Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grube guidar – lär känna Bordeaux

Grube guidar – lär känna Bordeaux

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 3 minuter

Bordeaux är utan tvekan en världens absolut mest berömda och exklusiva vinregioner. Men området är också stort, med massor av olika stilar och smakprofiler. Här tar Andreas Grube med dig på en snabb rundtur och lär dig grunderna i Bordeaux!

I Bordeaux skiljer man först och främst på den högra och den vänstra stranden, där den vänstra stranden domineras av väldränerade grusjordar och stramt eleganta viner med cabernet sauvignon som bas. De viktigaste appellationerna här är Margaux, St. Julien, Pauillac och St. Estèphe. På den högra strandens ler- och sandjordar är det istället druvan merlot som spelar huvudrollen, och vinerna här är generellt mjukare, fylligare och mer fruktdrivna – som i till exempel St. Émilion och Pomerol.

Klimatet i regionen är milt, där Atlanten och Golfströmmen ger stor påverkan. Vårarna är ofta mild och lite fuktiga, medan somrarna är varma och torra, och mognadssäsongen är lång, vilket också hjälper till att ge koncentration i vinerna.

Druvor
Den klart övervägande delen av vinerna i Bordeaux är blends, alltså viner där man använder flera olika druvor. Merlot är den mest planterade druvan, även om cabernet sauvignon är kanske den druva som man mest förknippar med Bordeaux. Även cabernet franc och petit verdot är viktiga ingredienser Vad gäller vita viner så är sémillon och sauvignon blanc de viktigaste druvorna att lägga på minnet.

Bordeaux är också känt för sitt klassificeringssystem, infört redan 1855, som rankar vinhusen i olika ”cruer”. Endast fem slott rankas som första-cru: Château Latour, Château Lafite, Château Margaux, Château Haut-Brion och Château Mouton-Rotschild.

Både vänstra och högra stranden är i sin tur indelade i en rad subregioner, varav de här är de viktigaste och allra mest kända:

 

Vänstra stranden

Margaux
Margaux är känt för viner som bjuder på lätthet, elegans och läckert parfymerade viner som förutom svarta vinbär och cederträ bjuder på viol, rosenblad, vanilj och ibland rostade nötter. Trots den silkiga finessen är det här lagringsdugliga viner med fantastisk koncentration och bedårande smakdjup.
Några kända slott: Ch. Margaux, Ch. Palmer, Ch. d’Issan, Ch. Cantenac-Brown

St. Julien
Kännetecknas generellt av en lite mer återhållen ton av både ceder och svarta vinbär, och ofta kan man även hitta en del körsbär och choklad i doft och smak. Helheten balanserar skickligt mellan tyngd och elegans.
Några kända slott: Ch. Talbot, Ch. Lagrange, Ch. Léoville-Las-Cases, Ch. Gruaud-Larose 

Pauillac
Pauillac är hemvist åt inte mindre än tre av de fem högst rankade slotten, och överlag bjuds här på rejält strama viner med otrolig koncentration. Smakprofilen kännetecknas av intensiva nyanser svarta vinbär, cigarrlåda och en tydlig ton av nyvässad blyertspenna.
Några kända slott: Ch. Latour, Ch. Mouton-Rotschild, Ch. Latour, Ch. Lynch-Bages

St. Estèphe
Den här nordliga regionen anses ofta som några av de tuffaste och mest tanninrika vinerna på vänstra stranden, även om vinerna av idag är något mindre muskulösa än i forna dagar. Kännetecknas också av en ett tydligt driv i syran.
Några kända slott: Ch. Montrose, Ch. Cos d’Estournel, Ch. Lafon-Rochet

 

Högra stranden

St. Émilion
Merlotdriven appellation som också blandar i en hel del Cabernet Franc. Generellt mjuka viner som ofta bjuder på sötaktiga nyanser, som av russin eller torkade körsbär. Vinerna härifrån hör också till de Bordeauxviner som dricks väl redan i unga år.
Några kända slott: Ch. Cheval Blanc, Ch. Figeac, Ch. Canon

Pomerol
Stora, rika och fylliga viner på nästan uteslutande Merlot. Domineras ofta av plommon, svarta vinbär, choklad, rostade nötter – och ibland en nyans av tryffel. De riktiga höjdarna från Pomerol hör till de allra dyraste i Bordeaux.
Några kända slott: Ch. Pétrus, Ch. Hosanna, Clos L’Eglise-Clinet, Ch. Lafleur

 

Sötvin

Sauternes
Man kan såklart inte prata Bordeaux utan att nämna de fantastiska vita sötvinerna som görs i området. Det finns flera olika appellationer för söta viner, där den allra mest kända är Sauternes. Ädelröta och sémillon är nycklarna till de här vinerna som vanligen bjuder på doft och smak av saffran, torkad aprikos, ananas, hasselnötter och honung. Underbart gott!
Några kända slott: Ch d’Yquem, Ch. Suduirat, Ch. Haut-Bergeron, Ch. Coutet

MER ATT LÄSA:

Bordeaux – en lägesrapport med Andreas Larsson

Smaka på Bordeaux – nio tips från budget till lyx

 

Annons

Château Bonnet Blanc 2021

Château Bonnet Blanc 2021

Land:Frankrike
Pris:109 ,-
Alkoholhalt:13%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Château Bonnet Blanc 2021

Land:Frankrike
Pris:109 ,-
Alkoholhalt:13%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Ett elegant och vackert aromatiskt fynd från Bordeaux. Här bjuds det på ett aromatiskt vin med läckra toner av tropisk frukt, päron och citrus. Vinet är uttrycksfullt och energiskt med ett rent och friskt avslut. Passar utmärkt till gratinerad getosttoast med valnötter och honung eller till en god skaldjursgryta med grädde, vitt vin, saffran, färska räkor och musslor.    

NR: 4151
 

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.