Bild på Bakom kulisserna på 50 Best Restaurants 2025: Hungrig matelit och vinnarskräll!

Bakom kulisserna på 50 Best Restaurants 2025: Hungrig matelit och vinnarskräll!

Bild på Anna Norström
Anna Norström Skribent Krog, Mat & Resor

Lästid: 6 minuter

Lima är återigen hem åt världens bästa restaurang, nämligen Maido. Det stod klart när prestigefyllda World’s 50 Best Restaurants avgjordes i Turin. Vår krönikör Anna Norström har ätit där – och var på plats under de forum som räknas till gastronomins Davos.

Vår utsände Anna Norström och matprofilen Sachin Obaid på lila mattan.
Vår utsände Anna Norström och matprofilen Sachin Obaid på lila mattan.

Alla var där.

På inbjudningslistan stod över 1000 personer ur världens gastronomiska elit.

Det var världskända kockar, sommelierer och pizzabagaren Franco Pepe som outtröttligt vinner alla tävlingar i Italien, profiler från Netflix Chefs Table, foodfluencers med följare över miljonen, bartenders, sponsorer med spenderarbyxorna på, matjournalister och kritiker samt en pool av PR-lobbyister med intresse i alla tidigare omnämnda.

Och så, förstås, den italienske kändiskocken Massimo Bottura som poppade upp lite överallt. En italiensk journalistkollega anförtrodde mig: ”Vi är så trötta på honom!”.

Listan lanserades med en pampig gala och två svenska krogars namn fanns med i år.

Frantzén i Stockholm, intog plats nummer 38. Restaurangen har sedan många år tillbaka varit den enda som representerat Sverige men i år fick den sällskap av en nykomling: Vyn på skånska Österlen av kocken Daniel Berlin som landade på plats 47.

Resultatet är ett riktigt bra betyg för restaurangen som öppnade så sent som hösten 2023.

Delar av den nordiska delegationen på galan.
Delar av den nordiska delegationen på galan.

– Det känns oerhört bra! Jag är väldigt glad och tacksam över att vara med på 50 Best. Jag hoppas att det kommer betyda att vi får välkomna många nya gäster som inte varit hos oss tidigare. Kommer folk till Vyn och Sverige så gynnar det ju ännu fler än oss, sa kocken efter att han tilldelats den röda halsduk som alla kockar med listade krogar får.

I juryn som röstar fram listan finns 1120 anonyma medlemmar med 50/50 procentandel fördelat mellan män och kvinnor. De räknas alla till branschexperter och rankar sina 10 bästa måltidsupplevelser under en period om 18 månader.

Den stora skrällen stod nagelbitaren mellan nummer ett och två för. I Europa hade man nog räknat med att förra årets tvåa, Etxebarri i Baskien, i år skulle få kamma hem förstaplatsen men så blev inte fallet.

Istället stod Maido i Lima, med köket lett av kocken Mitsuharu Tsumura, som vinnare.

– Hur jag ska fira? Flyga hem, ta en dusch och sedan åka direkt till mitt team på restaurangen och jobba en service tillsammans. Imorgon stänger vi stället och äter lunch tillsammans, sa kocken till Wine Table.

För Peru betyder utmärkelsen att strålkastarljuset återigen skiner över huvudstaden, så sent som 2023 knep Central i samma stad förstaplatsen.

Några veckor dessförinnan det året var jag i Lima och åt på Maido vars kök varit en del av sätta nikkei, fusionen mellan japansk och peruansk matkultur, på världskartan.

Att äta på Maido inleds med en högtidlig gest. Hela köksstaben radar upp sig i entrén och ropar några välkomstord. Själva matsalen är förvånansvärt liten och stämningen är avslappnad, gäster kommer hit i klackar såväl som flipflops. De flest av rätterna meckas ihop vid nakna bordet (alltså utan duk) som del av en vagnservice. Jag minns alldeles särskilt en nigiri på tonfisk som filéas á la minute och är en av ställets stående signaturrätter sedan öppning 2009.

Däremot hade de slut på cuy, marsvin, som är en delikatess i landet.

En surfandturf på pilgrimsmussla med en reduktion på biff stod ut lite extra liksom en ramensoppa med bläckfisk och chorizo från Amazonas.

Om det nu blir svårt att få bord på Maido så finns det fler alternativ i stan. För på plats nummer nio hittar vi Kjolle, 26 Mérito och 39 Mayta.

Men Etxebarri gick inte hem helt tomhänta. Deras vinansvarige, den i branschkretsar hyllade Mohamed Benabdallah som jonglerar allokeringar hans kollegor inte ens vet existerar, tilldelades pris som Årets Sommelier.

Mohamed Benabdallah vann The World's Best Sommelier Award
Mohamed Benabdallah vann The World’s Best Sommelier Award

Listan World’s 50 Best Restaurants står jämte Guide Michelin för de tyngsta utmärkelsen en restaurang kan få. Galan då den lanseras brukar kallas för branschens egen Oscarsgala. Det finns en lila matta där fotografer flockas för att få bilder på de outfits som höjer flest ögonbryn. Som exempel: Chef Tonn, Thailands mest kända kock, anlände i en röd-grön storblommig sidenpyjamas. Och matinflueraren Kaitlin Orr, känd som @carnivorr, hyllade valet av plats med ett par örhängen i form av pastakudden farfalle.

Innan galan hade flera stora evenemang gått av stapeln, exempelvis symposiet 50 Best Talks med kockar som Jeremy Chan från Ikoyi i London och Mindy Woods från Karkalla on Country i Byron bay, Australien, som intog scenen för att prata på temat ”smaker”. Och så anordnas Chef’s Feast som är kockarnas på listans egen VIP-fest dit media och andra inte är inbjudna. Lägg därtill en rad middagar och villapartyn.

Med åren har dagarna som omger 50 Best kommit att bli gastronomins svar på World Economic Forum i Davos. Det är Almedalsveckan, fast på en internationell nivå, och minglen har kaviar och champagne.

Pam Soontornyanakij, som satt i Årets Kocks jury härom året, vann The World's Best Female Chef Award
Pam Soontornyanakij, som satt i Årets Kocks jury härom året, vann The World’s Best Female Chef Award

Den svenske kulinariske experten, Mattias Kroon som är veteran i 50 Best-sammanhang, ser hur listans status växt markant sedan start för tjugo år sedan.

– Själva galan och omkringliggande events är en helt unik plattform för toppskiktet av den globala branschen att mötas, skvallra, leka, äta, och inspireras av varandra. Det är enormt viktigt för gastronomins utveckling och tillväxt.

Emellanåt får listan utstå kritik för att den hamnat i klorna på PR-lobbyn. Kritiker vill mena att årets listvinnare köpte röster när restauranger fyllde femton år förra året och bjöd minst 350 personer till en fest som lägligt nog tajmats in direkt efter den regionala galan Latinamerica’s 50 Best. Även det året när Geranium i Köpenhamn korades som etta fanns liknande synpunkter.

Men Mattias Kroon menar att de exakta placeringarna faktiskt spelar mindre roll i det stora hela.

– Effekten för gastroturismen är enorm, inte bara för prisade restauranger utan för hela regioner och länder. Själva placeringarna på listan är ganska oviktiga eftersom det är en helt subjektiv enkät. Självklart pågår en hel del lobbyverksamhet men det är idag modernt för restauranger att aktivt arbeta med PR som exakt alla andra branschen inom lyx och lifestyle gör.

Efter att alla listplaceringar och priser delas ut var det dags för efterfest. Massimo Bottura stod för maten: hans ikoniska tortellini från Modena och en miniburgare, jämte Franco Pepe som bakade pizza. Men rätterna serverades alldeles för sent. Det var ödets ironi – en variant av ”Hunger games”, när världens mest framstående inom mat och dryck armbågades för att få tag i något ätbart.

Galans förmingel hade börjat redan klockan 18 och det var först strax innan midnatt som maten kom. Några blev helt utan. Georgiens kändiskock Tekunia Gachechiladze kom till min undsättning, hon hade lyckats haffa några minikonserver med kaviar.

Ha! När mateliten går hungriga så gör de det i alla fall med stil.

Läs mer: HÄR ÄR HELA LISTAN.

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

BISe

Avslappnat

Malmö, Innerstaden

Perfekt läge

Gustaviano

Mysigt

Malmö

Perfekt läge

Lilla Vinbaren

Klassiskt

Malmö, Innerstaden

Perfekt läge

AVA Vinbar

Charmigt

Malmö, Sorgenfri

Upcoming

L’Enoteca

Avslappnat

Malmö, Innerstaden

Perfekt läge

Bar Nacka

Charmigt

Stockholm, Södermalm

Kvarterskrog