Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Hetaste barstjärnan just nu heter Hedda Bruce – hon är nykorad som Årets Bartender

Hetaste barstjärnan just nu heter Hedda Bruce – hon är nykorad som Årets Bartender

Bild på Anna Norström
Anna Norström Skribent Krog, Mat & Resor

Lästid: 3 minuter

Den svenska barscenen hyllades under söndagens Bartender’s Choice Awards. Där stod det klart att branschens grabbiga förflutna snart är ett minne blott med fler kvinnor än män nominerade som årets svenska bartender.

Lägg namnet Hedda Bruce på minnet. Hon är den svenska cocktailscenens hetaste namn just nu efter att ha röstat fram som årets bartender under Bartender’s Choice Awards gala på Grand Hotels Vinterträdgården i söndags.

– Jag kan inte ens beskriva med ord hur glad jag är, säger Hedda Bruce.

Bartender's Choice Awards
Foto: Jennie Kumlin och Anette Bruzan

Gästen framför allt

Hon har jobbat på Tjoget i fem år, stället som länge varit med på listan World’s 50 Best Bars – just nu nummer 40. Hit kom Hedda efter ett kort mellanstick på hotell Sign, dessförinnan skolades hon på legendariska vattenhålet Marie Leveau. Servicenivån är viktigast i hennes arbete, drivet kommer från att gästen ska ha det så bra som möjligt.

– Den här vinsten här betyder allt för mig, det är ett kvitto på att det jag gör är bra och andra ser det.

Från macho till matriarkat

Juryn bakom BCA består av 450 namnkunniga personer i branschen. De har även röstat fram Hanna Oscarsson, Röda Huset, och Josefine Thorén, Bar Bruno, som nominerade i samma kategori. Det är ett tydligt tecken på hur den barvärlden ömsar skinn: från macho till matriarkat.

– Det är så fint att få vara nominerade tillsammans med dem som är så duktiga, säger Hedda Bruce.

Det ska nämnas att även Hampus Thunholm, Röda Huset, och Johan Evers, A Bar Called Gemma, var nominerade, sammantaget ett gäng med stark kompetens.

Bartender's Choice Awards
Foto: Jennie Kumlin och Anette Bruzan

Trendkänsligare än restaurangbranschen

En spaning som jag har är att utvecklingen för bar har skakats fram i ett snabbt tempo de senaste åren, både inom jämställdhet och nivån på själva hantverket. Jämför man med restaurang till exempel, där cheferna ofta är äldre och det finns flera lager av hierarkier, så har man i landets barer större svängrum till att vara mer uppdaterade och mindre låsta i gamla strukturer. Det känns som att barer lättare kan ta till sig trender och anamma dem snabbt. Även BCA-galan har gjort det. Själva kvällen leddes av konferenciererna Jakob Sundin, BCA, och Georgia McDonnell-Adams från Pernod Ricard. De, som båda har båda lång erfarenhet i branschen, har också sett på nära håll hur den förändras. Tonläget är ett annat, och det märktes inte minst hos publiken som bestod av cirka 750 personer från Sverige, Norge, Danmark, Island och Finland.

Bartenders Choice Awards
Foto: Jennie Kumlin och Anette Bruzan

Sedan 2017 har nämligen BCA expanderat branschpriset utanför Sverige. Detta har gett mer tyngd och resultatet skulle kunna sägas vara som de nordiska barernas Guide Michelin.

– Vi har åkt snålskjuts på restauranger som Noma och Frantzén, säger Michael Bergström från BCA. Det nordiska kökets framgångssaga har spillt över på oss också, man vill ju hitta till den bästa cocktailbaren efter att man ätit middag. Och idag jobbar bartenders alltmer som kockar gör, lokalt utbud och säsong får styra listan.

En folkfest med happenings

Även BCA har runnit över Stockholm i form av flera dagar av happenings: Tjoget har till exempel haft internationella gästbartenders och en hamburgar-popup med barprofilen Jan Warren från New York som står bakom hajpade Best Burger. Det var namnkunnigt även bakom drinkarna på galan. För i barerna jobbade bland annat Emil Åreng från Facit Bar och Patrick Pistolese från Drink Kong i Rom. I vimlet syntes Mo Aljaff, svensken som äger baren Two Schmucks i Barcelona. Hans ställe vann för övrigt utmärkelsen som bästa internationella bar.

– Hela scenen här bubblar, det händer så otroligt mycket, och det är kul att få komma hem ibland och se det. Det är inte bara utomlands det händer, säger han.

Bartender's Choice Awards
Foto: Jennie Kumlin och Anette Bruzan

Landets bästa drink

Förutom Årets Bartender korades en rad andra prestigefyllda titlar som landets bästa drink: Thai Basil som skakas på Asian Post Office och som knep vinsten för andra året i rad. Bästa cocktailbar blev Lucy’s Flowershop och bästa cocktaillista knep Häktet Vänster medan Röda Huset blev bästa nya cocktailbar.

Och på tal om cocktails, vad ska man egentligen dricka i sommar? Jag ställde frågan till Hedda Bruce som vill slå ett slag för läskande och lågalkoholhaltigt, så att man kan dricka mer:

– Vindrinkar är aldrig fel. Jag vill gärna göra sherry cobbler när man mixar det det spanska starkvinet med socker och citrus.

 

HÄR ÄR ALLA SVENSKA VINNARNA, BCA 2022:

– Best Bartender, Hedda Bruce

– Best Cocktail Bar, Lucy’s Flower Shop

– Best New Cocktail Bar, Röda Huset

– Best Cocktail Menu, Häktet Vänster

– Best Atmosphere, Coquetel Social

– Best Restaurant, Sturehof

– People’s Choice, Bar Bruno

– Best Signature Cocktail, Thai Basil (APO)

– Improver Of the Bar Industry, Isac Melander

 

Hitta listan med alla nordiska vinnare här: www.bartenderschoiceawards.se

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.