul frukt, citrus , vanilj, nötter och ekfat direkt i nosen. Smakrikt syrligt och fruktig av gul stenfrukt, citrus, äpple. Fyllig och välbalanserad. (Giertz Vinimport)

winetable_kleine_zalze_chardonnay

Kleine Zalze Chardonnay 2021, Sydafrika, Western Cape, Nr 2131, 139 kr

Chardonnay från Sydafrika med gulfruktig, tydlig chardonnay-frukt, persika och fat i nosen. Smaken liksaså men även med vaniljtoner i ett avslut av bryntsmör med färska örter. (Winemarket Nordic)

RÖTT VIN

rully-en-rosey

Maison Chanzy Rully En Rosey 2020, Frankrike, Bourgogne, Nr 2821, 199 kr

Elegant ungdomligt med djupt blålila färg, fruktigt bärdoftande pinot noir från Rully i Côte Chalonnaise. Druvorna kommer från en vingård med det vackert klingande namnet En Rosey. Torr och stram med läskande syra, rosor, körsbär, jordgubb, ljus nougat och sandelträ i en ren lång eftersmak. (Quaffable Wines)

winetable_primafesta

Prima Festa Terre Siciliane Nerello Mascalese 2021, Nr 2378, 99 kr (+ pant 1 kr)

Ekologiskt odlat och vinifierat av Piccini på deras gårdar på Sicilien. Kommer på PET, något som växer stort i SB’s nya giv om hållbarhet. Känns lite osexigt med vin på PET, men vi kanske vänjer oss. Vinet är det inget fel på, friskt rödbärig med örtig vildvuxna toner och mineralitet. Ett josigt och enkelt husvin men med tydligt struktur och värme. Körsbär, jordgubb, lakrits, hallon och örter. Druvan är vulkanen Etnas stolthet, nerello mascalese. (Enjoy Wine & Spirits)

winetable_parajes_del_valle

Parajes del Valle Monastrell 2021, Spanien, Murcia, Nr 2532, 99 kr

Josigt och gosigt från Jumilla på ekologiska druvan monastrell (mourvédre) som vuxit i vingårdar på ca 600 möh. Röda bär som körsbär och vildhallon trängs i en torrt och stramt örtig och kryddig kostym, lite ungt och spretigt men mycket bra sett till priset. Avslutet bjuder en läskande syrlig finish med lätt struktur. Kvalitet, innehåll, hållbarhet och design, tickar många boxar för den lilla hjärteproducenten som fick jackpot på Bolis. (Enjoy Wine & Spirits)

winetable_casa_relvas

Casa Relvas Touriga Nacional 2021, Portugal, Alentejo, Nr 2809, 119 kr

Högkvalitativ touriga nacional från samma producent som gör det omåttligt populära Segredos de São Miguel som också ligger i fasta sortimentet. Från södra Portugal med besked, blåfruktig med läskande syra, torr och stram men med generös värmande och fyllig frukt. (Provinum Vinhandel)

rooted_winetable

Rooted Winemaker’s Selection Cabernet Sauvignon 2021, Sydafrika, Western Cape, Nr 2824, 179 kr

Stort och kralligt utan att tappa finess. Druvtypiskt fullmatat av svartvinbär, blå plommon, mogna körsbär, moreller, vanilj, cederträ, torkade örter i ett avslutande sjok av choklad. Tydliga tanniner, syrlig frukt och en rostad ton i avslutet.(Wine Affair)

Inkvalade viner från extern marknadsföring genom beställningssortimentet

MOUSSERANDE VIN

Cuperly

Cuperly Grande Reserve Carte Verte Brut Frankrike, Champagne, Nr 7734, 395 kr

Ekologisk knastertorr champagne på blenden 43% pinot meunier, 30% pinot noir och 27% chardonnay från ett litet familjeägt champagnehus. Idag äger Cuperly endast mark i Grand Cru lägen och fokuserar på de två noblaste av druvor i området: pinot noir och chardonnay med detta vin som undantaget som bekräftar regeln. Frisk stor doft av citrus, gulgröna äpplen och gula kex med mjuk mousse, hög syra, frisk och torr med ett mineraliskt avslut. (Enjoy Wine & Spirits)

winetable_sav_1785

SAV 1785 Pétillant Naturel, Sverige, Nr 77440, 149 kr

Ekologiskt tillverkad vin av björksav, friskt mousserande pet nat med fin och ren mousse. Smaken är otvetydigt annorlunda, så även upplevelsen, men det är udda och kul, acceptera det och hitta något nytt svenskt att vara stolt över. Doft och smak av björkris, björklöv, rötter och träspån, sötfruktig med frisk syra, eftersmak av näver och valfri mineralstinn norrländsk insjö. (Vinunic)

VITT VIN

universal-riesling

Universal Riesling 2021 Tyskland, Mosel, Nr 54235, 149 kr

Att det här succévinet skulle leta sig in i fasta sortimentet var en lågoddsare. Med druvor och terroir från vinmakare Markus Molitor i samförstånd med ren matglädje och vision genom svenska topp-matlagaren Jenny Walldén slog Universal ned som en blixt i det svensk-asiatiska-fusion-köket. Syrlig grönfruktig doft med salthaltig mineralitet och sötfruktigt driv i syran med lång frisk eftersmak. (The WineAgency)

winetable_arndorfer_gruner_veltliner

Arndorfer Grüner Veltliner, Österrike, Weinland Österreich, Nr 83136, 185 kr

En enlitersflaska med kronkapsyl, sprängfylld av druva och terroir på en bordsvinsnivå alla kan förstå. Syrlig doft av äpple, krusbär och citrus med syrlig frisk fruktighet, läskande syra och vitpepprig gladlynt örtighet i avslutet. Ett toppvin för pris som jag tipsat om vid flera tillfällen. (Pompette)

winetable_dopff_shoenenborg

Dopff Schoenenborg Grand Cru Riesling 2018, Frankrike, Alsace, Nr 6484, 219 kr

Toppenriesling från toppengårdar med fyllig doft och smak av gul stenfrukt, äpple och citrus där en rökig mineralitet balanseras med en fylligt fet textur och syrlig frukt som sedermera mynnar ut i enoas av värmande saffrans- och honungstoner. (Valid Wines)

winetable_cervaro_della_sala

Cervaro della Sala Marchesi Antinori 2020, Italien, Umbrien, Nr 99471, 499 kr

Exklusivt stort vin från familjen Antinori på chardonnay och grechetto. Kraftfullt av gul stenfrukt, citruszestigt med vaniljtoner och ekfat. Fylligt fet och expressivt generöst. Vinproducenten Marchesi Antinori har odlat och handlat med vin i Italien sedan 1385. De är en av de äldsta och mäktigaste vinfamiljerna i världen. (Ward Wines)

ROSÉVIN

winetable_meinklang_prosa

Meinklang Prosa 2021, Österrike, Nr 74015, 109 kr

Rödfruktigt och bärigt i nosen, vass syra, bred mousse, torrt bärigt avslut. Smaker av blodgrape, jordgubb, örter och hint av persika. Meinklang drivs av familjen Michlits och ligger i Burgenland. Egendomen är certifierad för biodynamisk odling. (Fields Wine Company)

winetable_bardolinoChiaretto

Cottini SPA Bardolino Chiaretto La Sogara Rosé 2021, Italien, Venetien, Nr 2363, 99 kr

Ekologisk bardolino, hemmapizzans bästa vän. Rödbärig och svalkande av smultron och hallon med polkaörtig feeling,  knastertorrt och friskt syrligt avslut. Från ett familjevineri med utsikt över Gardasjön. (Moestue Grape Selections)

RÖTT VIN

winetable_bollo

Poderi dal Nespoli Bollo Sangiovese 2020, Italien, Emilia-Romagna, Nr 74128, 99 kr

Ekologiskt Bologonesevin som etikett, namn och ursprung avslöjar. SDruvan är sangiovese som förutom i Toscana trivs väldigt bra här i Emilia-Romagna. Körsbärsfruktig med jordig mineralitet, gröna vilda örter, torrt och avslutningsvist stramt i tanninerna. Poderi dal Nespoli grundades redan 1921 av Attilio Ravaioli som planterade den första vingårdarden Prugneto strax utanför den lilla byn, Nespoli i Emilia-Romagna(Lively Wines)

winetable_itsabargain_winemakersstories

Winemaker’s Stories Montsant 2019, Spanien, Katalonien, Nr 53212, 139 kr

Örtig kryddig doft av anis, lakrits med mörkt röda bär och koncentrerad mörk frukt. Silkigt och lent med frisk syra och välstrukturerade men mjuka tanniner. Utmärkt till en mör köttbit stekt i smör med vitlök och örter eller till spansk mat så som en bit tapas med bröd, tomat och lufttorkad skinka. Anna Rovira blev 2019 utsedd till Spaniens bästa och världens tredje bästa kvinnliga vinmakare av det tyska vinmagasinet Selection Das Genussmagazin och 2017 utnämndes hennes vineri till Best Revelation Winery in Spain av Gilbert Gaillard. (The Wine Team Global)

grekiskt rött vin

Kir-Yianni Ramnista Xinomavro 2018, Grekland, Naoussa, Nr 2070, 129 kr

Frisk rödbärig och kryddig doft. Blå frukt, svarta oliver, rosor, umami och tobak. Torr, fin tanninstruktur och lyft i syran. Vi gillar grekiska viner och det är kul att det kommer fler in i fasta sortimentet. Sedan tidigare finns Kir-Yiannis vita vin Assyrtiko i fasta sortimentet. Estaten grundades 1997 av Yiannis Boutaris och styrs idag av Yiannis son Stellios Boutaris. (Carovin)

grababottle_winetable_zenato_garada_merlot

Zenato Garda Merlot 2018, Italien, Venetien, Nr 32224, 149 kr

Italiensk merlot från Gardasjöns sydsida fylld av cherry chocolate, fat, mogna blå plommon och körsbär, mjukt sammetslen och solskensvärmande frukt och sval läskande syra. Ett unikt uttryck med lång historik i vår svenska mylla, fyllig frukt med inslag av tobak och flirtig vanilj. Till höstens sista grillade biff innan grillen åker in i vinterförvaring. (Provinum Vinhandel)

budgetbarolo_grimaldi_itsabargain_superfynd

Giacomo Grimaldi Barolo Piccole Vigne 2017, Italien, Piemonte, Nr 53008, 249 kr

Andra årgången av just det här vinet från det lilla familjevineriet högst upp i byn Barolo. Doft av körsbär, viol och rosor. Djup smak av körsbär, moget, rosor, nypon, tjära, välbalanserat och kraftfullt med finess och syrlig energi, fyllig frukt och klättrade tanniner. Otroligt prisvärt och gott! (Panache)

prisvärtvin_barbaresco_itsabargain_costerubin

Fontanafredda Coste Rubin Barbaresco 2019, Italien, Piemonte, Nr 52209, 189 kr

Ekologiskt odlad nebbiolo, jungfrueligt rosendoftande med klassiska inbjudande aromer av nypon, rosor, viol, körsbär och färska örter. Vinet är mycket välstrukturerat med en elegant grace i ett avslut med driv i syra och avklingande rödbärighet. Det här vinet matchar du bäst till italienska smakrika rätter som Osso buco eller till vilt. Kör du en smakrik krämig pasta är det natuligtvis också ett alldeles utmärkt val. (Enjoy Wine & Spirits)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.