Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på 11 snackisar på krogscenen i vår – och så får du tag på garumguldet

11 snackisar på krogscenen i vår – och så får du tag på garumguldet

Bild på Anna Norström
Anna Norström Skribent Krog, Mat & Resor

Lästid: 3 minuter

Kriget i Ukraina har fått flera aktörer inom mat och dryck att agera. Listan The World's 50 Best Restaurants stryker ryska krogar och ett danskt destilleri gör ”Fuck Putin”-sprit. Men det finns några ljusglimtar. Wine Tables Anna Norström rapporterar om det allra senaste och hetaste i den svenska och internationella krogosfären.

50 Best Restaurants flyttar

Listan som årligen listar världens mest intressanta måltidsupplevelser utöver det vanliga har ställt in sin gala i Moskva i sommar på grund av Rysslands krigföring i Ukraina. Restauranger som White Rabbit och Twins stryks också, något som delat foodie-världen. Ska krogar straffas för sin regim, frågar vissa. Andra menar att listans syfte ändå är en slags reseguide – och till Ryssland går det ju nu inte att åka. Festen, där utdelningen av de röda halsdukarna som markerar ens plats på den prestigefyllda listan, sker istället i London i juli.

Ingen Michelin i Moskva

Guide Michelin svarar med samma mynt. Så sent som i höstas lanserades den första ryska guiden någonsin, efterlängtat av Moskvas många restauratörer, men nu fryser man alla sina 69 rekommendationer i sin guide.

Matmässa med mansdominans

Förra året skrev jag här om skeva line-ups på events inom matvärlden och nämnde då Madrid Fusion som återigen går av stapeln nu i slutet av mars. Av totalt 89 talare är 73 stycken i år män. Kockarna Elena Arzak och Antonia Klugman står ut i mängden kvinnor som talar, de är nämligen, i övrigt, nästan alla konditorer. Att Madrid Fusion har svårt att hänga med i tidens tand är uppenbart.

Vinbars-inflation!

Aldrig har väl det öppnats flera nya vinbarer i vår huvudstad? Framförallt Södermalm verkar vara där det händer: på senare tid har vinimporten Wine Trade öppnat Bar Ninja i sina gamla kontorslokaler på Katarina Bangata och nu öppnar Alba Nytorget på Skånegatan i Texas Longhorns gamla lokal. Även Villa Dagmar i city har blivit med vinbaren Dagges.

Smaka av med Noma!

När Noma släppte sina första produkt för hemmamatlagning, deras egna garum, så sålde den slut på en ynka timme. I maj släpps nästa batch och ett hett insidertips för att inte missa smaksättarens lansering, det lär gå fort även denna gång, är att sajna upp på Noma Projects nyhetsbrev. Där kunde man vid förra släppet att förboka sina flaskor.

Salongsberusad med stil – dagtid

Bar Bulots popup inuti Stora Saluhallen i Göteborg har vunnit många matnördars hjärtan under sin korta levnad. Vinlunchernas heliga graal på Västkusten! Planen var först att verka här fram tills öppning av egna restaurangen på Norra Hamngatan men nu har man bestämt sig för att göra lunchkrogen i hallen permanent.

Dansk krognyhet

Köpenhamns hetaste öppning Q1 detta år var helt klart Jatak, men här kommer ett stalltips inför sensommaren. Kocken Will Smith (alltså inte skådisen reds. anm.) har tagit över grannlokalen mittöver från Esmée (alltså gamla Geist) och här kommer det att bli en modern kantonesisk krog vid namn Goldfinch. Ett välkommet inslag i Nyhavn som kanske varit lite väl turistigt i sin krogflora.

Från naturvin till klassisk Petrus

Tvåstjärniga Hisa Franko i Slovenien har satt landet på världens matkarta. Deras strikta naturvinsfilosofi ruckas nu på i vår när de öppnar för säsongen med ett lite nytt vintänk. Gästerna kommer nu kunna välja mellan två vin-pairings: ”Classy” och ”Funky”, där det förstnämnda drar åt mer klassiska viner. Kan detta vara en push för att kamma hem den tredje Michelinstjärnan?

Prisade krögare säljer

Djurgårdens destinationskrog Oaxen, komplett med med bistron ”Slipen” och tvåstjärnig finkrog och tillhörande hotellbåt, är ute till försäljning. Krögarna Agneta Green och Magnus Ek har efter tio år på den gamla kungliga jaktmarken och 18 år på en sörmländsk skärgårds-ö bestämt sig för att ta en välförtjänt paus.

Fler goodbyes

Nilas Corneliussen slutar som köksmästare på restaurang Surfers i Stockholm. Där har han skapat Nordens mest ambitiösa kinesiska kök men även skapat fullbokade pop-ups, framförallt under pandemin, med mat från olika thailändska regioner. Nu flyttar han tillbaka till sitt kulinariska hemland Thailand och ska arbeta med öppningen av Villa Frantzén, alltså Frantzén Groups nya ställe. En liten tröst i hans frånvaro är dock Surfers nya dessertmeny: här finns bland annat ”egg tart from Macao” (en äggigare variant på portugisisk Pasteis de Nata) och en taiwanesisk ananaskaka med jasminté-glass som smakar precis som det låter – upphöjt i tio. Ny köksmästare är Julius Tammilehto.

Ikonisk krögare

Nina Christensson, Malmös mest tongivande krögare, har hastigt gått bort. Nina har varit en viktig drivkraft på den skånska matscenen och drivit flera restauranger, bland annat Smak och Bastard som härom året framgångsrikt konceptades om till Ruths.

Sup med samvete

Danska destilleriet Empirical Spirits som blev kända för sin sprit ”Fuck Trump and his Stupid Fucking Wall” har skapat en ny dryck i limiterad upplaga. ”Fuck Putin and His Stupid Fucking War” är en variant på vit Negroni och alla intäkter från försäljningen går till organisationen World Central Kitchen som just nu lagar mat i ambulerande soppkök till ukrainare på flykt. Följ deras hashtagg #ChefsForUkraine.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.