Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Frank Cornelissen – rebellen på Etna

Frank Cornelissen – rebellen på Etna

Bild på Åsa Johansson
Åsa Johansson Vinskribent & Olivoljeproducent

Lästid: 3 minuter

Frank Cornelissen kom till Etna från Belgien år 2000 och har blivit ett av naturvinsrörelsens starkaste ansikten utåt. Hans viner skapar ofta mycket känslor, antingen älskar man dem eller tvärtom. Men han har alltid gått sin egen väg så hör vad han har att säga om sin filosofi idag.

– När jag kom till Etna så hade jag en klar idé om vilken typ av viner jag ville göra. Jag kallar det för min intellektuella fas, berättar Frank.

Vid starten ville han göra viner med en känsla av terroir. Ett begrepp som han ser på med andra ögon idag.

– Jag är den första i min familj att göra viner så jag hade min egen idé om hur vin skulle göras, berättar han.

I sitt tidigare liv var han vinhandlare av exklusiva viner och hans inledande teori var att göra viner i samma stil som i Bourgogne eller i Barolo. Det vill säga lagringsdugliga viner med jordiga, örtiga toner.

– Men långsamt tog frukten över och mina viner har med tiden blivit mindre jag och mer Etna, berättar han.

Genom åren har Frank blivit mer nyanserad.

– Den senaste tiden har jag blivit duktigare på det jag gör och jag använder mer teknisk utrustning. Förändringarna jag gör idag är mindre jämfört med starten – men mer signifikativa. Jag kan bättre nå det jag vill och jag kan göra mer nyanserade viner, menar han och tillägger att hans liv mer eller mindre ser ut som det gjorde när han kom till Etna.

– Jag har ingen centralvärme och jag bor i samma hus. Men när jag kom hit var jag ensam medan idag bor jag med min fru och två barn, så jag har inte lika mycket plats längre, säger han och skrattar.

Innan vår intervju läser jag äldre artiklar med Frank. Bland annat en skriven av Mat Kramer i Wine Spectator från 2009, där Frank kallas ”The craziest of the crazy wine club” och jag frågar vem som har förändrats mest sedan dess; han själv eller konsumenterna?

– Jag har aldrig varit dogmatisk, när jag inte förstår något läser jag på, förändrar, det är en intellektuell logik och jag har haft tur att ha kunder som är som jag, berättar han.

Han nämner som exempel att hans kunder inte är de som köper sportbilar eller dyra saker, även om de kan, men är mer praktiska och nyfikna än inriktade på att omge sig med statussymboler.

– Jag har aldrig studerat eller tänkt på marknadsföring. Jag har läst ett par böcker men jag tror mer att jag har haft turen att vissa personer och en viss typ av romantiska, nyfikna vindrickare, har hittat mig, säger han.

När det gäller naturvinsrörelsen som han är, och har varit, ett ansikte utåt för säger han:

– Som alltid finns det två sidor av medaljen. Rörelsen har gjort mycket för att göra vinvärlden mer uppmärksam på produktionsmetoder och på vår miljö, men samtidigt finns det de som är alldeles för dogmatiska.

Han menar att det är rätt att kalla det för ”rörelse”, för definitionen av naturvin är alldeles för vag och betyder olika saker för olika personer. Vi pratar om den uppmärksamhet Frank fick när han för ett par år sedan började filtrera vissa av sina viner och tillsätta svavel.

– Jag är logisk, att använda sig av teknik är inte fel. Det är hur du använder dig av den som gör skillnad, säger han.

Han är förvånad över hur bra det har gått.

– Vid starten gjorde jag dryga tusen flaskor, idag gör jag 140 000 men jag vill inte växa eller bli större än så här, säger han. För då skulle mer personal krävas och produktionen bli mer en industri än ett hantverk. Idag följer han fortfarande varje steg av produktionen.

– Om vi blev större så skulle det behövas mer personal och redan nu skulle jag helst slippa att vara ansvarig för allt pappersarbete och de 26 personer som jobbar hos mig. Han beskriver sig själv som en riktig ”pain in the ass” och säger att han föredrar hundar istället för människor.

– Jag avskyr att förlora tid, det gör mig galen. Det tar ett tag för de som arbetar med mig att förstå det, menar han.

Vad önskar han inför framtiden?

– Jag är 58 år och mitt liv är mer eller mindre slut. Om jag har tur så har jag femton år kvar som jag kan vara närvarande som jag är nu. Sedan kommer jag gå runt och vara gammal och alla kommer att låtsats hålla med mig även om de egentligen inte bryr sig, så är det ju att bli gammal, säger han och tillägger; – det kommer ungefär en riktigt bra årgång vart tionde år. Mitt mål är att ta vara på de jag har kvar och försöka göra vin med djup och mycket känsla.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.