Vintips – mat till rosévin
Lästid: 3 minuter
Tänk på rosé som ett flexibelt matvin – det trivs med både lätta och medelkraftiga smaker, gärna med syra, sälta eller grilltoner. Jag tänker oftast på Medelhavsmat och man behöver ju inte kasta den stenen speciellt långt om man befinner sig i rosévinsmeckat Provence. Nu har jag förvisso inte valt några franska viner men väl ett spanskt och två italienska varav ett i alla fall har sitt ursprung direkt i anslutning till Medelhavet.
Rosévin görs på blå druvor där skalkontakten är kort, vilket ger dess ljusa färg. Stilar varierar från torra och friska till fruktiga och fylliga. Provence i Frankrike är världsledande, men rosé produceras globalt. Smaken präglas av röda bär, citrus och örter, perfekt till sommarens måltider. Populärt både som aperitif och till mat, särskilt skaldjur, sallader och medelhavsrätter.
Medelhavsmat är en hälsosam och smakrik matkultur baserad på färska råvaror som olivolja, grönsaker, baljväxter, fullkorn, fisk, skaldjur och måttliga mängder kött och mejeriprodukter. Kryddor, örter och vin används ofta för att förhöja smaken. Medelhavsmaten sägs också förlänga vårat liv.
– Rent konkret innebär det att äldre som äter en Medelhavsliknande diet lever uppskattningsvis två-tre år längre än de som inte gör det, säger Gianluca Tognon, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Vintips – mat till rosévin
Cottini Bardolino Chiaretto La Sogara Rosé 2024
-
- art nr 2363
- 750 ml
- 13%
- 89 kr
Ekologiskt odlade druvorna corvina, rondinella och molinara från östra stranden av Gardasjön i Venetien har gett ett fyllig och kraftfullt rosévin med energi och hög syra, fin frukt, ren bärighet och bra struktur. Druvorna avstjälkas och krossas följt av kallmaceration. Musten pressas och får sedan jäsa i rostfria ståltankar. Efter avslutat jäsning vilar vinet tillsammans med sin jästfällning fram tills buteljering. Drivs av en dedikerad familj som består av makarna Diego och Annalberta tillsammans med sönerna Michele och Mattia. Servera till en bigoli con le sarde, en lokal pastarätt med tjock ihålig spaghetti (bigoli) och sardiner smaksatt med lök, olivolja och ett stänk vinäger.
Maggio Vini Crudo Rosé Organic 2023
-
- art nr 2114
- 750 ml
- 12.5%
- 99 kr
Ekologiskt av frappto från Cerasuolo di Vittoria på Sicilien med toner av blodapelsin, vilda blommor och örter. Torrt och stramt i syran men fylligt med pigg och skönt solmogen fruktighet. Ett relativt enkelt men mycket charmigt och prisvärt rosévin. Druvan frappato skapar viner som har låg strävhet, frisk syra och som passar bra lätt kylda. Crudo Rosé är framtagen i samarbete med svenska vinimportören och producenten Oenoforos. Utsökt till calamari alla griglia – grillad bläckfisk serverad med olivolja, citron, persilja och vitlök.
Señorío de Sarría 2024
-
- art nr 2156
- 750 ml
- 14%
- 109 kr
Från Navarra med mörkt rödrosa färg, en frisk rödpangig nos som är energiskt och fruktigt. Smaken är fruktig och läskande frisk i en koncentrerat torr, stram och tight struktur. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar som ligger på 400 meters höjd i Puente la Reina, Olite och Corella. Vinrankorna är i genomsnitt 20 år gamla och planteringstätheten är 2 700 vinstockar per hektar. Vineriet ligger inte långt från vandringsleden Camino de Santiago. Gott till en cordero al chilindrón – lammgryta tillagad med paprika, tomat, lök, vitlök och ett stänk av vinet.