Alta Langa – en trend som bubblar i Piemonte
Lästid: 3 minuter
Barolo, barbaresco, barbera, dolcetto. Visst är Piemonte allra mest känt för sina kungligt bra rödviner – som sträcker sig från josig pelaverga till stram, djup, komplex och rik barolo. Men just nu är samtidigt både mousserande och stilla vita viner på frammarsch i regionen. Andreas Grube tar en titt på Piemontes vita guld.
När provade du en bubblande Alta Langa senast? Eller något vitt på druvor som arneis eller cortese?
Nej, tänkte kanske det – det här har ju varit viner som varit svåra att få tag på, och om de funnits att tillgå har de ruvat långt ner i beställningssortimentets djupa gömmor. Desto roligare att just dessa viner går en ny vår till mötes!
Alta Langa är faktiskt den allra senaste i raden av DOCG i Piemonte: 2002 fick regionen DOC-status och 2011 DOCG-status. Vad gäller själva hantverket är det här, till skillnad från exempelvis Moscato d’Asti, den traditionella metoden som gäller här, med en andra jäsning på flaska och minst trettio månader på jästfällningen (och för en Riserva krävs minst tre år).
Själva området ligger i den sydöstra delen av Piemonte och sträcker sig från Cuneo i väster bort mot Alessandria i öster, och totalt finns här cirka 182 hektar odlad vinmark, med altituder på över 250 meter över havet. Pinot noir och chardonnay är druvorna som gäller, antingen i blends eller som druvrena viner, och man producerar både vita mousserande och rosé.
Smakmässigt då? Jomen numera finns – glädjande nog – en del gott att få tag på lite här och där; genomgående till väldigt mycket njutningsfull upplevelse för pengen, i en stil som är både krispigt citrusdriven och som bjuder på gott om mogna äpplen, smörig croissant och ljus nougat.
Spana in listan här nedanför så får du några bra tips att prova!
Men det är inte bara de mousserande vinerna som börjar göra sig hörda i Piemonte, utan även de stilla vita. De här kategorin viner har länge levt i skuggan av de lika pampiga som välkända röda från Piemonte. Inte så konstigt kanske med tanke på vilka förstklassiga röda som produceras här, men även de vita är värda att nosa upp, för det här är viner med karaktär och identitet.
De vanligaste druvorna att prova här är:
Cortese:
Den här druvan hittar vi framför allt i Gavi, runt byn med samma namn bland de böljande kullarna i Alessandria. Det här är viner som vanligen har en floral aromatik och gott om persika, citrus och lite mandel i doft och smak – perfekt att dricka till exempelvis fisk, grönsaker och rätter på vitt kött.
Arneis:
Arneis, som ibland också kallas ”vit nebbiolo” eftersom den ofta växer mitt bland nebbiolorankor, var i det närmaste helt utrotad under 1960-talet, men mycket tack vare Bruno Giacosa och Alfredo Currado (på Vietti) ”räddades” druvan undan glömskan. Och det tackar vi för!
Även om den finns planterad över stora delar av Langhe är det framför allt Roero som är dess främsta hemvist.
Nascetta:
Också det en druva som var nära utrotning men som räddades tillbaka. Ger ofta viner med örtiga toner, mycket citrus och aningen honungsmelon.
Viner att testa – fyra bra tips
Fontanafredda Alta Langa Limited Edition 2018, nr 7949, 171 kr
Klockrent exempel på stilen, dessutom till bra pris. Gott om gula och gröna äpplen, ljus nougat, färsk citrus och hasselnötter. Frisk, pigg och läskande.
Sara Vezza Alta Langa 2018, nr 54195, 301 kr (BS)
Otroligt välsnidat och ambitiöst vin med bra energi och nerv. Citrusdriven och mineralisk med bra längd och allt i balans.
Il Nespolo Arneis 2021, nr 2712, 160 kr (BS)
Riktigt läckert vin med gott om karaktär och identitet. Krispigt, lätt och fräscht – samtidigt med stadig ryggrad och fin koncentration.
Vietti Roero Arneis 2021, nr 78971, 231 kr (BS)
Krispigt och syrligt, samtidigt med väldigt fin struktur och precision. Välbalanserad kombination av solmogen gul frukt och syrlig citrusfrukt.
Annons
Barolo Albe G.D. Vajra 2019
Barolo Albe G.D. Vajra 2019
Vajra kännetecknas av en silkig finess där hallon, rosor och körsbär möter sandelträ, svart te och aningen kanel. Och visst finns det klassiska bettet i tanninstrukturen men samtidigt är de snyggt polerade och integrerade, vilket gör att det här är ett vin som definitivt kan njutas redan idag. Slå upp vinet i stora kupor och låt aromerna blomma ut i glaset medan du slänger ihop en krämig svamprisotto eller lägger en entrecote i grillpannan. Får gärna drickas hyfsat svalt, runt 15-16 grader.