Coola viner från Tasmanien på frammarsch – Richard Sigray har dykt ner i regionens förutsättningar och provat några av vinerna
Lästid: 3 minuter
Den svala ön söder om Australiens fastland blir allt hetare i vinvärlden. Här görs pinot noir, chardonnay och mousserande viner av hög kvalitet. Wine Tables vinskribent Richard Sigray har dykt ner i regionens förutsättningar och provat några av vinerna som är tillgängliga i Sverige.
Vad tänker du på när jag säger Tasmanien?
Kanske minns du från skolans geografilektioner att ön var en straffkoloni dit engelsmännen skickade dömda brottslingar på 1800-talet. Eller leds tankarna möjligen till den tasmanska tigern som förklarades utrotad så sent som 1986? Ganska få förknippar nog den stora ön söder om australiska fastlandet som en spirande vinregion.
– På västkusten regnar det nästan konstant, förklarar Peter Caldwell, vinmakare på Dalrymple Vineyards, när han håller upp en topografisk karta över ön framför kameran via en videolänk från Tasmanien. – Men i norra och sydöstra delen av Tasmanien är förutsättningarna goda för odling av vin.
Det har inte alltid varit så. Första ansatsen att odla vin skedde redan 1823, men man gav efter ett tag upp och konstaterade att öns klimat inte var lämplig för vinproduktion. Sen dröjde det till 1950-talet innan nya försök gjordes och på 1970-talet kom produktion av kvalitativt vin igång på allvar.
Klimatförändringen har i det här fallet varit gynnsam för vinodlarna. Ett varmare klimat har medfört att växtsäsongen blivit längre vilket möjliggör fenolisk mognad hos druvorna. Men det är fortfarande Australiens svalaste vinregion, där det relativt kalla havet runt ön ger ett milt klimat längs kusterna utan temperaturer med extrem värme eller kyla.
– Vinodlingarna är koncentrerade i norr kring Tamar Valley och Pipers River samt i sydöst kring Coal River Valley nära huvudorten Hobart. På östkusten är det väldigt torrt men det dyker upp allt fler vinerier där också, säger Peter Caldwell.
Det är ingen stor vinregion vi talar om. Tasmanien står endast för 0,7 procent av Australiens sammanlagda vinproduktion. Totalt finns 185 producenter på ön och det är framför allt deras pinot noir och chardonnay som fått allt fler att upptäcka och uppskatta de tasmanska vinerna. I mindre omfattning odlas även druvor som riesling, pinot gris och sauvignon blanc.
Det svala klimatet har visat sig vara särskilt lämpat för mousserande viner. Uppemot 40 procent av allt vin från ön har bubblor i sig.
– Det svala klimatet den maritima påverkan och jordmånen innebär att vi kan göra mousserande viner enligt den traditionella metoden med bra syra, mineralitet och en karaktär som är unik. Vår chardonnay ger en citronzestig fräschör medan pinot noir bidrar med röda bär och en krämighet, berättar Jennifer Doyle som är källarmästare på Jansz, ett vineri som grundades 1986 i ett samarbete med Champagneproducenten Louis Roederer som tidigt såg potentialen för tasmanska mousserande viner.
Oavsett om det gäller bubbel eller stilla viner så ökar intresset för vinerna från Tasmanien. De senaste tio åren har produktionen ökat med 300 procent. Än så länge konsumeras 95 procent av vinerna från ön inom Australien. Men världen har fått upp ögonen och exporten ökar. Ganska få viner hittar till Sverige, men här intill kan se några av vinerna som finns på Systembolaget.
Go Tassie wines!
Pooley Butcher´s Hill Chardonnay 2019
Vin från familjeägda Pooley med vingårdar i Coal River Valley på sydöstra delen av Tasmanien. Syskonen Matt och Anna driver idag vineriet. Snygg krutrökig reduktion i starten följs av lime, gula äpplen, lite curry och andra örter. Fin syra, balanserade fat och härligt saliverande avslut.
Jansz Premium Cuvée Non Vintage
Mousserande från en av bubbelpionjärerna på ön. 60% chardonnay och 40% pinot noir i flaskan. Har legat 18 månader på jästfällning och är fullmatad med aromer av citron, jordgubbar, grädde och en touch av kaprifol. Frisk syra som aldrig blir aggressiv. Presterar långt över priset.
Small Island Glengarry Pinot Noir 2019
Från vinmakaren John Broinowski och vingården Glengarry i norra delen av ön. Fin koncentration av röda bär: mosade jordgubbar, körsbär och lite uppstudsiga tranbär. Även lite kryddigt med nejlika i förgrunden. Diskreta fat och ett torrt avslut med försiktiga tanniner. Parfymerat, elegant och energifullt.
Annons
Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz 2020
Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz 2020
Ett fylligt och smakrikt vin från Australien på druvan shiraz. Med doft och smak av mocka och kakao som möter mogna skogsbär och en fruktig karaktär. Duka fram och servera till en grillad entrecote och en klick hemslungad bearnaisesås eller till en helgrillad kyckling.