Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på 15 guldkorn att beställa

15 guldkorn att beställa

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 3 minuter

Systembolagets beställningssortiment är alltid en stor källa till glädje vad gäller suveräna viner. Andreas Grube har provat sig igenom högt och lågt i beställningsfloran och här serverar han 15 viner som du inte vill missa – bubbel, vitt, orange och rött.

MOUSSERANDE:

domaine-rolet

Domaine Rolet Crémant de Jura Brut, Frankrike, nr 51074, 225 kr

Lysande god crémant som bjuder på doft och smak av apelsin, gula äpplen och den där typiska tonen av aprikos som jag ofta tycker att just Jura-viner har. Charmigt krämig mousse, frisk syra och på det stora hela en riktig härlig bubbelupplevelse.

VITT:

universal-riesling

Universal Riesling 2020, Tyskland, nr 54235, 149 kr

Ett väldigt lyckat samarbete mellan tyska vinmakaren Markus Molitor och svenska kocken Jennie Waldén. Klassisk moselriesling där den laserskarpa syran och de sötmogna pärontonerna lirar i fin harmoni. Frisk, läskande, mineralisk och klunkvänlig.

eberbach-vineyard-m

Kloster Eberbach Single Vineyard M 2018, Tyskland, nr 81546, 189 kr

Den här producenten lyckas verkligen hålla hög höjd ända från instegsvinerna till de mer exklusiva grejerna. Här bjuds på välbalanserad och snygg riesling med mogna päron, en hel del lime och en läskande mineralton.

terra-montosa

Georg Breuer Terra Montosa Riesling 2019, Tyskland, nr 5818, 249 kr

Terra Montosa är vinet där Breuer blandar druvor från några av sina mest ikoniska vingårdar. Resultatet är inget mindre än magnifikt – så rent, så snyggt, så krispigt och samtidigt fruktdrivet. Otroligt mycket vin för pengen. Hatten av!

pian-craie

Pian Craie Tenuta Il Falchetto Sauvignon Blanc 2019, Italien, nr 53384, 189 kr

Sauvignon blanc från Piemonte med gott om egen karaktär och identitet. Gott om fruktiga toner, men utan att bli pastischartad. Också en härlig kryddighet som gör det både välbalanserat och matvänligt.

izadi-blanco

Izadi Blanco 2019, Spanien, nr 72131, 155 kr

Vit rioja är ju på god väg att bli riktigt hett, och när man smakar ett vin av den här kalibern är det lätt att förstå varför. Här finns både en krispig fräschör och ett grepp i munkänslan. Gott om mogen citrus och en hel del kryddor. Verkligen ett suveränt matvin.

chablis-les-fourneaux

Chablis Premier Cru Les Fourneaux 2019, Frankrike, nr 53255, 239 kr

Ännu i yngsta laget i dagsläget, men i den här buteljen vilar ett riktigt pangvin när det väl får tid på sig att blomma ut. Djup och smakrik med massor av finess. Skjuts i syran och med både päron, äpplen och lite limezest.

ORANGE:

orange-gruner-krems

Winzer Krems Orange Grüner Veltliner 2019, Österrike, nr 75200, 129 kr

Jag är sannerligen ingen stor drickare av orangeviner, men ibland stöter jag på flaskor jag verkligen gillar – som den här! Härlig rödbärighet, gott om mogna päron och en tydlig vitpepparton tillsammans med charmig blommighet. Kul vin till ytterst blygsam prislapp.

RÖTT:

piemonte-albarossa-viotti

Piemonte Albarossa Viotti 2016, Italien, nr 76697, 189 kr

Druvan albarossa är ursprungligen en klon mellan nebbiolo och barbera, och det här vinet serverar en härligt öppen och tillgänglig upplevelse med gott om saftig körsbärsfrukt, torkade örter och ett stänk peppar. Som gjort för att drickas svalt i stora kupor.

st-jo-lautaret

Saint-Joseph Lautaret 2019, Frankrike, nr 76143, 299 kr

Ganska så maffig och tät i stilen, och med ett drag av alkoholhetta i eftersmaken. Samtidigt finns här också en charmig violton tillsammans med mogna körsbär och lite lakrits. Spara gärna – och om du ska dricka den redan idag behöver den sällskap av mat för att komma till sin rätt.

jaboulet-cornas

Paul Jaboulet Cornas Les Grandes Terrasses 2016, Frankrike, nr 72149, 329 kr

Drömvin för en syrah-torsk som undertecknad, med ett fokus och en koncentration som imponerar. Här bjuds på en klassisk palett av körsbär, viol, järnig köttighet, svarta oliver och nymalen svartpeppar. 2016 är dessutom en lysande årgång i norra Rhône. Bara att köpa!

terre-de-manganese

Terre de Manganèse Didier Desvignes Vigneron 2019, Frankrike, nr 78095, 249 kr

Här slår vi oss ner i Beaujolais-crun Moulin-à-Vent och korkar upp ett vin som bjussar på körsbär, mogna jordgubbar, torkade örter och några stänk kanel. Finfin längd och bra balans från start till mål. Superhärligt både på egen hand och till den helgrillade kycklingen.

la-spia-valtellina

La Spia Valtellina Superiore 2016, Italien, nr 78099, 249 kr

Aningen stallig i doften direkt ur flaskan, men väl i glaset blommar det här vinet ut i en generös näve färska röda bär, torkade körsbär, färska nypon och en massa örter. Kan gärna ligga till sig ett par år i källaren, men dricks fint även nu med ett par timmar i karaff.

morgon-les-charmes

Morgon Les Charmes 2019, Frankrike, nr 79184, 169 kr

Väldigt charmigt och läckert med både lättsam friskhet och aningen stramhet i munkänslan. Här är det färska smultron och hallon som tar täten, uppbackade av ett knippe örter och med en lätt touch av kryddnejlika i svansen. Riktigt smarrigt.

barolo-tortoniano

Barolo Tortoniano Michele Chiarlo 2017, Italien, nr 79442, 419 kr

Väldigt elegant och välsnidad Barolo det här, med allt man kan önska i form av såväl färska bär som torkade örter, pomerans och kanelstänk. Imponerande tillgänglig och välbalanserad redan nu – men ge den gärna ett par timmar i karaff.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.