Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sommarviner hej hej!

Sommarviner hej hej!

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 4 minuter

Kan vinet ens smaka bättre än när du och din solbrända nästipp slår er ner i hammocken efter en heldag i trädgården? Eller efter ett uppfriskande, salt hopp från bryggan? Vilket vin matchar du med sommarens alla ljuvliga sysslor och vad ljuder ur högtalarna? Andreas Grube har plockat fram tio viner som lyfter sommaren!

Bästa bryggvinet

Ärligt talat, på en brygga i ett solsken i en skärgård, till ackompanjemang av måsskrik funkar precis allt. Men eftersom man inte vill bli för blaskig, och inte heller drabbas av solsting, tycker jag att en enkel lågalkoholig moselriesling sitter lika snyggt på bryggan som ett elegant Esther-Williams-dyk ner i det blå. Som till exempel Weingut Breit Piesporter Riesling Kabinett (nr 7920, 139 kr). Måste serveras rejält – jag upprepar, rejält! – sval, så ta med en skurhink och ett gäng kylklampar till playan och tryck ner flaskan i. Går även att spä ut och göra nån form av drink av, med exempelvis cider och is. ”Va, sa han spä ut moselriesling!?”. Ja. Så skjut mig.

På den medhavda Bluetooth-högtalaren: Vad som helst med Astrud Gilberto.

Bästa efter-klippa-gräset-vinet

Jag älskar det här med fysiska uppgifter på sommaren. Klippa gräs, fälla träd, måla hus, you name it. Det där att få göra något med kroppen istället för att, som vanligtvis, sitta böjd som en gam över datorn, ger en otrolig tillfredsställelse. Dels att man känner att man faktiskt ”gjort något”, dels den där grejen att när det är klart så är det klart! Det behövs inga korrekturvändor eller tjuriga mejl från redaktörer. Det är liksom bara att gå rakt till kylen och korka upp något. Och i det här läget är det en pava av något svalkande, friskt, lätt och enkelt som gäller. Som typ en Petit Chablis Domaine Sainte Claire J M Brocard (nr 5588, 139 kr).

Bästa uppesittarvinet

Middagen är avslutad, kaffet och avecen är urdrucken. Men visst vill man väl ändå ha något litet mer? Något som inte kräver alldeles föööör mycket av de uttröttade smaklökarna, men som samtidigt griper tag, fräschar upp och ger en bra knuff in i det stearinljusupplysta kvällstjattrandet och nattsuddandet. En Côtes du Rhône Blanc (nr 71947, 119 kr) från Guigal, kan det vara något? Tackar, det är taget!

Nattsuddssoundtrack: ”Sky City” med Amason.

Bästa jordgubbar-med-vaniljglass-vinet

Finns ingen bättre efterrätt på sommaren. Men samtidigt kan den orsaka rejäl SNAFU (Situation Normal All Fucked Up) i munnen – sötma, syra, fyllighet om vartannat! Så vad göra? Enkelt, vi ringer farbror doktorn som såklart ordinerar Dr Loosen Beerenauslese 2015 (nr 5364, 129 kr)Ärligt talat, det blir inte bättre än så här.

I högtalarna: Eftersom barnen troligen är vakna (ingen vill väl missa jordgubbar och glass…) kör vi Bröderna Lindgren – allra helst låten ”En Flugas Väg” – på repeat.

 Bästa vänta-på-bra-glöd-i-grillen-vinet

Men alltså, vad är grejen med det där med glöd? Det tar ju alltid tusen år att få den perfekt, och man gör alltid misstaget att slänga på grejerna alldeles för tidigt istället för att vänta de där extra tjugo minuterna så att värmen är maximal och glöden vackert lavaorange. Här krävs det helt enkelt ett bra pausvin som gör väntan uthärdlig samtidigt som smaklökarna smörjs och snålvattnet börjar flöda, och detta vin stavas, till exempel: La Corte del Pozzo Bardolino 2018 (nr 2340, 89 kr). Billigt, josigt, piggt, lättklunkat, okomplicerat – och riktigt härligt för den ynka pengen. Servera rejält svalt och klunka ur stora kupor.

Från playlisten: Minns ni bob hund? Inte? Ok, sök upp då och kör valfri skiva. Eller bara låten ”Det skulle vara lätt för mig att säga att jag inte hittar hem, men det gör jag; tror jag”. Den räcker nästan hela vägen tills glöden är klar.

Bästa äntligen-framme-efter-roadtrippen-vinet

Bilköer, ”pappa, är vi framme snart”, gassande sol och dammande vägar. Skjut mig… Samtidigt älskar man ju en somrig roadtrip – inte minst när man kommer fram och får sträcka på benen, packa upp och börja preppa någon enkel middag. Och ja, visst vill man korka upp något omedelbart. Men nej, släng istället in din medhavda Pierre Peters Cuvée de Réserve (nr 7350, 359 kr) i frysen och låt den ligga där medan ni packar upp kläderna och bäddar sängarna. Sedan – njut! Det här är och förblir den bästa skumpan i prisklassen; ren, pigg, fräsch och svalkande.

Bästa jag-borde-gå-och-lägga-mig-men-vill-se-soluppgången-vinet

Jo, sommaren handlar också om rekreation, om att ta igen sig och ladda batterier. Men fan, samtidigt är man ju helt svältfödd på ljus och ljumma kvällar efter en lång och grå Mordorvinter. Så sömnen får vänta till graven. Istället tycker jag att vi korkar upp ett bra rosébubbel medan vi ser solen doppa tårna bakom horisonten och sedan stiga upp igen. Den kicken ger ändå mer än några timmars extra sömn. Louis Roederer Rosé 2013 (nr 77226, 599 kr) är det perfekta vinvalet!

Genom mobilhögtalaren: Helst inget alls, lyssna bara på hur världen vaknar. Annars: ”When We Fall Asleep, Where Do We Go?” med Billie Eilish.

Bästa få-en-stund-för-sig-själv-när-barnen-somnat-vinet

Visst är det härligt att umgås med familj och nära och kära. För det mesta. Men ibland behöver man bara en stund för sig själv. Smita undan ner till bryggan efter maten när barnen har somnat, eller glida in i skuggan under eftermiddagen och drömma sig bort med lite musik i lurarna. Här krävs det ett vin med många lager, många bottnar, ett vin som får en att tänka, kontemplera och njuta på samma gång. Som till exempel Sandhi Santa Rita Hills Chardonnay (nr 99464, 299 kr).Finns kvar några enstaka buteljer från tidigare småpartisläpp, men går annars att beställa.

I lurarna: ”A Deeper Understanding” med The War On Drugs.

Bästa läsa-deckare-i-hammock-vinet

Äh, på sommaren orkar väl ingen vara litteratursnobb? Klart man läser deckare! Tillräckligt spännande för att hålla nyfikenheten vid liv, men också tillräckligt menlöst för att bara kunna somna ifrån om man så önskar. Vill man lyxa till det lite extra tar man såklart med sig något gott vin till hammocken eller solstolen också, och här har jag det som i alla fall är mitt perfekta val: Saint Joseph Tradition (nr 71773, 289 kr, bs ) från producenten Domaine Courbis. Doft och smak av somriga bär, svartpeppar, tryck i syran och med en järnig blodton som matchar innehållet i deckaren.

Bästa om-du-bara-ska-satsa-på-ett-vin-i-sommar-vinet

Det ska du ju givetvis inte, det fattar väl vem som helst. Sommaren är ju till för att låta druvnektarn smeka själen, allt medan vila och avkoppling tar hand om kroppen. Men om du ändå, av någon outgrundlig anledning, bara skulle satsa på ett enda vin den här sommaren så är det Punt Road Pinot Noir (nr 2955, 149 kr). En australiensisk dröm av fräschör, som en skål med nyplockade sommarbär, toppat med aningen örtighet och en frisk syra som piggar upp under lata dagar. Sitter lika bra som eftermiddagsuppiggare som till grillen.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.