Bild på Englands vintid är nu

Englands vintid är nu

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Nykomlingen i vinvärlden, English Sparkling, eller British Fizz som det också kallas, står idag på stadiga ben och åtnjuter respekt i vinvärlden. Självförtroendet är stort och efterfrågan hög. Richard Sigray har dykt ner i den mousserande engelska kanalen.

West Sussex i England

30 år har gått sen Sandy och Stuart Moss beslutade sig för att göra vin enligt champagnemetoden i West Sussex i England. Det blev startskottet både för varumärket Nyetimber och den brittiska bubbelrevolution som fortfarande pågår. Vinodlare i England hade innan dess främst fokuserat på hybriddruvor som seyval blanc för att göra stilla viner.

Svalt klimat

Innan 1990-talet var det svårt att i det svala klimatet uppnå alkoholnivåer över 8 procent. Sedan dess har klimatförändringen som bekant accelererat och därmed gjort det möjligt att även i England odla chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Nu går det att konsekvent uppnå fenolisk mognad hos druvorna samt högre potentiell alkohol vid skörden.

Englands vintid är nu

Idag är närmare 75 procent av engelsk vinproduktion mousserande. Odlingarna är koncentrerade framförallt till Sussex, Kent, Surrey och Hampshire i den södra delen av England. Precis som i Champagne är jordmånen kalkrik och lämplig för i synnerhet chardonnay. Men när Champagne kämpar mot ett allt extremare klimat kastar flera producenter där nu lystna blickar över kanalen. Både Taittinger och Pommery har köpt vingårdar och etablerat sig i England.

Sussex eller Essex

Initialt var alla mousserande viner från England årgångsbeteckande eftersom det helt enkelt inte fanns tillräckligt med vin att lägga undan för att användas som reservin. Nu dyker det upp allt fler cuvéer som är non-vintage samtidigt som man blivit duktigare på att kommunicera skillnader mellan årgångar. Håll till exempel utkik efter 2018 och 2015 (bra chardonnay-år). Även växtplatsens betydelse diskuteras i större omfattning. Vilka är skillnaderna mellan Sussex och det lite varmare Essex?

English Sparkling, eller British Fizz som det också kallas, står nu på stadiga ben och åtnjuter respekt i vinvärlden. Självförtroendet är stort och efterfrågan hög. De senaste fem åren har odlad areal ökat med 70 procent och 2021 planterades hela 1,4 miljoner vinrankor.

Producenterna

Nyetimber är fortfarande en av de ledande producenterna och har fått sällskap. Håll utkik efter Gusbourne, Ridgeview, Rathfinny, Hambledon, Wiston, Exton Park och Sugrue South Downs (många av deras viner finns i Systembolagets beställningssortiment).

 

 

Nyfiken på fler artiklar av Richard Sigray? Klicka här!

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Bar Ingrid

Livligt

Stockholm, City

Ramla in

Meetly Storgatan

Avslappnat

Linköping

Ramla in

Café Cuvée

Mysigt

Stockholm, Södermalm

Kvarterskrog

Suggan Vinbar

Mysigt

Göteborg, Majorna

Kvarterskrog

Skärets Krog

Charmigt

Smögen

Utsikt

Bar La Lune

Trendigt

Göteborg, Vasastaden

Schysst uteservering

Nektar

Mysigt

Stockholm, Vasastan

Ramla in

Leijontornet Bar

Avslappnat

Stockholm, Gamla stan

Ramla in

Svarta Hästen

Charmigt

Stockholm, Östermalm

Perfekt läge

Savant Bar

Livligt

Stockholm, Vasastan

Ramla in