Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Din hemliga vinkällare

Din hemliga vinkällare

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Små Partier i all ära, men det är allt som oftast i Systembolagets beställningssortiment du hittar de flesta fynden. Gömda, personliga och roliga viner som monopolets hyllor saknar. Pär Strömberg har tagit sig in bakom de fasta hyllplatserna och listar fem röda, fem ljusa och fem lådor som du inte vill gå miste om.

Systembolaget har i sitt ordinarie sortiment ca 2 400 drycker. Totalt sett, erbjuder de över 18 000 drycker, varav en stor, symboliskt sett, finns gömda bakom butikshyllornas fasta platser.

Ofta är det drycker som Systembolaget inte själva provat eller kvalitetssäkrat men som ändå går att köpa genom dem. Drycker som säljer en viss mängd kan kvalificera sig till det ordinarie sortimentet utan att gå via offentliga offert-förfrågningar. Här har marknaden styrts av säljstarka kampanjer som fått in sockerstinna boxar som också, tyvärr,  urvattnat det redan skrala utbudet av spännande viner.

Beställningssortimentet ska inte blandas ihop med Privatimport som är ytterligare en kanal för att nå de något mer svåråtkomliga produkter som kanske bara finns i små allokeringar här i landet, eller som måste tas hem från utlandet. För att veta vad som är vad, kan man enkelt söka på producentens, vinets eller importörens namn för att se vad som finns tillgängligt att beställa.

Det är leverantören som bestämmer om du måste köpa en eller flera flaskor. Vissa leverantörer sätter också begränsningar till vilka län de levererar, vilket kan vara bra att veta om man är ute efter den där speciella flaskan som provades förra middagen men som inte finns på hyllan i ens närmsta butik. Beställningssortimentet uppdateras ofta av respektive importör, ibland med enstaka flaskor, speciella priser, utförsäljningar av produkter eller med färdiga lådor, mixade lådor och udda rariteter, och det ska vi vara dem ytterligt tacksamma för.

Det är absolut ingen krånglig procedur att beställa ett vin. Antingen gör du det direkt i butiken eller via ditt log-in på Systembolaget.se. Sök upp produkten (beställningssortimentets varor börjar med 7 i artikelnumret), klicka i ett antal, välj utlämningsställe och godkänn beställningen. Du får ett bekräftelsemail och sen ett sms när varorna finns att hämta. Väl på plats betalar du som vanligt, inga krusiduller alls.

Nedan hittar du fem vita/rosé/orangea viner och fem röda viner, samt fem blandlådor som vi tycker är värda att upptäckas:

Vita/Rosé/Orangea viner

Zahel Ein Kleines Fass Sauvignon Blanc 2017, Österrike, Weinland Österreich, nr 73323, 259 kr

Om du redan upptäckt Österrikiska Zahels ekologiska Wiener Gemischter Satz i fast sortiment, får du bara inte missa denna unika ädelsten i BS. Ett fat, 300 flaskor Sauvignon Blanc som balanserar både vindpinade skal, smöriga nötter, päron med krispig mineral. Sjukt gott!

Adega Castro Brey Sin Palabras Albariño 2017, Spanien, Galicien, Rías Baixas, nr 73396, 189 kr

Krispig och ren Albariño från familjegården Castro Brey i Galicien. Svårt att hitta dit, men omöjligt att glömma bort. Elegant fruktdrivet och balanserat vin med inslag av gul stenfrukt, örter och citrus. Lång mineralisk eftersmak. Det finns några Albariños på SB men det här är absolut en av mina favoriter, min “go-to-albariño, så att säga.

Terreno Bianco Professore 2015, Italien, Toscana, nr 78910, 249 kr

Mitt besök på Terreno förra året innehöll ett ansenligt intag av just detta vin. Snart åker jag tillbaka och jag saliverar redan av längtan efter ett par flaskor i den Toscanska höstluften. Terrenos vita prestigevin är både ambitiöst och mycket ovanligt för Chianti Classico-området. Roussanne, Petit Manseng, Malvasia och Trebbiano ger ett kraftfullt vitt vin där mjuk smörighet balanseras av en pigg och frisk syra, utmärkt till färsk pasta med smör och salvia.

San Fereolo La Lupa Rosato 2017, Italien, Piemonte, nr 74112, 199 kr

Demeter certifierade San Fereolo drivs av Nicoletta Bocca i Dogliani som ligger i Piemontes södra del. Nicoletta tillhör naturvinsrörelsen i norra Italien och här har du ett lite annorlunda rosévin för dig som gillar lätta klunkvänliga röda viner i, just, naturvinsanda. Annars gör hon kompromisslösa viner i traditionell stil, men här är det 90 % Dolcetto och 10 % Traminer Aromatico. Kan inte annat än att hålla med Nicoletta själv när hon säger “En rosé med styrkan av en varg, vild natur, passionerad charm och sensualitet”.

Radikon Jakot 2011, Italien, Friuli-Venezia-Giulia, nr 72796, 279 kr (500 ml)

Tokai Fruilano från orangevinets pionjärer och guru Stanko Radikon som tyvärr gick bort 2016. Jakot har tidigare sett ljuset några gånger i småpartier och aldrig gjort någon besviken. Djup orange färg, doften präglas av apelsinskal, torkade aprikoser och en aning tallkåda. Aprikoser, lemon curd, kvitten och mineraler dominerar smaken och det är så vansinnigt gott. Kommer i halvlitersflaska, helt perfekt för ensamkontempleraren!

Röda viner

Dune Wine The Empty Quarter 2018, Australien, South Australia, McLaren Vale, nr 73261, 199 kr

Unge Duncan har redan lång erfarenhet av vinmakning och han vet vad han gillar och inte gillar. Hans viner under namnet Dune, tillsammans med sin bror, är ett typiskt ursnitt av den nya unga Australien. Pyla, Tirari, Mingsha Shan är alla Dune-viner men tillika öknar runt om i världen. Det är även The Empty Quarter på Mourvèdre och Shiraz. Generöst vin med blåa bär, svarta bär och lakrits. Breda tanniner och fin struktur avrundas av en angenäm söt frukt. Till Kängurubiffen!

Le Marie Rouge de Lissart 2017, Italien, Piemonte, nr 72948, 178 kr

Prisvärt vin från vineriets första årgång. Ofiltrerad fieldblend på mestadels Barbera och Freisa. Bio, samjäst och plockat från 60-100 år gamla vingårdar. Lätt, bärigt, med bra frukt och ett lite pepprigt vin med florala inslag, endive/fänkålssallad med röd lingonfrukt. Avslutas även med piemontesisk klang av jordmån.

Mas Zenitude Vent d’Anges 2013, Frankrike, nr 74921, 267 kr
(just nu x6 st, men kommer släppas styckvis om några dagar)

Elegant och välbalanserat vin på druvan Carignan med fina tydliga toner av mogna körsbär. Runda tanniner med bra djup i smaken av svenske fd. advokaten Erik Gabrielsson nere i Languedoc. Erik har under senare år gått från klarhet till klarhet och förtjänar mer uppskattning i sitt forna hemland.

Carlo & Marco Tanganelli Mammi 2012, Italien, Toscana, nr 70002, 294 kr

Sju olika kloner av Sangiovese i Galestro på hög höjd i sydligt läge och med naturen som granne, strax söder om Chianti (Castiglion Fiorentino). Handplockat, spontanjäst och macererat i cirka 50 dagar. Ligger sedan två år i gamla ekfat. Murrigt varmt, köttigt, jordigt, körsbärigt och ett härligt omhuldande vin till höstens viltgrytor. Mammi kallades även min farmor Alva som tyvärr gick bort för ett par år sedan.

X-Berg Pinot Noir 2014, Tyskland, Pfalz, nr 70908, 164 kr

Svenska importören Sophronie i spännande, men prestigelöst, samarbete med Pinot-kungen av Pfalz, Friedrich Becker. Medelfyllig doft av boysenbär och körsbär med en lätt kryddighet och vanilj. Kylig fruktig smak med mjuka tanniner och en angenäm balanserad rödfruktig syrlighet i avslutningen. Kolla in priset, ett riktigt kap!

LÅDOR

Progetto Calcarius – Vin & Natur Calcarius 1 Italien, Apulien, nr 77369, 777:-

Låda som innehåller: 1 x Orange Puglia 1L, 1 x Rosa Puglia 1L och 1 x Rosso Puglia 1L.
Tre gånger 1 liter naturpang från samarbetet mellan Valentina Passalacqua och Danilo Marcucci i norra Apulien. Frisk syra och betydligt lättare än vad Puglia brukar leverera. Orange, Rosé och rött, alla lika lätta och saftiga och priset är ren och skär Danzig magi!

Sensommar-lådan Wine Rebels, Sydafrika, nr 73617, 1 296 kr

Lådan innehåller: 1x Patatsblanc 2018, 1x Lourens Family Wines Lindi Carien 2017, 1x Van Loggerenberg Break a Leg 2018, 1x Smiley Spesiale Skin Contact 2017, 1x JH Meyer Palmiet Pinot Noir 2016 och 1x Kottabos Grenache Syrah 2018.
Det kanske inte kan bli mycket hetare än så här på vinfronten, sensommaren 2019. En låda från Wine Rebels, som representerar det nya unga Sydafrika – och som de gör det! Van Loggerenberg och Kottabus hör till riktiga storfavoriter och det här är så långt ifrån Pinotage och Steen på box du kan komma!

Wine Waves 5, 3-pack, nr 73483, 897 kr

Lådan innehåller: 1 x Veltlin 2017 Strekov 1075, 1 x Rizling 2017 Strekov 1075 och 1 x Danger 380 Volt 2018 Milan Nestarec.
Wine Waves har hittills aldrig gjort mig besviken. Vin efter vin efter vin från det nya gamla Europa har gjort vindrickandet i Sverige så offantligt mycket roligare de senaste åren. Få en lektion genom detta 3-pack av vad “The Other Europe” har att erbjuda!

Blandlåda ”Spanska Garnachalådan” nr 7351109, 1194 kr

Lådan innehåller: 1 x Miloca Garnacha 2018, 1 x 4 Monos 2015, 1 x El Casetero 2017, 1 x Telescopico 2015, 1 x Senora Carmen 2014 och 1 x Cent x Cent 2017.
Garnacha eller Garnatxa från Spanien är en riktig Akilleshäl för mig. Josigt men strukturerat, primär frukt och balans, i alla fall om man får tro de “ny-gamla” metoderna som tillämpas av Spaniens senaste generation av vinmakare. 6 viner, 6 uttryck, 6 anledningar till att köpa boxen, the number of the beast, as good as it gets!

Dryckesbutikens Blandlåda – Els Vinyerons 2018, Spanien, Katalonien, Penedès, nr 78828, 912 kr

Lådan innehåller: 3 x Lluerna och 3 x Saltamartí.
Två bättre husets vin på krogen, fast hemma! Lluerna är karaktärsfullt vin på nya favoriten Xarel-lo med fin mineralsälta och balanserad syra. Kan väl kategoriseras som medelfylligt och frukten går åt ljusgula toner av mandelblom. 2018 Saltamarti är klunkvänlig och lätt extraherad Tempranillo med fina tanniner, mogen frukt och torrt avslut.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.