Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med Lotta Klemming!

Någonting att dricka? Med Lotta Klemming!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Vi har ostrontema den här veckan och det mesta kretsar kring de små aptitliga moluskerna som ätes råa, tillagade, naturella eller med topping, som passar lika bra till Chablis och Picpoul som till porter och whiskey. Vildplockade ostron från svala vatten tillhör världens mer exklusiva råvaror – men arbetet med att dyka efter dem är kallt, hårt och slitigt. I sitt familjeföretag Klemmings Ostron har hon tagit Sveriges restauranger och barer med storm, hon har skrivit en bok om vildfångade ostron och hon är något så ovanligt som en svensk kvinnlig ostrondykare. Någonting att dricka har träffat LOTTA KLEMMING!

På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Fredag? Min helg intas på onsdag och avslutas på torsdag. Helgen är till för arbete!
Onsdagen intas i Gbg och gärna en god pizza eller lite gottig pasta och till det dricker jag helst ett josigt rött. Förslagsvis Beaujolais – en tillfällig favorit Arlequin eller kanske en god italienare från Piemonte, en trevlig en är Sarasino bägge vinerna finner du direkt hos Climate Wines.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?
– Pass.

Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag är någon slags Tomb Raider. Jag är döööö ful och osexig när jag dyker. Har inga knivar på mig men däremot narigt ansikte och väldigt många dubbelhakor.

Porträttbild på Lotta Klemming med ostron i handen
Lotta Klemmig är ostrondykare i Grebbestad på västkusten.

Vad är de största utmaningarna med att vara på ostrondykare?
– Inte få gå på toaletten när du behöver.

Vilket är alltid de svåraste momenten inom ditt yrke?
– Växa som företagare.

Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– Gör ni något av ostronskalen och dyker du året om. Svaret är ja, jag använder det just nu i mitt husbygge och nej, vi dyker inte från midsommar till mitten av augusti.

Bästa havsmatsrestaurang i Sverige och dito i världen?
Wow – Kanske det är Table by Bruno Verjus i Paris vilket jag inte besökt, varken Paris eller Table . Bästa skaldjursrestaurangen jag har besökt är Restaurang Gabriel i Feskekörka. Men tror Mathias Dahlgrens nya Seafood Gastro på Grand Hotel kan bli en succé.

Porträttbild på Lotta Klemming, ostrondykare i sitt habitat.
Lotta Klemming, ostrondykare i sitt habitat.

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl? – Blaskig lager.
Vin? – Juciy rött eller en fyllig Bourgogne.
Sprit? – Mescal.
Cocktail? – Margarita.
Raggargrogg? – Gin & tonic.
Festbål? – Usch!
Återställare? – Naaaaaj, naaaaj, jobbar inte så, det blir mjölk till middag.

Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?
– Jag bjuder inte på något jag går ut och äter på Meztisa, hos Oskar Alhvin (Bar La Lune) eller Champangebaren i Göteborg.

Har du något husvin hemma?
– Det får väl nästa bli det där josiga vinet som intas till ledigheten eller ett fylligt vitt. Testade nyss Saint-Véran som får hänga med under vintern som ett härligt husvin.

Porträttbild på Lotta Klemming med ostronkorgar på västkusten
Lotta Klemming med ostronkorgar på västkusten.

Bästa ostron och dryckeskombo du vet?
– Chablis lite fruktigare, lite mjukare som bryter ner mineraliteten i ostronen. Torrt bubbel och ostron är en lögn.

En annan matchning med ostron du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Att man bara ska äta dom naturella.

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Mescal och is.

Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– Bål?

Om man vill ta en spontanare med Lotta Klemming, var hittar man dig allra säkrast?
– Vid köksbordet, kom och hälsa på. Ostron och vin finns alltid hemma.

Porträttbild på ostrondykaren Lotta Klemming
Ostrondykaren Lotta Klemming

Fakta om Lotta Klemming

Bor: – Göteborg och Grebbestad.
Familj: Pojkvän, dotter och världens gosigaste Lagotto.
Gör: – Simmar runt på havsbotten och tar hand om gäster.
Aktuell med: – En ostrongård (Se mer på Klemmings Ostron)
Känd som: – ?
Kul kuriosa: – Jag är ihop med Hollands populäraste kolumnist och poddare.

Annons

Vve Fourny & Fils  Blanc de Blancs Brut Premier Cru

Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru

Land:Frankrike
Pris:389 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:4 g/l
Volym:750 ml

Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru

Land:Frankrike
Pris:389 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:4 g/l
Volym:750 ml

Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru, en elegant och livfull biodynamisk champagne. En torr, frisk och fräsch Blanc de blancs med toner av citrus, röda äpplen, saltrik mineralitet, rostat bröd och hasselnötter med lätt örtig vegetabilisk eftersmak och livlig mousse. ”Malolaktisk jäsning samt ekfatslagring bidrar till komplexitet.”

NR: 2739

Läs förra veckans Någonting att dricka? Med albumaktuella artisten Elin Lanto.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.