Bild på Vin till musslor! Vad dricker man?

Vin till musslor! Vad dricker man?

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Det är temaveckor här på Wine Table och skaldjuren har intagit vinbordet. Musslor är populära små blötdjur som går att anrätta på otroligt många sätt. Om du känner lusten och suget efter en riktigt smarrig moules frites, en marinières eller grillade över sensommarens sista glöd så har Pär Strömberg vinerna som matchar. Du hittar dem alla tre på de flesta Systembolag - så grab a bottle och njut!

 

En glasflaska med Petit Chablis Domaine Sainte Claire J M Brocard, ett vitt vin från Bourgogne i Frankrike

Petit Chablis Domaine Sainte Claire J M Brocard

I denna halvpanna har jag sökt ut en Chablis som pallar en moules frites med riktiga hemmafriterade pommes. Jag gillar att den kalkiga mineraliteten och syran tar sig an både det salta maritima arvet och det feta i texturen. Äpplig med citrustoner, kalkrik mineralitet och lätt ton av örtig fudge i nosen. Fyllig och mjuk med skyhög syra i harmonisk balans. Eftersmaken är koncentrerad och fokuserad och det finns en umamiton i botten som kommer fånga moules-buljongen alldeles utmärkt.

 

En lättare glasflaska med Château Bonnet Blanc 2023, ett vitt vin från Bordeaux i Frankrike

Château Bonnet Blanc 2023

Sauvignon blanc och sémillon från André Lurton i Bordeaux är en utsökt kombo för musslor. Det äts och dricks i lokala barer och är snarare husmans i området än gastronomisk stjärnglans. Bonnets Blanc är gulfruktig och aromatiskt örtig med syrliga florala toner i nosen, citrus, krusbär och svartvinbärsblad. Mjuk och silkig i munnen med hög syra, örtig och floral av vita blommor, syrlig frukt, citron och läskande mineralitet. Här kan du presentera dina musslor på allsköns vis och metoder, från moules marinières till moules a la bordelaise.

 

En glasflaska med Domaine Vacheron Sancerre Les Roches 2022, ett vitt vin från Loiredalen i Frankrike

Domaine Vacheron Sancerre Les Roches 2022

Både kung och drottning i de tillagade musslornas värld är, i mitt tycke, de vita vinerna från Sancerre. Här blommar druvan sauvignon blanc med mildare toner och mer mineralitet. Balanserad aromatisk, mjuk och förförisk, där en friskhet och mineralrik excellens bjuder in Atlanten till det grönt bördiga landskapet i Loire. Ett vin som kostar lite mer än vad vi normalt sett tipsar om men som är ett av de bästa i klassen och återfinns i många butiker runt om i landet. Gott till grillade musslor med asiatisk touch eller till en paella med vinkokta musslor som topping.

Under vinjetten Grab a Bottle samlar vi viner som du lätt får tag i på ett Systembolag nära dig!

 

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Nektar

Mysigt

Stockholm, Vasastan

Schysst uteservering

Bar Ingrid

Livligt

Stockholm, City

Ramla in

Muscadet Ostron & Vin

Prisvärt

Stockholm, Vasastan

Ramla in

Teddys

Charmigt

Stockholm, Östermalm

Ramla in

Suggan Vinbar

Ostört

Göteborg, Majorna

Kvarterskrog

Bar La Lune

Avslappnat

Göteborg, Vasastaden

Hål i väggen

Sundbybergs Vinbar

Charmigt

Solna - Sundbyberg

Hål i väggen

Leijontornet Bar

Avslappnat

Stockholm, Gamla stan

Ramla in

Café Cuvée

Skön atmosfär

Stockholm, Södermalm

Kvarterskrog