Bild på Sommarens vinböcker och annat

Sommarens vinböcker och annat

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Det är högsommar och lata dagar och kanske tid för långläsning. Wine Tables chefredaktör Pär Strömberg listar sommarens vinböcker och annat. Vad sägs om ett pussel över en vinregion, en bok om hur man kombinerar mat och vin eller ett helt nytt helt uppdaterat A-Ö-verk! Kanske en spännande följetång eller en bok om vin för en dålig dejt?

Sommarens vinböcker och annat

vin för en dålig dejt för Sommarens vinböcker och annat

Vin för en dålig dejt: ingen vanlig vinbok av Andreas Grube och Elin Grube

Vilket vin passar bäst att öppna när du vill säga förlåt till någon? Vad skulle kunna lindra din brinnande PMS, vilken pava lägger du pengar på när du har lyckats med en löneförhandling, och vad njuter du av den första vårkvällen på balkongen, som nykär, när du ska på en lunch utan slut eller vill knäppa en vinnörd på näsan?
Allt det – och mycket, mycket mer – får du reda på i Vin för en dålig dejt, en nyligen prisad vinbok i Best of the World av Gourmand World Cookbook Awards.

winesplaining-prova-lagra-njut-av-vin för Sommarens vinböcker

Winesplaining : prova, lagra, njut av vin av Anders Melldén

Varifrån kommer aromerna i ett glas vin, och hur sätter du ord på det du känner? Hur länge kan ett vin lagras och när når det sin topp? Varför serveras vitt vin kallt och hur påverkas smakerna av maten du serverar till? Dessa och många fler frågor reder Anders Melldén ut i Winesplaining. Prova, lagra, njut av vin, uppföljaren till Värt att veta om vin.
Med pedagogiska förklaringar och roliga anekdoter är det här vinboken du inte klarar dig utan, oavsett om du är nybliven entusiast eller har kommit lite längre i ditt vinprovande.

naked wine för sommarens vinböcker och annat

Naked Wine av Alice Feiring

Naked Wine är vin i sin renaste form – naturligt, levande och fritt från tillsatser. Alice Feiring kontrasterar detta med dagens överarbetade Nya världens viner, och argumenterar för att bra vin kan skapas om vinmakare lyssnar mer på naturen än på marknadsföring. I Naked Wine berättar hon om sin egen resa som naturvinsmakare – en personlig och avslöjande inblick i vinets ursprungliga väsen.

 

Vinets universum

Vinets universum : från växtplats till vinlista av Alf Tumble

I Vinets universum tar Alf Tumble med dig på en inspirerande resa genom vinets värld. Boken bjuder på en rik skatt av tips om viner och producenter, samtidigt som den ger en pedagogisk introduktion till hur och var vin odlas globalt. Här får du även lära dig konsten att lagra, servera och avnjuta vin på bästa sätt samt knepen för att matcha vin och mat med mästarens finess.
Denna bok är en perfekt följeslagare för både nybörjare och vinentusiaster, en guide som öppnar dörren till allt fantastiskt som vinvärlden har att erbjuda. Det är inte bara en bok – det är allt du behöver för att fördjupa din passion för vin.

 

natural-trailblazers-13-ways-to-climate-friendly-wine

Natural Trailblazers av Camilla Gjerde

Möt tretton pionjärer inom naturvinsvärlden som visar vägen mot en framtid med låg koldioxidpåverkan. Här finns de som har slutat använda traktorer och aldrig plöjer sina marker, vinodlaren i stadsmiljö som bara säljer lokalt, transporterar sina viner med cykel och återanvänder flaskorna, samt vinimportören som fraktar sina viner enbart med hjälp av vindkraft.
Camilla Gjerde, författare till boken We Don’t Want Any Crap in Our Wine, har återigen slagit sig samman med fotografen Cecilia Magnusson för att ta dig med på en inspirerande resa. Följ med till vingårdar, ner i vinkällare och längs järnvägar för att upptäcka några av de mest innovativa berättelserna om hur vinvärlden kan bidra till en hållbar framtid med låg klimatpåverkan.

 

perfect-match-kombinera-mat-och-vin

Perfect Match av Fredrik Schelin och Catarina König

Perfect Match: Kombinera mat och vin är den ultimata handboken för att skapa enastående smakupplevelser vid middagsbordet. Boken guidar läsaren genom vinets värld och visar hur det kan bli en naturlig och spännande del av matlagningen.
Med fokus på hur olika smaker i maten kan balanseras och lyftas av olika vintyper, delar författarna med sig av sina insikter och knep för att skapa den perfekta matchningen. De besvarar vanliga frågor om hur man bäst kombinerar mat och vin och avslöjar hur ingredienser och druvsorter kan samspela för att skapa harmoni.
Boken är indelad efter årstider och erbjuder en kulinarisk resa med över 50 lättlagade och inspirerande recept. Dessutom inkluderar den högtidsmenyer med en extra touch av lyx, där dryckeskombinationerna tar rätterna till nya höjder. Perfekt för alla som vill fördjupa sin förståelse för mat och vin och göra varje måltid till en minnesvärd upplevelse.

 

 

one thousand vines

One Thousand Vines av Pascaline Lepeltier

I One Thousand Vines svarar den internationellt hyllade sommelieren Pascaline Lepeltier på alla stora frågor om vin. Boken är uppdelad i tre huvuddelar: Reading Vines (att läsa vinrankan), Reading Landscapes (att förstå landskapet) och Reading Wines (att analysera vinet). Med denna struktur utmanar Lepeltier etablerade idéer om vinrankor och vin, förklarar var vinindustrin befinner sig idag, hur vi hamnat där, och visar på en väg framåt – hur druvor kan odlas, vin produceras, säljas och uppskattas i framtiden. One Thousand Vines är varken en encyklopedi eller en atlas, utan en guide för att förstå sambanden mellan flaskan, producenterna, terroiren och vingårdarna som skapar den. Med sitt unika tillvägagångssätt ger Lepeltier inte bara svar till de nyfikna, utan också verktygen för att själva förstå vinets komplexitet och skönhet.

 

i-vinet-ingen-sanning för Sommarens vinböcker och annat

I vinet ingen sanning av Andreas Grube

Vår egen redaktör Andreas Grubes debutroman om vinjournalisten Ramona Charles som är på spåret till en skandal som kan skaka om hela den svenska vinindustrin. Efter år av viskande rykten börjar pusselbitarna falla på plats: Något är allvarligt fel i branschen, och stora summor pengar verkar stå på spel. Men den person som tros ligga bakom allt har gått upp i rök – försvunnen spårlöst. Det är åtminstone vad Ramona trott, tills han plötsligt dyker upp i hennes lägenhet i centrala Stockholm. Naken. Och obevekligt död.

 

falsk som vin för Sommarens vinböcker och annat

Falsk som vin av Andreas Grube

Uppföljaren till I vinet ingen sanning av Andreas Grube där en efter en av ett antal internationellt välkända vinsamlare blir brutalt mördade på flera platser runt om i världen. Myndigheterna i de olika länderna lyckas inte samarbeta och fallen når aldrig hög prioritet – förrän en profilerad svensk riksdagsman hittas död i sin vinkällare. Vinjournalisten Ramona Charles börjar snabbt gräva i händelserna och hamnar plötsligt mitt i en internationell härva av fusk, förfalskningar, våld och enorma summor pengar – där många mörka krafter vill göra allt för att dölja sanningen. Inte minst döda. Så vem är mördaren? Svaret finns närmare än vad någon kan ana.

 

the-oxford-companion-to-wine

The Oxford Companion to Wine

Allt du någonsin kan vilja veta om vin, samlat i ett omfattande och helt uppdaterat A-Ö-verk! The Oxford Companion to Wine är en unikt detaljerad referensbok som täcker alla aspekter av vinets värld. Med över 4 000 uppslagsord behandlas ämnen som vinets historia, geografi, geologi, jordvetenskap, vinodling, vinframställning, förpackning, akademisk forskning, teknik, lagar och regler. Dessutom inkluderas personer och platser, vinprovning, vinlitteratur och vinets språk – allt i ett och samma verk. Nu med 15 % rabatt.

 

WHO'S AFRAID OF ROMANÉE-CONTI?
Who’s afraid of Romanée-Conti? av Dan Keeling och Noble Rot

Vin kan kännas överväldigande utan en kunnig guide. Who’s Afraid of Romanée-Conti? är en kompromisslös upptäcktsresa, från att hitta prisvärt och bra vin till att smaka det mest otillgängliga och heliga av viner – Romanée-Conti – och utforska det stora universum av fantastiska viner däremellan.Från moderna tolkningar av Bourgogne, Barolo och Champagne till Tenerife, Korsika och Chianti tar Dan Keeling, medgrundare av Noble Rot, oss med på en resa till några av världens mest kända vinmakare och vingårdar. Målet är att förstå varför vissa viner spelar en viktig roll – och varför andra inte gör det.

the-noble-rot-book-wine-from-another-galaxy

The Noble Rot Book: Wine from Another Galaxy av Dan Keeling mfl.

I Wine from Another Galaxy får du lära dig hur vin görs, var du köper det, vad du ska leta efter i smaken – och hur du pratar om det. När grunderna sitter, tar Dan och Mark dig med till Europas främsta vinområden och odlare, från naturvinsrörelsens pionjärer till klassiker i Bourgogne och Bordeaux. En tillgänglig och frispråkig guide som utmanar vinvärldens klyschor.

 

Annat

 

vinpussel

Vinpussel – av Water and Wines

Vinpussel för sommarens lata dagar – en resa genom världens vingårdar och druvsorter.
Detta pussel erbjuder en visuell och lärorik upplevelse där konstnären Nikita Kulikov med sina detaljrika illustrationer fångar mångfalden och skönheten i vinregioner och druvsorter världen över. Genom att sammanföra konsten och passionen för vin, skapar pusslet en unik möjlighet att fördjupa sig i vinets värld.

Perfekt för vinälskare och pusselfantaster. Oavsett om du är en dedikerad vinentusiast eller en pusselsamlare som uppskattar estetik och utmaning, ger detta pussel en engagerande upplevelse. Det passar utmärkt som en gåva till vinintresserade vänner och familj, och erbjuder en chans att utforska vinregioner och druvsorter från bekvämligheten av hemmet. Med ett brett utbud av motiv – över tio olika varianter – finns det något för alla smaker och intressen.

 

Vill du läsa fler artiklar av Pär Strömberg? Klicka här!

 

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Bar Ingrid

Livligt

Stockholm, City

Hål i väggen

L’Enoteca

Charmigt

Malmö, Innerstaden

Schysst uteservering

Muscadet Ostron & Vin

Livligt

Stockholm, Vasastan

Ramla in

Skärets Krog

Charmigt

Smögen

Semesterpärla

Nektar

Mysigt

Stockholm, Vasastan

Schysst uteservering

Bar Nacka

Skön atmosfär

Stockholm, Södermalm

Hål i väggen