Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – skippa champagnen till ostronen

Grab a Bottle – skippa champagnen till ostronen

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 1 minut

Ostron är fyllda med nyttigheter som vitamin B12 och selen. De är också ett perfekt sätt att boosta humöret under de sega oxveckorna när våren ännu befinner sig bortom horisonten. Vad ska man då dricka till denna lyxiga mollusk? Det reflexmässiga svaret är Champagne, men det finns alternativ. Richard Sigray föreslår stilla viner från Loire, Baskien och Tokaj.

winetable_grababottle_sigray01

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2020, Frankrike, Loire, nr 2275, 85 kr

Muscadet från Loireflodens mynning vid Atlantkusten måste vara en av vinvärldens mest underskattade viner. Ofta är de lite blyga och subtila i sitt uttryck som unga, men blommar ut efter en tids lagring på flaska. Oavsett ålder passar de utmärkt till skaldjur. Finns få Muscadet-viner att välja mellan i fasta sortimentet, detta är min favorit med smak av citron, grape, hav, honungsmelon, jäst och fin sälta i avslutet. Till ostron naturelle, kanske med någon droppe citron på.

winetable_grababottle_sigray02

Antxiola 2020, Spanien, Baskien, nr 2618, 119 kr

Ett vin från ett distrikt i Baskien med det tungvrickande namnet Txakolina (uttalas scha-ka-lina). Okomplicerat gott vin med krispiga gröna äpplen, krusbär, oljig textur, salt vågspray och antydan till citronzestig beska i avslutet. Baskerna äter gärna det exklusiva kräftdjuret percebes (långhals på svenska) till sina Txakolina-viner. I brist på det servar jag ostron med mignonette, en blandning av rödvinsvinäger, schalottenlök och lite peppar.

winetable_grababottle_sigray03

Sauska Tokaji Furmint, Ungern, Tokaj, nr 2055, 119 kr

Den ungerska druvan furmint är mest känd genom de söta vinerna från regionen Tokaj. Men mest spännande just nu är de torra viner från druvan som jag ofta tycker påminner om en mix av riesling och chenin blanc. Det stämmer väl in på Sauskas furmint som har en livlig syra som bryts mot en lite rundare kropp. I glaset trängs toner av citrus, gula äpplen, aprikos och bivax. Det skönt saliverande avslutet passar finfint till Ostron Rockefeller med sin feta topping av smör, spenat och brödsmulor.

Mer grab a bottle

Grab a Bottle - tre viner till midsommar
Vintips – tre grymma budgetbubbel
Vintips - bubbel till Sveriges nationaldag
Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.