Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "kraftfull i änglavingars fjäderdräkt"

Nyprovat – "kraftfull i änglavingars fjäderdräkt"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Pär Strömberg har listat sina favoriter ur tillfälliga sortimentet för 1 april. Det är återigen en ansenlig skara viner som missats pga Systembolagets skribentprovningar inte lever upp till förväntningarna. Det är flera olika faktorer som spelar in, men för att kunna göra vårat jobb för er läsare krävs lite nya tag från monopolet. Med det sagt är det dock en diger skara viner att botanisera bland. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_philipponnat_cuvee_1522

Philipponnat Cuvée 1522 Rosé Premier Cru Extra Brut 2012, Frankrike, Champagne, TSE 90051, 969 kr

500-årsjubilerande familjen Philipponnat har bott och verkat i Champagne i många hundra år, men räknar år 1522 som en milstolpe. Det var nämligen då som Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av sina vingårdar i byn Aÿ. Cuvée 1522 är en hyllning till just detta. Charmerande sensuell doft av röda äpplen, vildhallon, nötter och nougat. Fyllig saltstänkt mousse med drivande rödbärig syra och lång läcker eftersmak. Kraftfull elegans i ett örtigt, rökigt och eldigt avslut. Som en förförisk sista cigarr efteråt. (Spendrups/Spring Wine, 240 fl.)

winetable_nyprovat_vino_volta

Vino Volta Methode Ancestrale Grenache 2021, Australien, Swan Valley, TSE 92731, 249 kr

Kul och busigt bärig ofiltrerad pet nat på grenache från australiensiska Wine Terroirists. Jag spår att denna kommer att dyka upp på en och annan självutnämnd vinfluencers instakonto och inte helt oväntat hos facebook-vingruppernas mer etikettdrivna följarskara. Men med det sagt är det inte ett oävet vin, här kryllar det av smultron, vildhallon och jordgubb i mjuk sirligt vibrerande mousse och ett helt torrt men läskande avslut. (Ecope, 2400 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_sybille_kuntz_helden

Sybille Kuntz Riesling Auslese HELDEN 2010, Tyskland, Mosel, 93260, 599 kr

Wow, vilket vin ändå! Utbrister jag vid första kontakten med vinet under provningstillfället. Ett vin som avtäcker skikt efter skikt av rökig mineralitet, sötfrisk frukt, torkad frukt, saffran, söta aprikoser, exotisk frukt, mango, clementiner i burk och sultanrussin. Tät, koncentrerad, utvecklad, mogen och kraftfull i änglavingars fjäderdräkt. Tack för upplevelsen! (Divine, 420 fl.)

winetable_nyprovat_hermann_erdener_treppchen

Weingut Dr. Hermann Erdener Treppchen Riesling Kabinett -6- 2020, Tyskland, Mosel, TSE 92593, 179 kr

Välgjord och charmig kabinett med sötfrisk doft, koncentrerad frukt av krusbär, päron och grönstickiga örter. Man anar en visst inslag av petroleum där syran håller ett balanserat grepp om frukt och struktur. Finishen är fylligt sötfruktig och lång. Från branta sluttningar och vinifierat i ekfat från Mosel. (Wine Group Sweden, 3000 fl.)

kloster_eberbach_baiken_winetable_nyprovat

Kloster Eberbach Baiken Riesling Trocken 2019, Tyskland, Rheingau, TSE 93170, 199 kr

Från den böjda halvmåneformade vingården i den branta sydsluttningen, en optimalt mogen och sinnrikt formskiftande riesling. Här har man odlat vin sedan 1200-talet och få är de vingårdslägen som bjuder mer historia och dramatiskt sceneri. Nosen elektrisk och vibrerande av syrlig gul stenfrukt, päron och mineral. Exceptionell syra i balans med söt frukt och varsam struktur. Avslutet bjuder krutrökig mineral och aptitlig sälta. Gott nu men har enorm lagringspotential.(Provinum Vinhandel, 600 fl.)

winetable_nyprovat_macon_verze_jules_desjourneys

Domaine Jules Desjourneys Mâcon-Verzé 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 94470, 269 kr

Ännu en chardonnay i leden av syd-burgundiska prisvärda uttryck vi mött under året hos TS. Desjourneys som annars håller till i Beaujolais bjuder oss en elegant doft av gul frukt och citrus med integrerade fat. Gula äpplen, nötter och örter i en hög frisk syra drar oss in i en fyllig och tät fruktighet som övergår i en mjukt krämig textur med ett torrt stramt efterspel. (The WineAgency, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_pernand_vergeless_les_cloux_rollin

Domaine Rollin Père et Fils Les Cloux 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 93540, 375 kr

Från Pernand-Vergelesses i Côte de Beaune med raka besked. Stor och svullstig utan att tappa finess, gul frukt, citrus, ekfat, skirat smör, vanilj och nötter i en torr och tät struktur följt av en fylligt mjuk och krämig textur med underliggande spjut av syra. (Chastel Beverage, 600 fl.)

winetable_nyprovat_vincent_careme_vouvray_sec

Domaine Vincent Careme Vouvray Sec 2020, Frankrike, Loiredalen, TSE 94468, 199 kr

Ekologiskt hantverksvin från en av Loires legendarer. Sprudlande energisk chenin fylld av honung, vita blommor, citrus, gula äpplen, mineraler och bivax. Torrt med skyhög syra och generös längd, finessrik frukt med aptitligt skalbeskt bett i lång fin eftersmak. Supergott! (Panache, 960 fl.)

winetable_nyprovat_guimaro_blanco

Adegas Guímaro Blanco 2020, Spanien, Galicien, TSE 94320, 174 kr

Från Ribeira Sacra och familjen Rodriguez där i huvudsak godello ihop med mindre andelar albariño, treixadura, loureira och torrontés vinifierats och lagrats i ett halvår på ståltank tillsammans med sin jästfällning. Tät och mineralrik, vaxig frukt, smör och jästfyllig textur, syrlig och läskande i ett gulfruktigt efterspel. (Johan Lidby, 720 fl.)

winetbale_nyprovat_loureiro_private

Anselmo Mendes Loureiro Private 2019, Portugal, Vinho Verde, TSE 91110, 299 kr

Grönkartig doft av citrus och lime med florala toner av vita blommor. Smaken och texturen är sötfruktig med friskt äpplig syra, grillad citron och mogen lime med ett rökigt mineraliskt avslut som andas krispig stenfrukt, smör och sälta. Lokala druvan lourerio från Anselmo Mendes som annars gör några av våra, i Sveriges, mest uppskattade alvarinhos där hög kvalitet genomsyrar alla hans viner. (Stellan Kramer, 600 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_joiseph_bff

Joiseph BFF 2020, Österrike, TSE 93641, 269 kr

Själfullt lätt volatilt naturpang med intensiv parfym och aromatik av färska jordgubbar, smultron, rosor, viol. Lätt, fräsch, syrlig och svalkande floral och blommig smak med mörka bär, svartvinbär, blåbär och vildhallon. Avslutet bjuder struktur och en kick av sandelträ och frisk syra. (Wine Waves, 720 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_chasse_spleen

Château Chasse-Spleen 2019, Frankrike, Bordeaux, TSE 92570, 349 kr

Klassisk Bordeaux i sin ungdoms linda. Stilen välbekant när cabernet sauvignon och merlot dominerar och levererar från vänstra stranden. Chasse-Spleen tillhör Médoc och ligger strax norr om Margaux. Tight och stram med mörkt röda och svarta bär, svartvinbär, björnbär och mogna plommon med tätt packad läderportfölj, tobak, ceder och cigarrlåda. Låt vila några år så får du ett vin att jaga bort sorgen med. (JPC Wines, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_chiroubles

Dominique Piron Chiroubles 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 93485, 169 kr

Prisvärd gamay från Chiroubles, en av byarna i Beaujolais som inte skenat i pris. Frisk rödbärig doft med örter och gummi. Torr och stram men med en vaxartad karaktär. Ungdomligt blåfruktig med röda bär och sirlig syra. (Vintrio Wine, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_leon_barral_faugeres

Leon Barral Faugeres 2018, Frankrike, Languedoc-Roussillon, TSE 90478, 279 kr

Mörka bär, skogsmylla och lätt brettig stalldoft i nosen, bjussigt av rödsvart frukt, animaliska järniga mineraler med tuggiga tanniner och torr struktur. Familjen Barral har odlat och gjort vin sedan 1750-talet. De var en av de första i området att jobba biodynamiskt och har inspirerat och fortfarande inspirerar många andra att gå samma väg. Min provflaska visade upp viss musighet efter en stunds öppenhet, men jag skulle inte oroa mig, jag är extremt känslig för det och vinerna brukar hålla hög klass. (TM Kvalitetsviner, 276 fl.)

winetable_nyprovat_arpepe_valtellina

AR.PE.PE Il Pettirosso Valtellina Superiore DOCG 2018, Italien, Lombardiet, TSE 93333, 259 kr

Alpnebbiolo med doft och smak av friska röda bär, klarbär, ljust röda körsbär och i detta fall behaglig ekfatshantering. Tegelröd till färgen med adderande noter av nypon, körsbär, svamp och undervegetation. Syrlig läskande frukt, tät kryddig tannin, stram men driven med enkel exakthet, verkligen ett vin att upptäcka. (Vinoliv, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_barolo_bussia_cascina_dardi

Alessandro e Gian Natale Fantino Barolo Bussia Cascina Dardi Riserva 2014, Italien, Piemonte, TSE 94466, 599 kr

Sedan 1998 driver bröderna Alessandro och Gian Natale Fantino familjeegendomen i Monforte, Barolo. Vingårdarna omfattar åtta hektar och är belägna i hjärtat av Bussia. Årgången 2014 av deras ömt vårdade gamla stockar i Cascina Dardi bjuder driven doft och smak, aromatisk av koncentrerade mörka bär, svarta körsbär, té, mörkt röda rosor, viol och rökig mineralitet. Stram och torr med läskande syra i balanserad struktur. Klassiskt i själ och hjärta med rik frukt och strukturen hos nebbiolodruvan som kommer utvecklas fint med lite ålder. Från 1978 till och med 1997 arbetade Alessandro som enolog och ansvarig för vingårdarna hos kult-Baroloproducenten Bartolo Mascarello. (Panache, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_paninsula_vinos_de_cebreros

Peninsula Vinos de Cebreros 2020, Spanien, Kastilien-León, TSV 95030, 119 kr

Bra pris, stor allokering. Lanseringens underdog men samtidigt publikfriare. Frystorkade röda bär, blodapelsin, örter och lavendel med frizzy elektrisk syra i en torr och stram struktur som ändå väger lätt och ger en pigg finish som är kusligt samtida. Bra husvin för sommarens grillkvällar då dessa 119 kr slår det mesta för samma pris på den fasta hyllan. (Amka Vinimport, 15600 fl.)

winetable_nyprovat_torres_clos_ancestral

Torres Clos Ancestral 2019, Spanien, Katalonien, TSE 93301, 149 kr

Från Penedès och en av världens mest kända vinfamiljer. Inte ska man ducka för det. Här en progressiv och ekologiskt odlad blend av den ovanliga druvsorten moneu tillsammans med tempranillo och garnacha. Moneu utrotades nästan helt när Europas vingårdar drabbades av vinlusen på 1800-talet. Det råder en välkommen trend i Spanien att återta och återuppväcka gamla lokala druvor ur glömda terroirer och det är alltså inte bara små obskyra vinmakare som gett sig in i den lekan. Parfymerad driven rödfruktig och syrligt spritsig doft. Blodapelsin, hallon och örter i en torr finish. Bra pris och stor allokering = bra köpläge! (The Wine and Spirits Collective, 4000 fl.)

winetable_nyprovat_VO_Quite

Veronica Ortega Quite 2020, Spanien, Kastilien-León, TSE 94265, 179 kr

Förra årets lansering av Veronicas viner lovade framtida guld. Ännu ung i sin vinmakar-karriär och med något osäkert stilgrepp har något eller några val i vinmakningen kört sidospår från förra årets succéer. Med tiden kommer hon göra klockrena viner med personlighet och passion. Dessvärre har årgången som presenteras inte levererat samma klass som förra året. Men med det sagt är det fortfarande intressanta viner där Quite är det enklare av de två i denna lansering. Reduktiv inledning, mörk rödblåfruktig, brettig med läder och svettiga örter. Torr och stram med tuggiga tanniner och syrlig frukt. En mörk mineralisk jordig ton dämpar den annars syrligt friska tonen. (Principium Dryck, 2500 fl.)

winetable_nyprovat_veronica_ortega_kinki

Veronica Ortega Kinki 2020, Spanien, Kastilien-León, TSE 94264, 275 kr

Förra årets upplaga beskrev jag så här: “Öppen, ren och frisk bärdoft med mynta, eukalyptus och mjuk kolaton. Torr och stram men lätt i stilen. Juicy med hög syra och ren frisk elegant frukt, gröna örter, jordgubbe och hallon. 80% är mencia där resterande 20% är en fieldblend på de gröna druvorna godello, palomino och doña blanca. Hela klasar jäser på 5000 liters öppna ekfat och lagras i 7 månader på 600 liters fat och 800 liters amforor”.
Årets version är vagt brettig av stall och läder med röda bär, syrlig röd frukt, hög syra och torra strama tanniner. Kinki 2020 lever inte upp till 2019 men jag har tro på Veronica Ortega och hoppas att detta är en temporär dipp. (Principium Dryck, 900 fl.)

winetable_nyprovat_artemis

Stag’s Leap Artemis Cabernet Sauvignon 2018, USA, Kalifornien, TSE 92262, 549 kr

Stor och klassisk napa-cab med svartbärig frukt, plommon, björnbär och cassis med grönkvistig och kryddig aura. Tät, svulstig, stor och kraftfull med driv i syra och punsch i strukturen. Ännu något ung och spretig idag men det blir sannerligen välinvesterade kulor om du lägger jaktens gudinna på hyllan i 10 år. (Vinunic, 1200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.