Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Fyra midsommaröl och en nubbe

Fyra midsommaröl och en nubbe

Bild på Sanna Lindberg
Sanna Lindberg Ölskribent

Lästid: 2 minuter

Midsommaröl – vad är det? Visst är högtiden på många sätt lik både påsk och jul. Den sötsaltsyrliga sillen har huvudrollen och grundregeln att välja bort humledominant öl står fast. Humlebeska + sötma = ännu beskare.

Ett säkert kort är det mörka lagerölet, en elegant porter och maltdominant brown ale – malt, malt, malt. Som på samma sätt som det mörka kavring-, och rågbrödet får sillen att flyga. Spannmålets hårdare rostning som ger toner av mörk choklad och kaffe kontrasterar sillens sälta och sötma. 

Men till skillnad från jul och påsk har midsommarens festbord lättats upp. Konserverade proteiner har ersatts av nyskördade småpotatisar, späda lökar, gräslöksblommor, rädisor, krispiga morötter och sockerärtor. Ljuva juveler som för all del också löser en elegant porter, men som allra helst vill paras med ljus och fruktig ale, en lättsam veteöl eller krispig pilsner. Både maten och ölens smaker får plats om du möter upp med det humligt gröna och den ljusa karamelliga malten. Njut!

Saison d’Etre från Stockholm Brewing, #1617 / 75 cl / 67:90 kr / eko

Saison kan ta sig uttryck på många olika sätt, ingredienserna varierar men signifikant är den aromatiska saisonjästen som ger ölet sin karaktär. Tack vare den får ölet, trots sina låga nivåer av humle, en kryddig och smakrik karaktär. Ett öl som med sin låga beskan och försiktiga syrligheten passar utmärkt till midsommarbordet, men inte bara då – utan hela sommaren. Dessutom ur vacker, stor flaska. 

Belgisk Wit från Poppels, #88218 / 33 cl / 19:90 kr / eko

Matvänligt veteöl ska inte underskattas midsommartider! Poppels belgiska tolkning har en silkeslen vetekropp som kryddats upp med koriander och pomeransskal för lite extra kryddighet. Också här en låg och sillvänlig beska. 

Landsort Lager från Nynäshamns Ångbryggeri, #1466 / 50 cl / 29:90 kr 

En välgjord skärgårdslager har sin givna plats på midsommarbordet. Landsorts Lager är vid det här laget en modern klassiker som med sin tydliga maltkropp och läskande humlebett hör sommaren till. En grillad fisk och kvällen är säkrad. 

Mikkeller Drink’in the Sun, #11994 / 30 cl / 19:90 kr

Ingen annan öl leverar mer sommaröl på lägre alkohol. 0,3% och smakmässigt nästan som vilken välgjord pale ale som helst. Ljus maltkropp och mycket humle, i läskande balans. Ett öl som gillar snapsen bättre än sillen. 

Snälleröds Ekologiska Snapsar, #184 / 5 x 5 cl / 130 kr

Som små karameller är småsnapsarna från Snälleröd. Förbered kvällen innan i en skål eller hink med massor av vackra midsommarblomster – täck med vatten och frys. Sedan får snapsarna successivt smälta och hackas fram. Ett bra sätt att hålla kylan under kontroll också om solen skulle råka skina. 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.