Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Champagne Magnum Opus

Champagne Magnum Opus

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Champagne Magnum Opus - en ny komplett Champagnebok av Richard Juhlin. Vi fick ett par ord med Richard inför årets största champagnedag, nyårsafton!

– Jag har älskat champagne så länge jag kan minnas. Champagne kan vara så gott att fiender sluter fred med varandra. Champagne kan få klockor att stanna och champagne kan få livströtta uppgivna individer att kvittra om livets storhet. Den perfekta champagnen är bubblande lycka i ett glas.

winetable_richard_juhlin_magnum_opus
Foto: Fredrik Skogkvist

Orden är Richard Juhlins, kanske den främste champagneexperten genom tiderna, som under drygt fyra decennier gått igenom alla kvarvarande och viktiga champagner i samma anda som Carl von Linné gjorde med växtriket för mer än tvåhundrafemtio år sedan. Resultatet hittar man nu i den nya boken, hans Magnum Opus, en bok som kartlägger över 13000 olika champagner och berättar allt du behöver veta om drycken. Dessutom kommer den med tio exklusiva recept av Tommy Myllymäki. Boken är utgiven på Mondial Förlag och kommer ut i tre olika utföranden, alla tryckta i Italien:
– Standardutgåvan. 185*245 mm (ca. pris 399 kr).
– Deluxeutgåvan. 280*370 mm. Den väger över tre kilo, kommer i ett grönt kartonnage och är placerat i en förgylld bokkasset (ca. pris 1299 kr).
– Samlarutgåvan, som enbart finns i 500 numrerade och signerade exemplar. I denna bibliofilutgåva är boken inbyggd i ett handgjort korkhölje och levereras med ett personligt brev från Richard, medlemskap i Champagne Club och ett unikt anteckningsblock för egna provningar.

Vi fick ett par ord med Richard inför årets största champagnedag, nyårsafton!

Vilken är den ultimata dosagen i en Champagne enligt dig?
Det varierar kraftigt beroende på vilken champagne det är frågan om – från 1 gram socker för vissa biodynamiska ekfatslagrade och sent skördade nya monster, till 10 gram i vissa mulliga champagner från Charles Heidsieck och Veuve Clicquot, till exempel. Snittnivå på de främsta ligger någonstans mellan 5-6 gram socker.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad?
1928 Pol Roger Grauves Vinothèque med Cristiano Ronaldo – den främste inom det viktigaste på planeten.

winetable_champagne_magnum_opus_richard_juhlin

Bästa dryckesupplevelsen du varit med om?
Bästa helhetsupplevelsen ägde rum tillsammans med min underbare fotograf Pål Allan i Cuernos del Paine i Patagonien med en flaska 2005 Bollinger Vieilles Vignes Francaises.

Har du något husvin?
Nej, jag ogillar begreppet husvin eftersom jag förordar nyfiket botaniserande av ständigt nya sorter och upplevelser.

Vad kan man förvänta sig som läsare av Magnum Opus?
Min förhoppning är att inspirera till nyfiket utforskande av världens mest fascinerande dryck på ett sätt som påminner om mitt. Boken är för alla, oavsett om man läser för att kunna svänga sig med champagnetermer eller om man har som mål att bli min kollega eller konkurrent. Jag hoppas den som läser ska finna inspiration till att söka kunskap om champagne och därigenom uppnå ökad njutning.

Hur kom det sig att det var just Tommy Myllymäki som står för recepten?
Han är Sveriges näst bästa kock, men absolut den ende på högsta nivå som är riktigt sylvass på vin och anpassar sina recept därefter.

Vad skålar du ut det gamla och in det nya året med i glaset?
Det har jag inte bestämt ännu. Jag känner alltid in dagsform, väder, sällskap och vibrationer last minute för bästa upplevelse när jag tar den sista vändan för året i källaren.

Vinet på bild:

CharlesHeidsieck_Winetable.png

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut MV, Frankrike, Champagne, TSV 92118, 649 kr

Ett makalöst elegant vin, ett vin som skiner som en sömnlös sollåt mig bara få börja så… initialt brödig i nosen, nygrillad brioche med grillad citron. Moussen ger direkt en känsla av exklusivitet i sin krämiga och fylliga textur med torrt avslut där en klingande syra och förföriskt koncentrerad frukt ger “un rapport qualité prix”.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.