Vinskribentens frihet och dilemma
Lästid: 3 minuter
Hur går tongångarna hos en vinskribent? Pär Strömberg delar med sig av tankar, vinupplevelser och goda viner i Små Partier.
Vad är det egentligen för viner jag tipsar om här på WineTable? Det frågar jag mig varje gång jag sitter med en sådan här text. Kanske är det på tiden att redogöra för hur en vinskribent som jag, med uppdrag att bevaka lanseringar, kan tänkas jobba?
Vi är ett gäng skribenter med varierande kunskap och bakgrund där nere i den så kallade ”bunkern” på Systembolagets dryckesskribentsprovningar. Inte är vi så många att det någonsin blir trångt eller att vi ens behöver konkurrera särskilt mycket om vinspalternas antal tecken. Vi har olika agendor, uppdragsgivare, egna bloggar, nyhetsbrev eller liknande. Därtill även olika tycke och smak, men täcker det mesta i våra olika kanaler. Monopolet har sett till att spridningen av rösterna från bunkern på sätt och vis blir demokratiskt utdelade till den törstande konsumenten. Smak är en subjektiv del i det hela och jag sitter absolut inte med något facit, vilket kan bli motsägelsefullt när man hyllar något som någon annan kanske kallar otjänligt. Kvalitet och prisvärdhet är dock något man kan bedöma mer objektivt och där borde vi skribenter egentligen vara mer enade, vilken media output vi än väljer.
Mitt intresse för vin går tillbaka till min tid som konstnär i Amsterdam där jag fick mina första riktiga smakupplevelser genom en provning av vit bourgogne. På en middag tillsammans med min vinguru, Roger Dorresteijn tillika VD för punkskivbolaget Epitaph, drack vi ljuvliga viner jag aldrig tidigare erfarit och punkbandet runt det runda bordet är fortfarande kända som Bad Religion. De kunde så mycket om politik, kultur, mat och vin… och boom, vilken inkörsport det blev. Jag och Roger hade sedermera våra egna vinprovarträffar, både med band eller på egen hand, men fortsättningsvis, alltid med fokus på de mer naturtrogna, småskaliga producenterna och DIY-känslan. Vi kom ju trots allt från punkscenen och dess gör-det-själv-anda.
Idag har jag haft möjligheten att prova många klassiker, bra årgångar från välrenommerade vin-producenter, -slott och -hus från större delen av världen. Det finns många andra röster både nere i bunkern och uppe i etern för den kategorin. Personer som har både större djup, bredd och kunskap än vad jag har. Å andra sidan besitter jag en unik kunskap om de ny-gamla vinländernas vinproduktion, vad som sker i ”naturvinets” outgrundliga sfär där jag känner mig trygg och samtidigt manad att för er presentera det som kanske kan kallas den nya vågen av vinintresse. Dessutom är det alltid kul att kunna presentera, om än i korta ordalag, de helt fantastiska människorna och platserna bakom vinet!
I denna lansering av ”små partier”, som blir den sista under denna märkliga benämning, som faktiskt egentligen heter TSE, Tillfälligt Sortiment Exklusivt, kommer jag fokusera på att upplysa om fin vinmakning, utvärdera kvalitet i förhållande till prissättning och kanske få er att upptäcka ett och annat nytt gott vin. Kanske från en obekant druva eller ett land du inte tidigare kopplat ihop med vin eller en ny-gammal bekantskap som åter fått liv och kraft.
För er som söker det nya, som kanske egentligen inte är så nytt, men som definitivt är värt att provas, för er som kan en massa om vin redan, men som vill hitta guldkornen, för er som jag sitter med nere i bunkern, för er som importerar vin eller som jobbar på SB, för er som är nyfikna, eller bara vill impa på grannen som kan mer, för er som bla bla bla… jag ska inte bli långrandig, det blir jag så lätt, men nu kanske ni kan förstå mina val av tips här lite bättre… nu kör vi, skål!
Guldkornen att plocka ur Små Partier den 20 september hittar ni HÄR