Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på En bättre pava vin till St Valentin

En bättre pava vin till St Valentin

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Nu är den snart här. Dagen då vi vältrar oss i blombud, fluffiga hjärtan i tyg, exklusiv choklad, levande ljus och bubbelbad. Vissa tar i från tårna och översköljer sin älskade i extra kärlek, andra tar det lite mer modest med festligheterna och vissa väljer att bojkotta denna ”kommersiella” högtidsdag. Men oavsett vem du är så kan jag tycka att det kan vara rimligt att öppna en bättre pava vin?

Till Fullblodsromantikern

Här är det ”all-in” som gäller. Rosenbladen strösslas ut redan i hallen och sedan är det bara att följa den stearinljusupplysta vägen till det skummande badkaret medan ljuva toner smeker sig ut ur de välplacerade högtalarna. Det är nu det händer. Det kladdas med chokladdoppade jordgubbar bland de sobra bubblorna från badskummet samtidigt som man balanserar ett glas i handen. Trots att det kan vara mer än lovligt trångt i badkaret är detta att betrakta som en riktig hedersstund för en obotlig romantiker.

Louis Roederer Champagne

Louis Roederer, Carte Blanche, Frankrike, Champagne, BS 7600, 469:-

Här har du den perfekta partnern till dina söta gubbar. En krämig och förförande mousse som lindar in smaker av rumsvarmt smör, silkeslen nougat och mogna, saftiga, gula äpplen. Vinet har en klädsam sötma som kommer att få dina jordgubbar att må som prinsar i gommen. Men sliskigt blir det aldrig – Roederer levererar som vanligt en schysst syra som resulterar i en perfekt harmoni.

Vill man hellre satsa på ett budgetalternativ så är en välgjord Moscato d´Asti en alldeles förträfflig väg till (nästan) samma lycka.

champagne taittinger

Champagne Tattinger Demi-sec, Frankrike, Champagne, FS 7941, 449:-

På hyllan finns också denna pärla. Frisk som en sommarkväll med toner av nätmelon, mogen citron och nötpackad Montélimar. Kommer definitivt att sätta guldkant på badkarsstunden och blir det några droppar över så sitter dom som en smäck till en fet ankleverterrine med några vinkokta päron och en skiva patanegra på toppen.

Till Klassikern

Ibland är det enkla det bästa och tänk vad ett enda litet ostron kan uträtta för kärleken. Denna salta och eggande lilla mollusk ska ju vara ett riktigt afrodisiakum! Hos de flesta vandrar nog tankarna direkt till champagne som bästa sällskap, men jag hävdar att en riktigt god Muscadet är valet som kommer få känslorna att spira. Dessa utmärkta viner kommer från västra Loire, närmare bestämt från appellationen Muscadet Sèvre et Maine, och tillverkas av druvan melon de bourgogne. Att närheten till kusten och ostronmeckat Nantes gör detta till det perfekta ostronvinet, är en självklarhet.

Polaris vin

Batard Langlier, Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie “Polaris”, 2019, Frankrike, Loire, BS 52021, 135:-

Så fort man stoppat näsan i glaset så sprider sig ett förnöjsamt leende på läpparna. Doften är pigg och ungdomlig och påminner om den joviala lyckan hos en sprudlande nyutexaminerad student med mössan på svaj. Här trängs dofter av krispiga äpplen, läskande citroner, sommarlätta blommor och ett stråk av skållad mandel. Dessutom har denna lilla goding legat 7 månader på sin jästfällning vilket bidrar till en lätt fetma och en nästan salt känsla av mineral. Servera vinet svalt och sedan är det bara att sörpla på – jag lovar att erotiken kommer flöda!

muscadet_grab-a-bottle_wine-table_vintips

Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie, 2020, Frankrike, Loire, FS 2275, 85:-

Vill du nypa en flarra direkt i butik så kommer denna väl till pass. En frisk och salivframkallande mineralitet som varmt kramas om av perfekt mogen honungsmelon, söt lime och krispiga gråpäron. Dessutom till en mycket modest prislapp vilket lämnar ekonomiskt utrymme för fler, och bättre, ostron!

Till ”Det är väl bara en helt vanlig jävla måndag”

Många är dom som anser att man inte ska falla i kommersialismens fälla. Att kärlek ska man väl visa varje dag? Att en amerikansk köp-hets inte ska bestämma när kärleksgåvorna ska flöda. Ja, och så är det väl också – egentligen. Så för dig som helt enkelt ska ha en ”vanlig jävla måndag”, så kommer här ett tips till dig också.

the mentors vin

The Mentors, Cabernet Franc, 2019, Sydafrika, Stellenbosch, TS, 93287, 189:-

Det är dags att förbereda jordens bästa pastagratäng. Koka pastan till den är näst intill klar. Stek svamp, lök och paprika. Ta valfritt kött som exempelvis kryddig korv, stekt köttfärs eller resterna från helgens stek. Dutta i lite Crème Fraiche och blanda allt i en form. Smaksätt med cayennepeppar, salt, korianderfrö eller vad just du tycker om. Sedan trycker du i bitar av mozzarella och strösslar över en riktigt smakrik ost. Kör gratängen i ugnen tills den är härligt gyllenbrun. Sedan häller du upp ett rejält glas av denna Sydafrikanska pärla. Ett läckert, mustigt vin med pangmycket frukt och en stilig tanninstruktur. Låt dig svepas med av mörka plommon, varma skogshallon, nysiktad kakao och drottningsylt. Sedan slår du på favoritserien på Netflix och käkar framför Tv:n. Vardagslyx, en helt vanlig dag.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.