Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Englands vintid är nu

Englands vintid är nu

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Nykomlingen i vinvärlden, English Sparkling, eller British Fizz som det också kallas, står idag på stadiga ben och åtnjuter respekt i vinvärlden. Självförtroendet är stort och efterfrågan hög. Richard Sigray har dykt ner i den mousserande engelska kanalen.

30 år har gått sen Sandy och Stuart Moss beslutade sig för att göra vin enligt champagnemetoden i West Sussex i England. Det blev startskottet både för varumärket Nyetimber och den brittiska bubbelrevolution som fortfarande pågår. Vinodlare i England hade innan dess främst fokuserat på hybriddruvor som seyval blanc för att göra stilla viner.

Innan 1990-talet var det svårt att i det svala klimatet uppnå alkoholnivåer över 8 procent. Sedan dess har klimatförändringen som bekant accelererat och därmed gjort det möjligt att även i England odla chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Nu går det att konsekvent uppnå fenolisk mognad hos druvorna samt högre potentiell alkohol vid skörden.

Idag är närmare 75 procent av engelsk vinproduktion mousserande. Odlingarna är koncentrerade framförallt till Sussex, Kent, Surrey och Hampshire i den södra delen av England. Precis som i Champagne är jordmånen kalkrik och lämplig för i synnerhet chardonnay. Men när Champagne kämpar mot ett allt extremare klimat kastar flera producenter där nu lystna blickar över kanalen. Både Taittinger och Pommery har köpt vingårdar och etablerat sig i England.

Initialt var alla mousserande viner från England årgångsbeteckande eftersom det helt enkelt inte fanns tillräckligt med vin att lägga undan för att användas som reservin. Nu dyker det upp allt fler cuvéer som är non-vintage samtidigt som man blivit duktigare på att kommunicera skillnader mellan årgångar. Håll till exempel utkik efter 2018 och 2015 (bra chardonnay-år). Även växtplatsens betydelse diskuteras i större omfattning. Vilka är skillnaderna mellan Sussex och det lite varmare Essex?

English Sparkling, eller British Fizz som det också kallas, står nu på stadiga ben och åtnjuter respekt i vinvärlden. Självförtroendet är stort och efterfrågan hög. De senaste fem åren har odlad areal ökat med 70 procent och 2021 planterades hela 1,4 miljoner vinrankor.

Nyetimber är fortfarande en av de ledande producenterna och har fått sällskap. Håll utkik efter Gusbourne, Ridgeview, Rathfinny, Hambledon, Wiston, Exton Park och Sugrue (många av deras viner finns i Systembolagets beställningssortiment).

Richard rekommenderar:

Gusbourne-flaska

Gusbourne Rosé Brut 2018, Nr 93735, 399 kr.

Rosé med alla tre champagnedruvor i. En virvelvind av röda bär och frukter i glaset: äpplen, smultron, hallon, körsbär och grape. I bakgrunden finns mörkare toner av nougat, grädde, örter och jord. Syran är frisk men intre påträngande, moussen voluptuös smeksam. Mycket matvänlig, jag drack den till pasta med krabba.

Annons

Nyetimber Classic Cuvee

Nyetimber Classic Cuvee

Land:Storbritannien, England
Pris:429 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:8,5 g/l
Volym:750 ml

Nyetimber Classic Cuvee

Land:Storbritannien, England
Pris:429 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:8,5 g/l
Volym:750 ml

British sparkling när det är som bäst! Nyetimber Classic Cuvee är hanteverksmässigt gjort enligt traditionell metod, med en andra jäsning på flaska, och har legat på sin jästfällningen i 36 månader. Resultatet då? Ett bubbel med vacker koncentration och djup, med smaker av gula och röda äpplen, brioche, mandel, grapefrukt och ett stänk honung. Kan drickas precis som den är, varför inte som aperitif? Även perfekt till rökt lax, sushi, färska skaldjur eller en bit ost. Se när Wine Table provar vinet här.

NR: 96018
 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.