Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Arianna Occhipinti – en naturlig vinrevolution

Arianna Occhipinti – en naturlig vinrevolution

Lästid: 1 minut

Första gången jag drack ett vin av Arianna Occhipinti var på min födelsedag sommaren 2015. Jag och min man åt middag på 19 Glas och till förrätten, som var en variation på Caprese, serverades ett fruktigt och lätt rött vin från en kvinnlig producent på Sicilien; en riktig ”Rockstar inom naturvinsvärlden” beskrevs hon som. Även om jag redan vid det laget hade ett stort intresse för mat och vin, så var jag långt ifrån den bloggande vinnörd jag är idag. Jag lade ändå hennes namn på minnet och när vi året därpå besökte Sicilien så var hon den vinmakare som stod högst upp på min lista.

SP68 är namnet på vinet jag drack där på 19 Glas och även namnet på den landsväg där vingården ligger, på södra Sicilien. Den solblekta landsvägen kantas av nedbrända åkrar, fallfärdiga hus med skällande vakthundar och en och annan förtvinad skogsdunge. Där, bland övergivna stenlador, köpte Arianna sina första vinmarker i närheten av familjens sommarhus. Året var 2004 och Arianna var 22 år gammal.
Hennes viner påminner om henne själv; de är tuffa men ändå balanserade och behagliga. De är jordnära och stabila men med en bestämd syra som är där och påminner om vem som bestämmer.

Occhipinti gör en handfull viner och de man oftast ser i Sverige är hennes vita och röda SP68, samt Il Frappato. Il Frappato är gjord på 100% den lokala druvan med samma namn. SP68 Bianco görs på 60% Moscato di Alessandria och 40% Albanello, och SP68 Rosso görs på 70% Frappato och 30% Nero d’Avola, en typisk blandning för området. Hennes viner är tillgängliga för privatimport och till våren släpps SP68 Rosso på Systembolaget.

Ariannas odlingsfilosifi är biodynamisk och hon använder endast naturlig jäst. Vinerna är ofiltrerade och innehåller endast en liten mängd svavel. De är moderna, naturliga viner med en stor respekt för sitt ursprung. Hennes viner speglar även den vinrevolution som har skett på Sicilien de senaste åren. Sicilien, som man för några år sedan mest förknippade med söta, alkoholdrivna viner, är nu känt för sina naturviner av hög kvalité.
Samtidigt som Arianna har varit frontfigur i de moderna naturviner som på allvar satt Sicilien på kartan, så kan man också säga att hennes viner har varit bidragande i moderniseringen av mig som vindrickare.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.