Nyprovat – Tillfälligt Sortiment Systembolaget 22 augusti 2025
Lästid: 19 minuter
Varje vecka presenterar vi Nyprovat ur det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Det viktigaste vi vill förmedla är att ALLA viner har personligen, opartiskt och oberoende provats innan vi skriver om och rekommenderar dem – det är Vår kvalitetsstämpel som Du alltid kan lita på. Läs, inspireras och gör kloka eller okloka val, men kom ihåg, drick mindre men bättre.
Gå direkt till
Nyprovat – Tillfälligt Sortiment Systembolaget 22 augusti 2025
Till alla 40 drycker, varav 31 är viner, som lanseras i tillfälligt sortiment 22 augusti 2025 på Systembolaget.
Några viner som inte varit med på provningarna men som har mitt intresse, delvis på grund av producentkännedom, dels på tidigare provade årgångar i ryggsäcken.
De vinerna är:
Champagne Clandestin Austral R22 Brut Nature
Gros Frère et Soeur Hautes Côtes de Nuits 2023
Webben
Webblanseringen på Systembolaget torsdag 21 augusti presenterar bara spritprodukter som vi inte haft möjlighet att prova.
Om Systembolagets webblanseringar
Webblanseringar är drycker som finns i mycket begränsad mängd. Du behöver skapa konto och vara inloggad för att kunna boka en webblansering. Här hittar du aktuella lanseringar. Lanseringarna äger vanligtvis rum på torsdagar med säljstart från klockan 10.00.
MOUSSERANDE VIN
Aphros Phaunus Pet Nat White 2024
-
- art nr 92610
- 750 ml
- 11%
- 229 kr
Ekologisk loureiro och arinto från Minho och Vino Verde och biodynamikern Vasco Croft som fortsätter sin resa med årgång efter årgång av kvalitet, hantverk och precision. Äpple och citrus med mineraliska förtoner, hög syra, energiskt och stramt moussigt. Torr finish med toner av gråpäron, krusbär, stenig mineralitet och gröna druvor, grapefrukt och litchi, syrligt, spritsigt och rent. Musten jäste i rostfria ståltankar vid 16-18 grader. När lite restsocker fortfarande finns kvar buteljerades vinet för att jäsa klart på flaska. Jäsningen på flaska varade cirka sju månader innan degorgering. (Johan Lidby Vinhandel, 3 600 fl.)
VITT VIN
Tikveš Kavadarci Temjanika Luda Mara 2024
-
- art nr 93398
- 750 ml
- 13%
- 139 kr
Lokala serbiska druvan temjanika, här från området Przolka, är aromatisk av svartvinbärsblad, fläder, gul stenfrukt och gröna päron. Pigg och energisk med koncentrerad exotisk frukt, torrt med lätt strävhet, fin textur och balans i ett långt torrt avslut. Tikveš Kavadarci grundades 1885 i vinregionen Tikvesh i Nordmakedonien, som också gett vineriet sitt namn. Med 1 300 hektar egna vingårdar och ytterligare 5 000 hektar genom kontrakterade odlare räknas Tikveš idag som en av de största vinproducenterna i Sydöstra Europa. (BalkanWines Sthlm, 6 000 fl.)
S. Kechri & Co Tear Of The Pine Retsina 2023
-
- art nr 90338
- 750 ml
- 13.5%
- 259 kr
En kvalitativ modern och vinös retsina som placerat den ifrågasatta vinstilen bland världens kvalitetsviner. Från Thessaloniki och appellationen Goumenissa med en spirande spännande inbjudande doft av granbarr och syrlig vit frukt. Läskande frisk och välbalanserat, torrt och stramt, energiskt och piggt. Renare och piggare än tidigare årgång. Stilen är vad den är och den går inte att missta sig på. Men gillar man den här stilen och lite annorlunda viner så är det här ett måsteköp. Kådasmaken kommer traditionellt från Aleppotallen och i det här fallet rör det sig om hundraprocentig assyrtiko som jäst på nya ekfat och vilat på sin jästfällning i sex månader. (O.Wines and Spirits, 900 fl.)
Olivier Leflaive Montagny Vignes sur le Cloux Premier Cru 2023
-
- art nr 96726
- 750 ml
- 13%
- 529 kr
Gul fruktig chardo-nos, lätt rökigt reduktiv. Skalebeskt gulfruktig av citrus och äpple med tydligt mineralisk profil och smörig nötig touch innan hög syra och friskt syrligt gul frukt avrundar i en koncentrerad längd. Årgången var svårnavigerad och utmanande. Montagny ligger i södra Côte Chalonnaise i Bourgogne. Vignes Sur le Cloux är ett 7,2 hektar stort Premier Cru-läge på en brant sydsluttning, 330–340 meter över havet. Jordmånen domineras av kalksten och vinstockarna är omkring 50 år gamla. Druvorna skördas för hand och pressas varsamt. 80 procent av vinet jäser och lagras åtta månader på franska ekfat, resten i ståltank. Olivier Leflaive är onekligen en riktig karaktär och trots att han pensionerat sig håller han en tydlig koll på det som händer med företaget. På senare år har vinmakaren Frank Grux höjt egendomens anseende ytterligare. (Johan Lidby Vinhandel, 360 fl.)
Chatêau Pierre-Bise Savenniéres Clos de Coulaine 2020
-
- art nr 94105
- 750 ml
- 13.5%
- 249 kr
Chenin blanc från Clos de Coulaine strax ovanför byn Savennières. Här har man odlat ekologiskt sedan 1970-talet och familjen Papin har gjort vin i området sedan slutet av 50-talet. Clos de Coulaine anskaffades under tidigt nittiotal. Savennières är rikt på skiffer vilket ger dess terroir en unik distinkt ton tillvinerna. Mjuk nos av gul frukt, kamomill, honung och kaprifol, lätt bivaxig karaktär, mjuk, fet och rund med hög syra. Koncentrerat av gula äpplen, honunugsmelon och mogen galia i en lång eftersmak som är torr och fokuserad. Kuriosa: Lokalt i området går druvan även under namnet pineau de la Loire. (Backman Vinhandel, 1 200 fl.)
Domaine Vincent Carême Vouvray Sec 2023
-
- art nr 92662
- 750 ml
- 12.5%
- 219 kr
Ekologiskt hantverksvin från en av Loires legendarer, mästaren i Vouvray. Läskande frisk energisk chenin blanc med hög syra, fyllig gul stenfrukt, mogen persika, toner av honung, kamomill och bivax, lätt jästigt av äpple i avslutet. Som att bli smekt av en luden persika på kinden, fast smakmässigt om du förstår. Upp 20 spänn sedan förra årgången men det är fullt förståeligt. Jag baxnade över att förra årgången låg under 200 kronor. (Panache, 600 fl.)
Andrea Felici Verdicchio dei Castelli di Jesi 2023
-
- art nr 90450
- 750 ml
- 13.5%
- 179 kr
Leopardo Felicis flaggskeppsvin på 35-åriga vinstockar av verdicchio från gårdar Verdicchio dei Castelli di Jesi, Marche på Italiens östkust. Vinet har vilat tre månader tillsammans med sin jästfällning för fyllnad och kropp. Syrlig nos av vita bär och gul stenfrukt. Hög syra mineralisk med touch av jenka, älgört och adritiska havets stränder. Syrligt och läskande friskt av päron, nätmelon, lime och root beer. Fruktig koncentration in i avslutet som är sirligt och sötfruktigt med mineralitet och sälta. Komplex men härligt läskande, syrligt och gott, dessutom spaghetti vongoles allra bästa vän. (Swedish Brand, 7 200 fl.)
Finca Can Axartell Corum 2023
-
- art nr 93962
- 750 ml
- 13%
- 249 kr
Ekologisk malvasia från Mallis. Handskördat och jäst på ståltank med cirka tio månaders lagring på stora ek-foudres. Bokna äpplen och oxidativa toner i nosen, vindruvskärnor och jäst. Läskande friskt och koncentrerat, udda men spännande med strävhet i kontrast till söta päron och citrusfrukt med sprakande mineralisk sälta i avslutet. Malvasia är en outgrundlig druva som kanske mest är länd för sina söta viner. Men, då och då hittar man små guldkorn och här är ett av dem! (Handpicked Wines, 600 fl.)

Reyneke Reserve White 2022
-
- art nr 93785
- 750 ml
- 13%
- 259 kr
Ekologisk och Biodynamisk chenin blanc från Stellenbosch med toner av med mogna äpplen, kaprifol, citrus och honung. Stor koncentration med marsipan och mandel som man nästan bara hittar hos surfaren och skejtaren Johan Reyneke. Ett i mångt och mycket unikt, personligt och egensinnigt energiskt vin som är både läskande friskt och torrt och strukturerat, komplext i många lager. Johan Reyneke är en ovanligt sympatisk person, vars kärlek och respekt för både människor och natur också speglas i hans viner. Resultatet blir inte bara strålande rena och energiska viner, utan också något som bidrar till något större som exempelvis finansiering av bostäder och utbildning för hans anställda och deras familjer. (Bibendum, 360 fl.)
Calera Central Coast Chardonnay 2023
-
- art nr 92394
- 750 ml
- 14.5%
- 275 kr
Djup aromatik av plyschig gul stenfrukt och pommelo, läskande friskt med hög fräschör, välbalanserat med rökig flintig mineralitet och sälta i avslutet. Kaliforniens egen Romanée Conti, Calera, grundades 1975 av Josh Jensen, en visionär med en passion för vin. Efter att ha tillbringat två säsonger i Bourgogne, där han arbetade hos de legendariska Domaine de la Romanée Conti och Domaine Dujac, återvände Josh till Kalifornien med en dröm. Han började sin resa för att hitta mark med kalkrik jord, i hopp om att återskapa den magi han hade upplevt i Bourgogne. Efter två års sökande fann Josh den perfekta platsen på Mount Harlan, där han planterade sina pinot noir- och chardonnay-odlingar. Resultatet blev en vingård som har kommit att bli en ikon i vinvärlden. Sommaren 2022 gick Josh Jensen bort och lämnade efter sig ett arv som för evigt har förändrat den kaliforniska vinindustrin. Hans inflytande har inspirerat producenter som Littorai, Hirsch och Occidental. Mr. Pinot, som han också kallades, var inte bara en pionjär och estradör, utan också en enastående människa vars minne många bevarar med värme och glädje. (Johan Lidby Vinhandel, 7 200 fl.)
Sandhi Central Coast Chardonnay 2023
-
- art nr 94451
- 750 ml
- 13%
- 299 kr
Fyllig, egensinnig och karaktärsfull chardonnay. Lätt reduktiv inledning med gul stenfrukt, citrus smör och nötter. Fin balans mellan textur struktur och syra, snyggt, rent och elegant och stilrent av stenfrukt, exotisk frukt, vanilj och kokos i en koncentrerad finish. Vincelebriteterna Rajat Parr och Sashi Moorman fortsätter skapa burgundisk magi i Kalifornien. Massor av otyglad energi, lägg undan ett par år och få 100 procentig utdelning. (The WineAgency, 2 400 fl.)
Two Rivers of Marlborough The Spring Chardonnay 2021
-
- art nr 90131
- 750 ml
- 12.5%
- 299 kr
Reduktiv, krutrökig nos, läskande frisk hög syra, vibrerande mineralitet, tät och koncentrerad. Lång fokuserad örtkryddig eftersmak med tydlig fatkaraktär, vanilj och smörbrynta nötter. Minimal intervention, naturligt fermenterad och med 14 månader på sin jäst i franska barriquer. Vidare ofiltrerat och buteljerat med minimal sulfit för ytterligare 16 månaders vila på flaska. Chardonnay från en enskild vingård vid namn The Spring Vineyard belägen i Wairau Valley. (Philipson Wine, 300 fl.)
RÖTT VIN
Domaine Paul Prieur & Fils Sancerre Rouge Les Pichons 2023
-
- art nr 93482
- 750 ml
- 14%
- 349 kr
Ekologisk röd Sancerre av pinot noir. Pigg mörkt röd frukt, röda bär, rent och elegant. Torrt stramt och syrligt med frisk syra, röd bärighet och torra tanniner. Låh koncentrerad eftersmak. (Gullberg by Stockwine, 240 fl.)
Château Fleur Pourret 2019
-
- art nr 92185
- 750 ml
- 14.5%
- 449 kr
Saint-Emilion Grand Cru med lätt brettig nos, reduktiv med stall och läder, mörk frukt, kakao och kaffe. Välstrukturerat och balanserat i smakbilden, tydlig karaktär för druvblenden som domineras av merlot med något mindre procentdel cabernet franc och endast sex procent cabernet sauvignon med blåsvart frukt och örtkryddor i en torr smakrik finish. Stort komplext och elegant. Vinet jäste i tempererade stål- och cementtankar och lagrades 15-18 månader på franska ekfat varav tio procent var nya. (Tryffelsvinet, 3 000 fl.)
Clos Cibonne Cuvée Spéciale Tibouren 2024
-
- art nr 93093
- 750 ml
- 14.5%
- 349 kr
Ekologisk tibouren, en något ovanlig druva primärt odlad i Provence och Ligurien, med ett tionde grenache som stöd från en prodcuent vi lärt känna mest genom dess fantastiska och seriösa roséviner. En inbjudande nos av röda bär och rosor, lätt floral och örtig. Syrligt rödfruktig med driv i syran, tät koncentrerat frukt i en lång eftersmak med torrt avslut. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar nära havet, belägna ett par hundra meter över havet. De cirka 60 år gamla vinstockarna växer som fristående buskar enligt den traditionella gobelet-metoden. Druvorna skördades för hand och musten kyldes i ståltankar innan den fick spontanjäsa med skalkontakt. Vinet lagrades därefter fyra månader på 300-liters ekfat, varav en fjärdedel var nya. Clos Cibonne har sina rötter i slutet av 1700-talet när Jean-Baptiste de Cibon anlade vingårdarna i Le Pradet i Côtes de Provence. Efter hans bortgång 1797 tog familjen Roux över egendomen, som de fortfarande äger i dag. (Robert Rask Vinhandel, 600 fl.)
Piero Benevelli Dolcetto d'Alba La Costa 2023
-
- art nr 94854
- 750 ml
- 13%
- 159 kr
Piero Benevelli började med 5 hektar vingårdar i Monforte d’Alba, med fokus på Nebbiolo, Dolcetto och Barbera. År 1978 lanserade han sina första viner under egen etikett. Idag driver sonen Massimo egendomen och skapar eleganta, ursprungstypiska viner från totalt 11 hektar. Vingårdarna är koncentrerade kring cru-lägena Mosconi, Le Coste och Ravera di Monforte i södra Barolo. Deras Dolcetto d'Alba La Costa är ett skolboksexempel på bra dolcetto och har en frisk inbjudande bärig nos med läskande frisk hög syra, torra tanniner, energi och spjuverhet som möter elegans och struktur. Stramt och torrt avslut med lång koncentrerat bärig eftersmak. Det är åter inne med dolcetto. Vingården som levererar druvorna ligger strax öster om Monforte d’Alba, på 420–450 meters höjd med öst-sydostlig exponering. Arbetet följer traditionella metoder med stor hänsyn till naturen och den biologiska mångfalden. Druvorna skördas för hand och får spontanjäsa. Efter cirka sju dagar pressas de medan alkoholjäsningen ännu pågår. Den malolaktiska jäsningen startar kort därefter, också spontant. Vinet får sedan jäsa och vila tillsammans med sin jästfällning i ståltankar under minst sex till sju månader. Make Dolcetto Great Again! (Panache, 4 800 fl.)
Massimago Duca Fedele Valpolicella 2023
-
- art nr 94110
- 750 ml
- 12.5%
- 179 kr
Ekologisk ren och ursprungstypisk blend av corvina, corvinone och rondinella med en charmig och kul icke-traditionell etikett. Sursyrlig frukt av körsbär och moreller med läskande frisk syra, tuggiga unga tanniner i en lång ren rödbärig finish. Kul och inspirerande från en annars så tradititionstyngd region. Massimago drivs av Camilla Rossi Chauvenet som tog över familjens egendomen 2003 och etablerade ett vineri. Sedan 2014 är odlingarna ekologiskt certifierade. (Wine Group Sweden, 3 000 fl.)
Valiano Chianti Classico 2022
-
- art nr 92565
- 750 ml
- 13.5%
- 165 kr
Ekologisk Chianti Classico från de böljande kullarna i Castelnuovo Berardenga och från vingårdar på cirka 450 meter över havet. Sangiovese med ett tillägg av fem procent merlot (förra årgången innehöll tio procent cabernet sauvignon). Sursyrligt med körsbär och moreller, stramt och tight, jordigt mineraliskt med hög syra, stram struktur och en floral örtigthet i avslutet. Det drar lite åt det väl syrliga hållet, men kommer säkert att lugna sig med lite tid och luft. En riktig bargain från ägargruppen och den välrenommerade vinfamiljen Piccini. (Spendrups/Spring Wine, 20 400 fl.)
Vini Franchetti Le Cupole 2022
-
- art nr 90687
- 750 ml
- 14.5%
- 379 kr
En supertuscan revival är i antågande och likt det som pågår i Montalcino med Rosso vs. Brunello, kommer fler och fler instegsviner till de stora och dyra flaggskeppen fram även i Maremma med omnejd eller som här, från Orciadalen, nära Sarteno där Toskana gränsar till Umbrien och Lazio. Det här är andravinet från Tenuta di Trinoro, Le Cupole, som producerades för första gången 1995. En supertoskanarblend av cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot och petit verdot, med procentsatser som varierar för varje årgång. Jäst i ståltank och lagrad på gamla barriquer och i cement. Bordolesque rödpangig nos, svartfruktig, kryddigt pepprig och jordigt mineralisk. Rödbärigt och enertgiskt direkt i nosen, örtigt med viss fatkrydda. Torrt stramt med power i struktur och koncentration. Klassikt stort 90-tal återigen uppsvingat på hipsterhyllan. Som jag skrivit tidigare, i samma andetag som just vinerna från Montalcino och Chianti Classico visar sina nya framfötter med nya generationer vinmakare och unga stockar som vuxit till sig, så kommer övriga toscanska viner också att kliva in i medvinden. (Qvist Vinhandel, 1 800 fl.)
Girolamo Russo 'a Rina Etna Rosso 2023
-
- art nr 92456
- 750 ml
- 14.5%
- 249 kr
Vulkanjordar och nerello mascalese är verkligen en match made in heaven. Här får vi en uppsjö av sinnesförnimmelser i form av aromer som umami, köttbuljong, dashi, soya samlat i en rödbärig och mörkfruktig nos. Vidare tas vi genom bittersöt blodapelsin, röda bär och en lätt rökig charkton. Saliverande syrligt och energiskt, umamifyllnad buljongtjongig kropp, tät och expressiv med ett avslut som andas mineralitet och briny buljongsälta. Girolamo Russo grundades 2005 av Giuseppe Russo som en hyllning till hans far. Egendomen omfattar 26 hektar, där 15 hektar utgörs av vinodlingar inbäddade bland olivträd och hasselbuskar. Vinstockarna växer i vulkanisk jordmån, på mellan 650 och 780 meters höjd över havet, runt byn Passopisciaro på den aktiva vulkanen Etna. (Budbreak, 9 000 fl.)
Graci Etna Rosso 2023
-
- art nr 94677
- 750 ml
- 14.5%
- 239 kr
Mer nerello mascalese från olika contradas, i huvudsak jästa och lagrade i cemettankar vilkjet gett ett kargt och rent uttryck av blodapelsin och körsbär i nosen med vibrerande och energisk grusig rökig mineralism. Nobla söta tanniner, från mogna druvor. Floral och rosig med umamität bittercitrus och örter. Lätt men koncentrerat, energiskt och vibrerande. Josigt med tydlig struktur och textur. År 2004 köpte Alberto Graci tillbaka den mark som hans familj en gång ägde. Han kom då från bankvärden men sadlade om och blev vinmakare på heltid. Egendomen bestod då av endast fem hektar men Alberto utökade snabbt och idag äger han 18 hektar vingårdar uppdelade på fem olika contradas. Graci tillhör det absoluta toppskiktet i regionen och deras viner har vid ett flertal gånger rankats högt av vinkritiker världen över. (Wine Affair, 1 500 fl.)
Comando G La Bruja Vino Regional 2023
-
- art nr 93861
- 750 ml
- 14%
- 289 kr
Naturlig höghöjds-garnacha från Kastilien-León och Cebreros, ett glädjande återtåg på den svenska marknaden. Garnacha som lagrats på ekfat från vingårdar på 800-900 meters höjd över havet. Vinstockarna är 50-90 år gamla och har vuxit upp ur en jordmån bestående mestadels av granit. Området Cebreros i Avila ligger nära bergen Sierra de Gredos väster om Madrid med heta dagar och svala nätter. Aromatiskt och romantiskt parfymerad och inbjudande rödbärig. Läskande frisk med koncentrerad frukt, läckert energiskt och dynamiskt, strukturerat, generöst och läskande friskt Retiro-cypress-barrig med härlig klunkabilitet. Comando G grundades 2008 av vännerna Daniel Landi och Fernando Garcia. Under sitt arbete i Sierra de Gredos hörde de talas om små, svårtillgängliga vingårdar högt uppe i bergen. De började köpa och arrendera de bästa vingårdarna de kunde hitta och startade projektet Comando G.(Wine Trade, 480 fl.)
Bodegas Roda Sela 2023
-
- art nr 95063
- 750 ml
- 13.5%
- 229 kr
Rodas moderna Rioja-baby från unga vinstockar är i årgången baserad på 95 procent tempranillo och fem procent garnacha vinifierat på stora ekfat och lagrat ett år på delvis nya franska ekfat. Mörkt fruktig nos, tät och koncentrerad fyllig och energisk, läskande och tillgänglig, smakrikt av svart frukt med örter och lätt fatkaraktär. Charmigt uttryck för den här typen av postmodern ung Rioja. Bodegas Roda grundades 1987 av familjerna Rotllánt och Daurella. Idag köps knappt hälften av druvorna in från långtidskontrakterade vinbönder. (Solera Sweden, 6 000 fl.)
Kutch Bohan Vineyard Pinot Noir 2022
-
- art nr 94321
- 750 ml
- 13%
- 579 kr
Allt är inte skit med USA och kan vi ska vi väl ändå stötta de som inte röstat för Trumps styre och som dessutom kommer att få det svårt under rådande tullar. Jamie Kutch gör helt fantastiska viner och hans Sonoma Pinot '22 är en av de bästa jag provat - skrev jag i april när hans Sonoma Pinot lanserades. Nu kommer vingårdsvinerna från samma årgång och de tre som lanseras i den här vevan har jag haft möjligheten att prova. Bohan är len och mjuk med driven exceptionell välbalanserad syra och fullödig av energi. Röda och svarta bär, mjuka tanniner, lång eftersmak. Den något enklare i trojkan men kanske ändå min favorit. (The Wineagency, 120 fl.)
Kutch Falstaff Vineyard Pinot Noir 2022
-
- art nr 94081
- 750 ml
- 13%
- 669 kr
Även Falstaff inleder med en len och mjuk rödbärig touch med driv i syran. Här får vi dock en fylligare frukt, mer voluminös men likt förbannat superelegant i en lång koncentrerad eftersmak. Mer komplex och tidskrävande än ovan nämnda Bohan. (The Wineagency, 672 fl.)
Kutch McDougall Ranch Pinot Noir 2022
-
- art nr 90383
- 750 ml
- 13%
- 669 kr
Sonoma Coasts pärla McDougall Ranch är kraftpaketet i triaden, visserligen initialt mjuk även den men med mer struktur och grönare örtighet än de andra. Drivet i syran , de torra men mogna tanninerna, fylligheten i frukten och den vaga touchen av eucalyptus gör den svårplacerad i sammanhanget. Men, det råder ingen tvekan om vilket kanonvin det här är, så ge den tid, i källaren eller i karaffen för maximal utdelning. (The Wineagency, 672 fl.)
Jim Barry Lodge Hill Shiraz 2022
-
- art nr 93233
- 750 ml
- 14%
- 169 kr
Från ett familjevineri i tredje generation vinmakare från Clare Valley kända för ett av Australiens mest kultförklarade viner; The Armagh. Klassisk aussie shiraz med svart frukt och eucalyptus, mycket klorofylligt, tätt och energiskt. Krispigt upplyftande och rent med mjuk ung svartröd fruktig och pepprighet. Rökig mineralisk med mjuka tanniner, floral, rund och fyllig med en eldig och pepprig finish. Otroligt pris, värt varenda krona för den som vill lära sig om shiraz från down under. (Wine Affair, 4 800 fl.)
Dune The Empty Quarter 2023
-
- art nr 94859
- 750 ml
- 14.3%
- 189 kr
Unge Duncan har redan lång erfarenhet av vinmakning och han vet vad han gillar och inte gillar. Hans viner under namnet Dune, som han gör tillsammans med sin bror i McLaren Vale, är ett typiskt ursnitt ur det nya unga Australien. Pyla, Tirari, Mingsha Shan är alla Dune-viner och tillika öknar runt om i världen. Det är även The Empty Quarter av druvorna mourvèdre och shiraz. Torrt och stramt med generös frukt, mörkt röda bär, torra tanniner, komplext och koncentrerat. Svartfruktig smak med tydliga toner av eucalyptus, blåbärssoppa och mynta. Fylligt och koncentrerat smakrikt med hög genomskärande syra som skapar balans mellan textur och struktur in i en lång koncentrerat fruktig eftersmak. (Johan Lidby Vinhandel, 1 800 fl.)