Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "tunga tanniner löper amok"

Nyprovat – "tunga tanniner löper amok"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Fredagens lansering i tillfälliga sortimentet är Nyprovat och klart. Pär Strömberg har provat sig igenom det mesta och valt ut det bästa. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre.

CIDER OCH BLANDDRYCKER

winetable_nyprovat_pomologik_cidre_nouveau

Pomologik Cidre Nouveau 2021, Sverige, Strängnäs, TSE 11084, 79 kr

Fyllig äpplig doft med inslag av trä och smörkola. Torr och slank, frisk med krispig syra och ett svalkande och läskande avslut. En riktig sommarcider och ett av de fruktigaste uttrycken från Pomologik so far. (Vintedge, 7000 fl.)

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_maeli_dili

Dili Maeli, Italien, Venetien, TSV 93121, 149 kr

Ekologisk svavelfri pet-nat på moscato giallo. Floralt parfymerad med inslag av funky brettiga och småstökiga toner av diskmedel, citrus och schampo. Naturligt ofiltrerat med smak av citrus, gröna äpplen, aprikos, druvor, blodgrape, gräs och blommor. Spritsigt, jästigt och örtigt i avslutet. Stor allokering, bra pris, kommer garanterat serveras svalt till sommarens första barfotafest. (Sigva, 10200 fl.)

winetable_nyprovat_delamotte_bdb

Champagne Delamotte Blanc de Blancs Brut 2014, Frankrike, Champagne, TSE 94444, 699 kr

Mycket inbjudande doft, elegant och flirtigt med syrliga äpple och citrustoner. Frisk syra med en ungdomligt sprittande och bredbent mousse. I smaken trängs äpple och citrus med söt fransk nougat och hasselnöt. Ett vin med många år framför sig. Köp och lagra. (Johan Lidby, 3600 fl.)

VITT VIN

von_winning_Ozyetra_ml

Von Winning Ozyetra 2019, Tyskland, Pfalz, TSE 92589, 1029 kr

Fatlagrad riesling, sammansatt och fokuserat med doften dominerad av smör, vanilj, petroleum, gul stenfrukt, persika och citrus. Ett otroligt driv i både frukt och syra, välstrukturerat och massivt och udda. Annorlunda och spännande vinifiering för ursprunget och druvan, men ett riktigt toppvin! (Intermondi, 354 fl.)

winetable_nyprovat_robert_weil

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2020, Tyskland, Rheingau, TSE 92931, 289 kr

Aromatiskt parfymerad och syrlig toppriesling med bett i tungan. Torr med frisk färsk frukt som persika, krusbär och gröna päron och gröna örter. Hög syra, mineralitet som krossad sten och sälta, mycket rent, snyggt och välbalanserat i en läskande lång sötfruktig finish. (Altia Sweden, 600 fl.)

winetable_nyprovat_jamek_jochinger

Weingut Josef Jamek Jochinger Riesling Federspiel Weingut Josef Jamek 2020, Österrike, Wachau, TSV 95427, 173 kr

Fjäderlätt från Österrikisk klassproducent. Rökig mineralisk doft med gul stenfrukt, päron och krusbär. Ren och fint balanserad mellan söt frukt och lätt struktur där krusbär, vitpeppar och gröna örter trivs i den energiskt elektriska syran som avslutas i utmärkt längd. (Heba Food & Beverages, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_sancerre_cote_de_champtin

Domaine Roger Champault Sancerre Côte de Champtin Blanc 2020, Frankrike, Loire, TSV 90419, 249 kr

Så härlig som Sancerre kan vara med läskande gröngul frukt, lime, mineral och gräs i nosen. Fyllig och välstrukturerad sauvignon blanc, välbalanserat med driv i syra och friskhet i frukten. Mineralitet med viss sälta i en sval stil ger hög klunkabiltet till det efterföljande uppiggande avslutet. (Johan Lidby, 1992 fl.)

winetable_nyprovat_reuilly_les_pierres_plates

Domaine de Reuilly Les Pierres Plates 2020, Frankrike, Loire, TSV 95106, 139 kr

Ekologiskt sirligt syrlig och frisk sauvignon blanc från området som kallats a poor man’s Sancerre. Men här råder inga tvivel om att det är mycket mer än så vi har att göra med. Denna Reuilly är ett fräscht gastrovin, mjukt parfymerad av gula blommor och gul frukt, persika, citrus, vita bär och svartvinbärsblad. Denis Jamain odlar biodynamiskt i fossilfylld och mineralrik jord. Fylligt och silkigt med läskande syra och krispig mineralitet. Väl sammansatt med apelsinzestig beska i ett örtigt spicy avslut. (Giertz Vinimport, 9600 fl.)

EtienneSauzet_2018_Bourgogne_Blanc_NoYear_1400px (1)

Etienne Sauzet Bourgogne Blanc 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 94272, 325 kr OBS! FLYTTAD TILL DEN 18 FEBRUARI!

Stark årgång med fokus på druvorna skördade från fyra olika plots under Puligny Village. Gul med grönstick, ännu ungdomligt med driven mineralrik och guldfruktig ren chardonnay. Juicy fruity och balanserat till max i ett energiskt och fylligt och läckert örtkryddigt avslut. (Tryffelsvinet, 240 fl.)
Släpps gör även syskonvinet Hautes-Côtes de Beaune Jardin du Calvaire 2019 (nr 93067, 399 kr).

winetable_nyprovat_benanti_etna_bianco

Benanti Etna Bianco 2020, Italien, Sicilien, TSE 92701, 199 kr

Vårfriskt och knivskarpt syrligt på lokala druvan carricante med touch av umami, tydlig sälta och mineralitet. Bittercitrus, syrlig gul frukt, vinteräpplen, bivax, peppar, gröna örter och citron avrundar ett långt avslut. (Vintedge, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_argyros_assyrtiko

Estate Argyros Assyrtiko 2020, Grekland, Santorini, TSE 94350, 229 kr

Mer ö-vin, denna gång från Santorini med sina svarta vulkaniska stränder och vitkalkade hus med blå tak. En favorit i repris fylld av doftande havssälta, citrusfrukt och mineralitet. Fyllig struktur och textur med bra syratryck, havssalt mineralitet med örtiga inslag där söt gul stenfrukt möter ostronskal i ett klingande avslut. (Handpicked Wines, 2000 fl.)

winetable_nyprovat_grapesmith_mediterraneo

Simonsig The Grapesmith Mediterraneo 2018, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 78765, 199 kr

Annorlunda druvkombo för området bestående av roussanne, marsanne, grenache blanc, clairette blanche och verdelho från Simonsig där sönerna Malan nu sköter egendomen i ny generation. Här bjuds vi på en medelhavskyss som flirtar med klimatet i Stellenbosch på klassiska rhônedruvor med lite spansk touch. Frisk syra med varm mjuk frukt, vita blommor, persika, blodapelsin, mandelmassa, nötter och grapefrukt. Något mer fyllig och sammansatt än förra årgångens syrakick. (Tryffelsvinet, 2850 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_oragech

Milan Nestarec Oragech 2020, Tjeckien, TSE 92839, 189 kr

Orangefärgad, skalmacererad och ofiltrerad pinot blanc, sauvignon blanc, palava och traminer med doft och smak av aprikos, nektarin, klementin, torkad frukt, örter och apelsinzest. Rejält driv i syran, fyllig munkänsla med riv i frukten. Mycket gott och obändigt vackert. (Wine Waves, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_basserman_jordan

Basserman-Jordan Grauer Burgunder “S” Orange Trocken 2020, Tyskland, Pfalz, TSE 94327, 249 kr

Ekologisk skalmacererad pinot gris, gnistrande rödfärgad som glöder och blöder med rödbärig, floral och örtig doft. Smak av jordgubb, blodapelsin och grapefrukt i en hög strukturell finess där smågrusiga tanniner och pigg syra som leder till ett knastertorrt avslut som läskar och längtar efter mer. (The WineAgency, 1800 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_wöhrle

Weingut Wöhrle Lahrer Bestes Fass Spätburgunder 2019, Tyskland, Baden, TSE 93541, 229 kr

Ekologiskt spätburgunder från pinot-specialisterna i Baden. Stilren reduktion, rödbärig med jordgubb, sandelträ, lätt chokladtouch och färska örter. Syrlig, friskt rödbärig med skalbeska och pomerans i avslutet. (Amazing Wines Hedberg & Wising, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_mas_de_libian

Mas de Libian Khayyâm 2020, Frankrike, Côtes du Rhône, TSV 95989, 169 kr

Ekologiskt odlad GSM-blend på 75% grenache, 15% mourvèdre och 10% syrah med örtig och vagt rökig doft och tydligt mörka söta röda bär. Fokuserad och tät med rökigt mineralisk och kryddigt örtiga anslag av garrigue och undervegetation. Frisk i syran och strukturerad i tanninerna med mörka bitterljuva kakaotoner i avslutet. (Johan Lidby, 9000 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_la_negly

Château La Négly La Falaise 2019, Frankrike, La Clape, TSE 94285, 239 kr

Kul med ett vin från La Clape i västra Languedoc, något vi inte är bortskämda med på våra breddgrader. Blenden, som består av druvorna syrah, grenache och mourvèdre, har gett ett parfymerat aromatiskt vin med dofter och smaker av mörkt röda bär, mogen röd frukt, torkade bär och örter samt en pigg kryddig pepprighet. Full koncentration och koncentration med vaga kaffetoner i avslutet. (Prime Wine/Solera, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_capo_di_terra

Conti Sertoli Salis Capo di Terra Valtellina Superiore 2013, Italien, Piemonte, TSV 90301, 189 kr

När vintern ännu inte riktigt är över passar väl ändå ett sportlovsvin från alperna alldeles utmärkt. Från ett familjedrivet företag som köper in sina nebbiolodruvor från lokala odlare runt om i Valtellina. Typiska markeringar som ros, nypon, viol, körsbär, svart té och körsbärskärnor ligger i en fin fatton, torrt och stramt med tuggiga tanniner och fin syra. (Skrubbes Wines, 7800 fl.)

winetable_nyprovat_cascina_ballarin

Cascina Ballarin Langhe Nebbiolo 2018, Italien, Piemonte, TSE 94433, 179 kr

Dansant nebbiolo med doft av mörkt röda och svarta bär, körsbär, fat, té och rosor. Stramt, visst, men med läskande struktur och pigg syra. En veritabel josbomb av röda friska bär, körsbär, lingon och tranbär. Mycket lättillgänglig redan nu med kan säkerligen växa till sig lite mer komplexitet med åren. Välbalanserat, bra prissatt och med fin längd. (Johan Lidby, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_radici_taurasi

Mastroberardino Radici Taurasi 2017, Italien, Kampanien, TSE 94443, 349 kr

Klassiskt, elegant och mycket koncentrerat på druvan aglianico från Taurasi. Tät mörkt rödsvart frukt, en torr och stram tanninkung med frisk syra och välbalanserad frukt. Ett vin med kompromisslös svärta. Mastroberardino är en familjeegendom som tros vara en av Italiens allra äldsta vinhus. (Tryffelsvinet, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_grifalco

Grifalco Aglianico del Vulture DOCG Damaschito 2017, Italien, Basilicata, TSE 94446, 249 kr

Mer aglianico men denna gången från Basilicata. Tungt mörkbärig doft och smak där unga och tunga tanniner löper amok och en struktur som lyfter frukten i en balansakt med den friska syran, mycket välbalanserat men kanske ändå inget för nybörjaren. (Handpicked Wines, 960 fl.)

winetable_nyprovat_sp68rosso

Arianna Occhipinti SP68 Rosso 2020, Italien, Sicilien, TSV 95559, 199 kr

Fint parfymerad, elektrisk laddning med driven doft av örter och röda bär, karaktärsfylld och stilrent, josigt men strukturerat – åter ett fint och elegant uttryck av SP68, ännu i sin linda! Stor allokering, finfin årgång och attraktivt pris! Druvblenden som sig bör på 70% frappato och 30% nero d’avola. (Wine Trade, 8800 fl.)

winetable_nyprovat_sobrenatural

Chakana Wines Sobrenatural Bonarda 2021, Argentina, Mendoza, TSE 94153, 119 kr

Ekologiskt certifierade är Sobrenatural vinhuset Chakanas biodynamiska projekt för naturliga viner utan tillsatt svavel. Druvan heter bonarda och odlas på hög höjd. Musten spontanjäste i rostfria ståltankar vilket gett ett svalt och läckert resultat. Flirtig sötbärig doft, smak av körsbär och vildhallon, lakrits och gröna örter. (Prime Wine/Solera, 3000 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.