Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Gott vin och goda böcker

Gott vin och goda böcker

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

Sommaren är här och vi har haft några strålande dagar, till och med på självaste midsommar. Nere i södra delarna av Europa har nordafrikahettan tagit strupgrepp på vinbönderna.

Fälten står nästan i lågor av värmen och vad torkan som den medför kommer att göra för årets skörd kan vi endast sia om. Här hemma kommer i alla fall grundvattnet att få sig en påfyllning, om man får tro väderappen jag precis kollade på och regnet som piskar fönstret framför där jag sitter i skrivande stund. Jag brukar annars ägna mig åt läsning när det är sommarlov och semester. Men med ungarna hemma är det inte helt lätt, så varje egen minut tar jag till vara på. Jag tänkte tipsa om lite schyssta sommarviner från små partier nu på fredag och samtidigt passa på att ge lite passande boktips till både soliga och regniga stunder. Häll upp ett glas vin, sätt dig tillrätta och sjunk in i den parallella värld som bra litteratur, konst och vin kan erbjuda.

3 x CIDER
Presenteras av Rachel Cusks triologi Konturer, Transit och Kudos som handlar om protagonisten Fayes samtal med folk hon möter – om konst, kärlek, politik, om rättvisor och orättvisor – de mest existentiella frågor som vi människor ställer oss.

Pomologik från Strängnäs har fångat mitt intresse tidigare och när SM i Hantverkscider gick av stapeln för ett par veckor sedan förstod jag omfattningen av deras dominans. För Pomologik så innebar det inte mindre än 9 medaljer. Guld i samtliga fyra kategorier i den professionella klassen och ytterligare tre silver och två brons. Tidigare har jag skrivit om Ingrid och Gravenstein Ice Ice Baby och nu på fredag släpps ytterligare tre fantastiska flaskor:

Avantgarde, nr 11806, 130 kr har en djup doft med florala och lite schamponerade inslag. Den blommiga touchen ligger även draperad runt äpplena och kvar dröjer sig en angenäm eftersmak av 80-tals schampot Look Twice Äpple. Rubinola, Cox Orange, Aroma och Belle de Boskoop har jäst på ståltank och genomgått både malolaktisk och brettanomyces-jäsning helt spontant.

Björk, nr 11803, 150 kr doftar till en början av humlearomer för att sen övergå till en renare friskare lövskog av ungbjörkar. Smaksättningen med endast björklöv och ingen sav har gett ett djup till Cox Orange – äpplena och skapat en fantastisk symbios av vackra svenska träd och hantverkscider av högsta klass.

Volatil, nr 18010, 120 kr är en naturcider på Sörmländska trädgårdsäpplen och paradisäpplen med knivskarp syra, fräsch äppeljos och friskt avslut. Detta är en naturcider i ordets strikta betydelse. Inget är tillsatt, inget är borttaget. En hommage till den baskiska cidern.

3 x VITA VINER
Presenteras av Peter Kihlgårds Strandmannen, en roman om kärlek och svek, om lögn och sanning, om lycka och sorg. Historien om en man som reser jorden runt och lever sitt liv på stranden där han kan känna sig fri och där han kan skapa.

Rudinski Rizling 2017, Fruska Gora, Serbien, nr 92445, 269 kr
De flesta i Stockholm känner nog till denne producent som mannen bakom Bar Central. Men att Boban även gör fruktsprit och vin är kanske nytt för många. I denna Riesling från Fruska Gora i Serbien har ingen mindre än Oszkar Maurer stått tillhanda med vinmakningen. Biodynamiskt och endast 640 liter producerat. Gulfruktig doft av aprikoser, persika och citrus, gula plommon och örtighet. Lite lägre syra än vad vi blivit vana med av Riesling, men med viss strävhet. Gul stenfrukt, gråpäron, mineraler och smörblomster gör detta till ett gott och attraktivt vin.

Albamar Albariño 2018, Rías Baixas, Spanien, nr 92431, 179 kr
En frisk sommarfläkt från havet. Fläder, lime, melon och krusbär tillsammans med salt mineral och friska syror gör detta till sommarens somrigaste vin. Avslutet som är kryddigt spicy gör att man bara vill ha mer och mer och mer…

Longridge Driefontein Sauvignon Blanc 2016, Stellenbosch, Sydafrika, nr 90399, 189 kr
Peppar visar vägen i en rökig mineralisk nyanserad doft som annars domineras av gul frukt. Biodynamisk/organisk vinodling tillämpas. Rejält tryck i smak och struktur samtidigt som den är fyllig och liksom rund i munnen. Vingummi och mineral på ett bra sätt, gul melon och citrustoner ihop med lite bivaxade svartavinbärsblad. Gott!

3 x FÄRGADE VINER
Presenteras av Kerstin Ekmans Händelser vid Vatten, en roman om ett landskap, sargat av människans infrastruktur. Det är även en mordberättelse som utspelar sig i  Svartvattnet, en liten norrländsk utdöende by och dess människors liv och minnen.

Loimer Brut Rosé Reserve,  Niederösterreich, Österrike, nr 95776, 175 kr
Rosa bubbel från Österrike som bjuder på rejäla doser hallon, jordgubbar och smultron. Fyllig mousse, balanserad syra, lite mandelmassa och kex med ett torrt friskt avslut.

Vitalba Romagna Albana Secco 2018,  Emilia-Romagna, Italien, nr 96137, 219 kr
Naturligt orange på amfora av den lite ovanliga druvan Albana. Skalkontakt har gett vinet struktur och guldgul färg. Vaxig honung, plommonmarmelad/kompott, aprikos, torkad frukt och bittermandel. Helt torrt med lite strävhet i slutet, gott till ostbrickan.

Le Cince 2017,  Cerasuolo D’Abruzzo, Italien, nr 92381, 229 kr
APK-limpa, blodigt plåster, rabarber och jordgubbspaj. Dofterna från ett vin kan vara många och väsensskilda men ändå skapa harmoni. Torrt, läskande från Abruzzerna, jordgubb, rosor och smultron i smaken när Montepulciano visar upp sitt roséregister. Udda doft, men naturpang kan må bra av lite luftning ibland och det är svingott, det lovar jag.

3 x RÖDA VINER
Presenteras av Lars Gustafssons De Andras Närvaro, en essäsamling om konsten som kunskapskälla. Poeten, författaren och filosofen Lars hade mycket att säga om litteratur, måleri och musik. Läsnjutning och tankenötter.

Love you Bunches 2018, USA, Kalifornien, nr 90001, 219 kr
Fruktig doft av röda äpplen och hallon, lätt spritsig på tungan av kolsyrejäsning, där hela klasar pressats varsamt. Mycket fräscht, piggt med uppfriskande syror. Fin längd som bjuder på körsbär, äpple, hallon och smultron. Ett vin från Santa Barbara på en av Italiens stora druvor, Sangiovese. Sommarens näst somrigaste vin som du serverar väl kylt.

Herencia Altés La Pilosa 2017, Terra Alta, Spanien, nr 92013, 169 kr,
Garnatxa på foudre har gett en mycket inbjudande doft av rökiga fat, tobak och kryddburk. Kryddig, nästan spicy mörk röd frukt, mineral och sandelträ avslutas med ett bloss cigarrök. Ett vin att dofta och smutta på, komplext och vackert till otroligt bra pris. Lillesyskonet finns i fast sortiment från och med i vintras (nr 2182, 99 kr)

Naudé 2014, Sydafrika, nr 92378, 289 kr
Bjuder också på Grenache fast med  lite ålder. Swaartland och Paardeberg är adresserna och det brukar borga för spännande och goda viner. Kanske är de fem årens lagring som gett Grenachen skog, svamp och mylla som jag annars mestadels hittar i Nebbiolo. Faten är där, muskot och lingon, syrliga röda bär, nypon, jag famlar efter Nebbiolo igen men rökigheten och torkade örter skvallrar om annat när även de röda bären tar över. Strävt, hög syra, riktigt bra tryck i munnen, riktigt gott!

4 x 2 x SYSKONVINER
Presenteras av Balsam Karams Händelsehorisonten, en djupt existensiell och gripande – men också högst politisk – roman om förtryck, exil, solidaritet, trauma och förlust. Om en ung kvinnas ihärdiga tro på en bättre värld och om att inte låta sig kuvas.

Seccal Valpolicella Ripasso 2016, Venetien, Italien, nr 92039, 169 kr
Seriös Ripasso från Nicolas Angelo e Figli i Venetien. Fat och syrliga röda bär, torkad frukt, körsbär, tranbär och ett kryddigt avslut. Inte min hemmagård direkt men det här var överraskande gott.

Ambrosan Amarone della Valpolicella 2009, Venetien, Italien, nr 92329, 549 kr
Storesyskonet från gården ovan med lite ålder. Långt ifrån den typ av Amarone som vunnit plats i fasta sortimentet, men riktlinjerna är lika. Tegelrött, komplex smak av torkad frukt, sötfruktiga russin, hög syra, tryck i tanninerna och ett lite spicy avslut som hänger kvar. Inget hipstervin direkt, men Amarone på detta vis är gott.

Juliusspital Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs 2016, Franken, Tyskland, nr 99490, 379 kr
Toppvinet på Riesling från klassiska Juliusspital. Kryddig grönaktig fruktig doft, äpple och päron. Hög syra, citrus i en mineralstinn och snyggt skuren kostym, frisk och fruktig, och riktigt gott – bra lagringspotential.

Juliusspital Würzburger Stein Riesling Erste Lage 2017, Tyskland, Franken, nr 99516, 189 kr
Lillesyskonet från GG heter Erste Lage och Juliusspital presenterar detta vin i en för Franken, klassisk bocksbeutel. Fruktig doft och smak av äpplen, gråpäron med mineral och viss sälta. Bra syra balanserar upp det hela och avslutar magnifikt.

Kamara Pure Nimbus Russus 2016, Grekland, Thessaloniki, nr 90379, 209 kr
Rött läskande från Grekland. Helt naturligt på Xynomavro, Merlot och Syrah. Röd frisk doft, hög syra och sträva tanniner fast mycket lättdrucket. Syrliga röda bär, körsbär och hallon med fatkaraktär och en umamiton i mineraliteten som påminner lite om vulkanviner från Etna.

Kamara Pure Nimbus Ritinitis Retsina 2017, Grekland, Thessalien, nr 96017, 219 kr
Orange tallkådevin. Frukt i nosen skvallrar om aprikoser och nektariner, i smaken återkommer grannskotten och kådan, balanserat och snyggt, ungt friskt och vaket vin på inhemska druvan Assyrtiko. Under jäsningen tillsattes tallkåda från träd som växer på berget Evia. Upptäck Grekland igen!

Domaine Langlois-Chateau Saumur Blanc Viellies Vignes 2016, Frankrike, Loire, nr 92441, 209 kr
Ja, ni vet att jag gillar Chenin Blanc vid det här laget?! Här kommer 3000 flaskor till av den underbart habila druvan, denna gång från Loiredalen och Anjou-Saumur. Kryddig honung, lite nötter och ylle, bivax, citrus med viss fatkaraktär. Hög syra och riktigt gott!

Domaine Langlois-Chateau Saumur Champigny Vieilles Vignes 2015, Frankrike, Loire, nr 92440, 209 kr
Cabernet Franc från samma producent som ovan. Hallonlakritsskalle möter sträv kolstybb. Lakrits, cederträ, cigarrlåda, slånbär och ett kryddigt vitpepprigt avslut. Jag är svag även för Cabernet Franc från Loire och älskar att sippa på ett glas när solen sakta sänker sig och kvällen närmar sig natt.

3 x BORTGLÖMDA VINER
Presenteras av John Fowles Illusionisten där en ung lärare, genom viss magi, trollar sig igenom världshistorien, livet, konsten, filosofin och västvärldens mysterier på en grekisk ö med det blåa medelhavet som fond.

Vignasilan 2015, Italien, Venetien, nr 92104, 199 kr 
Konstbiennalen i Venedig har precis öppnat och det här är precis det lokala panget jag vill dricka mellan Giardini och Arsenale i sommar. När drack du förresten ett vin på 100 % Vespaiolo senast? Det här är ett häftig vin som nästan drar åt det gröna i färgen. Även här hittar jag en vaxig ton som bjuder på lite vulkanörtighet, kamomill, bergamot och mandarin. Nätmelon och Lychie finns där också och det är mjukt och runt, fylligt och alldeles förföriskt gott!

Belle Naturelle Rosé 2018, Österrike,  nr 94017, 159 kr
Denna från Alwin Jurtschitsch i Langenlois är en midsommarnattsdröm. Tyvärr blev det lite fel på vägen till Sverige, så midsommar gick bet om dessa klarröda droppar. Men, det går lika bra att dricka det nu i juli, för gott är det och somrigt, och gott, och somrigt och… hallon, smultron, blodgrape, rosmarin, tranbär och lingon, frisk hög syra och en naturlig ofiltrerad känsla i munnen. Unadorned, unfined, unfiltered på druvorna Pinot Noir, Zweigelt och Cabernet Sauvignon.

Château Thivin Reverdon 2016, Frankrike, Beaujolais, nr 92368, 169 kr
Från Brouilly i Beaujolais med anor från 1300-talet. Ursprung och historia samsas även i vinet. Livfull bärig doft av skogshallon och björnbär förgyller den djupt mörka blåröda färgen i glaset. Det både doftar och smakar 100 % Gamay. Blåbär, björnbär, körsbär, viol och örter, timjan, fänkål och lakritsrot bjuder upp till dans i denna lagringsugliga och klassiska Beaujolais. Alla vingårdslägen skördas för hand och buteljeras separat för att lyfta fram dess unika karaktär och Reverdon är inget undantag.

3 x LOKALA VINER
Presenteras av Du Sköna Nya Värld av Aldous Huxley. Likt “1984” en intelligent och fängslande dystopi om den lugnande drogen Soma som håller ett framtida kastsamhälle i schack. Chockerande samhällsspegel för vår samtid.

Wine Mechanics Furmint Condition 2018, EU (Göteborg, Sverige) nr 33803, 285 kr
Här var det mynta, röda mogna och bokna äpplen, vaniljsås och kladdig äppelpaj. Fatkaraktären är tydlig men det här blir inte så sliskigt som det låter, istället påtagligt friskt och fruktigt, och riktigt gött!

Sigtuna Skogen
Min käre vän och konstnärskollega Ragnar Persson har i samarbete med Sigtuna Brygghus tagit fram etiketterna till deras nya svit med skogen som inspirationskälla.

Skogen Dag, nr 11449, 24,90 kr erbjuder en frisk doft och en gyllengul ljus ale i belgisk stil. Bred mousse lyfter söta brödkryddor, honungstoner och torkad frukt.

Skogen Natt, nr 11508, 24,90 kr är svart, imperial porter/stout i stilen och väldigt maltig. Kaffe, brödkryddor, anis och kavring avrundas med snygg beska och ett långt och lika mörkt avslut.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.