Grab a Bottle – skippa champagnen till ostronen
Lästid: 1 minut
Ostron är fyllda med nyttigheter som vitamin B12 och selen. De är också ett perfekt sätt att boosta humöret under de sega oxveckorna när våren ännu befinner sig bortom horisonten. Vad ska man då dricka till denna lyxiga mollusk? Det reflexmässiga svaret är Champagne, men det finns alternativ. Richard Sigray föreslår stilla viner från Loire, Baskien och Tokaj.
Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2020, Frankrike, Loire, nr 2275, 85 kr
Muscadet från Loireflodens mynning vid Atlantkusten måste vara en av vinvärldens mest underskattade viner. Ofta är de lite blyga och subtila i sitt uttryck som unga, men blommar ut efter en tids lagring på flaska. Oavsett ålder passar de utmärkt till skaldjur. Finns få Muscadet-viner att välja mellan i fasta sortimentet, detta är min favorit med smak av citron, grape, hav, honungsmelon, jäst och fin sälta i avslutet. Till ostron naturelle, kanske med någon droppe citron på.
Antxiola 2020, Spanien, Baskien, nr 2618, 119 kr
Ett vin från ett distrikt i Baskien med det tungvrickande namnet Txakolina (uttalas scha-ka-lina). Okomplicerat gott vin med krispiga gröna äpplen, krusbär, oljig textur, salt vågspray och antydan till citronzestig beska i avslutet. Baskerna äter gärna det exklusiva kräftdjuret percebes (långhals på svenska) till sina Txakolina-viner. I brist på det servar jag ostron med mignonette, en blandning av rödvinsvinäger, schalottenlök och lite peppar.
Sauska Tokaji Furmint, Ungern, Tokaj, nr 2055, 119 kr
Den ungerska druvan furmint är mest känd genom de söta vinerna från regionen Tokaj. Men mest spännande just nu är de torra viner från druvan som jag ofta tycker påminner om en mix av riesling och chenin blanc. Det stämmer väl in på Sauskas furmint som har en livlig syra som bryts mot en lite rundare kropp. I glaset trängs toner av citrus, gula äpplen, aprikos och bivax. Det skönt saliverande avslutet passar finfint till Ostron Rockefeller med sin feta topping av smör, spenat och brödsmulor.