Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Är allt tillåtet i krig och krog?

Är allt tillåtet i krig och krog?

Bild på Anna Norström
Anna Norström Skribent Krog, Mat & Resor

Lästid: 2 minuter

Guide Michelin lämnade Ryssland tvärt när landet invaderade Ukraina. Men det har inte hindrat den svenska krögaren bakom tvåstjärniga Aloë från att vara med och öppna krog i Sankt Petersburg. Hur kommer deras gäster på hemmaplan hantera denna moraliska kompass? skriver Wine Tables krönikör Anna Norström.

Alla mina inboxar på sociala medier börja brinna samtidigt.

Foodisarna vill ha svar på om det stämmer att tvåstjärniga Aloë öppnat en systerkrog i Ryssland.

Och av allt att döma utifrån sociala medier på andra sidan Östersjön så har i alla fall krögaren Daniel Höglander sedan två år tillbaka arbetat med öppningen av restaurang Drevå, gissningsvis som konsult.

Hans titel på Drevås Instagram är engelskans ”brand chef”.

Kocken är flitigt pushad för, det skrivs att han ska ”ta fine dining till en ny nivå, med elegans som gränsar till punk”.

I restaurangens senaste post från 27 mars poserar Daniel Höglander tillsammans med krögaren Nadia Tretiakova och säljer in ställets två avsmakningsmenyer ”Provocatuer” och ”Butterfly Kiss”.

I en artikel i ryska Forbes går att läsa hur en av de ryska delägarna åt på Aloë 2021 och därefter bjöd in krögarna till att samarbeta, dock är det oklart om Daniel Höglanders kollega Niclas Jönsson numer är med på tåget, då den senare inte figurerar på Drevås Instagram.

Det som stoltseras med i Ryssland är ändock på vår sida om Östersjön mer locket på.

Daniel Höglander själv har inte postat något om sin nya karriär i Sankt Petersburg. Elez Berisha, med en topposition inom Aloë-gruppen, hälsar via en pr-representant att det ”finns ingen restaurang i Ryssland”.

Daniel Höglander själv går inte att nå, både jag och representanten har sökt honom.

Men låt oss backa bandet lite. I Ryssland satsade man hårt på sin gastronomi innan anfallskriget mot Ukraina. År 2021 lanserade man med pompa och ståt Guide Michelin i landet och upptog totalt 69 krogar i den gastronomiska bibeln, varav två ställen fick två stjärnor i Guide Michelin. Året därpå lämnade den franska guiden landet med anledning av kriget.

Låt mig understryka: Det är alltså en bojkott från den guide som gett Aloë sina två stjärnor.

Samma år skulle den prestigefyllda listan World 50 Best Restaurants lanseras i Moskva. Hela världens matelit: Krögare, kockar, sommelierer, matskribenter, ultrafoodies – minst 1000 personer var inställda på den pampiga galan i Rysslands huvudstad men istället fick galan flyttas till London det året.

De ryska restaurangerna, bland annat White Rabbit och Twin’s Garden, ströks från listan.

En kan bara ställa sig frågan: Om de stora spelarna inom mat väljer bort Ryssland, hur kan en svensk krögare tycka att det är okej? Cash’en ska in, till vilket pris?

Aloë samarbetar även med hotellkoncernen Diplomat och driver restaurangen på Villa Dagmar: ”social dining”-konceptet Salon, därtill en vinbar. Via en pr-representant når jag deras vd, Charlotta Olsson, som hälsar att de inte informerats om det ryska samarbetet förrän nu. Hon kan, via representanten, inte i dagsläget svara på om de kommer fortsätta att arbeta med Aloë-gruppen, eftersom ledningen är på påskledighet.

Så, i det här läget antar jag att det är upp till kroggästen att ta en moralisk ståndpunkt i frågan. Vill man gå på en krog som tjänar extra stålars i ett land som EU infört sanktioner mot?

Frågar ni mig så tror jag att svaret kommer märkas i bokningsböckerna hos Aloë, Chez Rinos, Black Milk Gastrobar och dess cocktailbar L’Osteria samt nya lanthandeln Store.

Vad Guide Michelin säger om Aloë vid den kommande utdelningen av nordiska Michelinstjärnor Helsingfors den 27 maj, påverkas nog (tyvärr) inte av denna soppa.

Uppdatering: Sedan denna krönika publicerades så har det framkommit att avtalet med Aloë-krögarna från hotell Villa Dagmars sida sades upp 19:e mars i år med sex månaders uppsägningstid (även om krögarna från Aloë enligt utsago inte aktivt längre arbetar operativt).

 

Mer av Anna Norström

Detta är en kommenterande text och krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bilden är ett montage från restaurang Drevås Instagramkonto, den inklippta bilden på vår krönikör Anna Norström är tagen av Pär Olsson.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.