Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Australien – en nygammal vinnation

Australien – en nygammal vinnation

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Australien ett av världens mest intressanta vinländer och efter att exporten tog fart på 1990-talet så har också en ny generation vinmakare fått ta plats bland de gamla klassikerna. Maja Berthas har tagit ett grepp om landets och kontinentens historia.

1788 anländer den första brittiska flottan till Sydney Cove på den australiensiska östkusten.  Ombord finns över 700 straffångar som deporterats från Storbritannien för att bygga upp den blivande kolonin. Med på fartygen fanns också en handfull vinrankor som Kapten Arthur Philip tagit med sig och även om de första planteringarna inte var särskilt lyckade så räknas detta ändå som starten för den australiensiska vinnäringen.

1824 landstiger James Busby i Port Jackson och han tilldelas ungefär 800 hektar land i frodiga Hunter Valley där han snart etablerar sina första vinodlingar. Det uttalade intresset för vin kom att bli avgörande för Busby’s roll inom den australiensiska vinkulturen.  Han publicerade inte bara böcker och skrifter på ämnet vitikultur och vinmakning utan han introducerade också en stor mängd europeiska druvor till landet på 1830-talet. Denna samling blev grunden för den moderna australiensiska vinproduktionen och en del av vingårdarna från den här tiden finns fortfarande kvar idag.

Så småningom sprids vinproduktionen runt om i landet och områden som Yarra Valley, Barossa och McLaren Vale sätts på kartan under 1830- och 40-talen. Det är också nu som några av landets giganter etableras – Penfolds grundas 1844, Yalumba 1849 och familjen Tyrell etablerar sig i Hunter Valley i slutet av 1850-talet.

australien_winetable_majaberthas
Vingård i McLaren Vale

I slutet på 1880-talet börjar de australiensiska vinerna få genomslag på den brittiska marknaden och vinodlingarna tar fart. Men den vinstil som skulle komma att dominera den första halvan av 1900-talet var de fortifierade vinerna och de söta vinerna från Rutherglen genomgår sin stora guldålder. Men allt eftersom utvecklingen tar fart och nya tekniker introduceras och omvärldens fascination för de söta och starka vinerna mattas av börjar den australiensiska vinscenen sakta förändras. Under 60-talet börjar den yngre generationen vända sig emot sina föräldrars dryckesvanor och de vanliga bordsvinerna ser en renässans. Man upptäcker och återupptäcker mera svalklimatsdrivna regioner och efter att rödvinerna fått ett rejält uppsving på 70-talet så blir chardonnay och riesling de druvor som kom att dominera 80-talet.

Idag är Australien ett av världens mest intressanta vinländer och efter att exporten tog fart på 1990-talet så har också en ny generation vinmakare fått ta plats bland de gamla klassikerna. Under de senaste femton åren har en mängd nya, hantverksmässiga producenter sett dagens ljus och nya regioner tar allt större plats på vinkartan. Man söker sig till svala områden, högre höjd, man använder sig mindre av nya fat och låter druvorna tala för sig själva. Ekologiskt, biodynamiskt och naturligt är ord som mer och mer förknippas med den nya vågen av australiensiskt vin och intresset för ”nya” druvor är stort – framförallt är det italienska och sydfranska varianter som står högt på trendstegen.

winetable_australien_vingård_maja_berthas
Vingård i Australien

Man producerar vin i alla sex delstater och två territorier, men koncentrationen av landets vingårdar är som störst i de sydöstra delarna. Både klimatet och geologin är mycket mångfacetterade och man brukar säga att åttio procent av alla världens jordmåner går att återfinna på denna enorma landmassa. Men trots detta så är det inte mer än 145 000 hektar som är odlat med vin och avstånden mellan de olika områdena är långa. Det är förmodligen detta, i kombination av strikta karantänsregler, som gjort att vissa områden fortfarande inte smittats av vinlusen phylloxera.

Klimatet påverkas i första hand av de svala vindar som sveper in från havet men också av de bergskedjor som bryter landmassan. I öst har vi The Great Dividing Range som skär hela vägen från Queensland till Victoria men också Mount Lofty Ranges i South Australia och Darling Scarp i Western Australia. Många av de mer kända kustområdena har maritima- och medelhavslika klimat medan en del av inlandsområdena är mera kontinentala. Vi ska heller inte glömma odlingarna längre söderut på ön Tasmanien vilka går att jämföra med delar av Tyskland och Champagne. Man kan helt enkelt fastställa att Australien har hela världens vinområden samlade på sin egen bakgård.

Annons

Tahbilk Marsanne 2020

Tahbilk Marsanne 2020

Land:Australien
Pris:125 ,-
Alkoholhalt:13%
Sockerhalt:5 g/l
Volym:750 ml

Tahbilk Marsanne 2020

Land:Australien
Pris:125 ,-
Alkoholhalt:13%
Sockerhalt:5 g/l
Volym:750 ml

Smakrik och friskt vitt från Australien med inslag av citrusfrukt, annans och gula äpplen. Torr och fyllig smak med frisk syra där det avslutas med en lång eftersmak. Passar perfekt till fisk- och skaldjur eller kyckling med härliga rotfrukter i ugn. 

NR: 6406

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.