Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "à tout le monde A tous mes amis"

Nyprovat – "à tout le monde A tous mes amis"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

Det provas ohyggliga mängder vin nu, våren närmar sig sommar, rosévinet flödar och många nya årgångar släpps på grönbete. Precis som all världens vinproducenter och marknadsförare får ut och resa igen har provningar fått ny luft under vingarna. En fågel Fenix större och mer färggrann och mäktig än tidigare har rest sig ur askan och det är bara en bråkdel av världens vinscen som kommer till oss i kalla norden. Det till trots känns det ibland som att vi blivit överkörda av vinvärlden. Men hey, who am I to complain...? Här är mina tips för släppet fredag 29 april - önskar er alla en trevlig Valborgshelg och kom ihåg, drick mindre, men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nnyprovat_nomine_renard

Champagne Nominé-Renard Special Club 2015, Frankrike, Champagne, TSE 93575, 596 kr

En fin Special Club, årgångsvin från lovande 2015 med väldoftande nybakat bröd, citrus och äpple, bageri och bakelser. Bred och stor men mjuk mousse, syrlig frukt, helt torr med fin längd. Pinot noir och chardonnay från Nominé-Renards 20 ha vingårdar i byarna Villevenard och Etoges, Broyes och Allemant i Côte de Sezanne samt Charly sur Marne och Passy-Grigny i Vallée de la Marne. Medelåldern på vinstockarna är ca 40 år och familjen har varit medlem i Club Tresors de Champagne sedan starten 1971. Idag är det husets yngste son Simon som styr skutan. (ChampagneHuset, 1200 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_leitz_berg_rottland_hinterhaus

Leitz Berg Rottland Hinterhaus 2015, Tyskland, Rheingau, TSE 93465, 429 kr

Hinterhaus ligger precis som det låter, bakom husen, på sluttningarna precis utanför byn Rüdesheim. Grå skiffer dominerar här till skillnad från resten av berget. Snygg reduktion, generös, gul stenfrukt, persika, äpple, päron, örter, smultron och en ton av exotisk frukt som är egensinnig för just denna plot. Tätt fokuserat, hög men välintegrerad syra, varmfruktig, mineralisk med långt aptitligt läskande avslut. Ett egensinnigt och rikt vin. (Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)

winetable_nyprovat_rijckaert_grand_elevage

Maison Rijckaert Arbois Grand Elevage Vieilles Vignes 2018, Frankrike, Jura, TSE 94404, 319 kr

Elegant doft av gul frukt och smöriga ekfat. Frisk, mineralisk och syrlig, med generös frukt i balans med läskande syra och salt avslut. Gul frukt, mineralitet, örter, grapefrukt, äpplesyra. Otroligt koncentrerat och fylligt, äpple, nötter, örter, kryddigt och läskande på en och samma gång. (Johan Lidby Vinhandel, 720 fl.) OBS! Flyttad, skulle ha lanserats 22 april.

winetable_nyprovat_domaine_rolet_jura_blanc

Domaine Rolet Côtes du Jura Blanc Tradition 1988, Frankrike, Côtes du Jura, TSE 90296, 595 kr

Magnumflaska från ’88 av chardonnay och savagnin, sur ouillé. Koncentrerat och fokuserat, moget sammansatt av en oxidativ touch, doft och smak och flor, curry, nötter och bokna äpplen. Ett stort vin med ålder som uppvisar pigghet och vitalitet. Avslutet sprudlar av örter och kryddor, vanilj, hasselnötter och torkad frukt. Fantastiskt att kunna få köpa ett vin med sådan ålder och exceptionell mognad som denna till ett praktiskt taget löjligt bra pris, dessutom på lagringsvänlig magnum. À tout le monde A tous mes amis. (Spendrups/Spring Wine, 360 fl.)

winetable_nyprovat_cascina_luisin

Cascina Luisin Roero Arneis 2020, Italien, Piemonte, TSE 94482, 179 kr

Lille Luigis vita på lokala arneis är ett vin många wine lovers borde få upp ögonen för och prova. Pris och kvalitetsratiot är i topp. Finns det dessutom något hetare just nu än vita italienska viner? Här ett friskt och alert vin med gul frukt och pillimarisk örtighet. Avslutet bjuder på somriga toner med förförisk sälta och mineralitet. Utöver Roero arneis produceras även lite dolcetto, barbera, langhe nebbiolo och barbaresco, totalt blir det ca 40000 flaskor om året. Naturligt och rent. Från och med 1998 upphörde de med en rad åtgärder som rening och filtrering, tillsättning av jäst i vinifieringen och användning av konstgödsel. (Panache, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_derthona_la_colombera

La Colombera Derthona 2020, Italien, Piemonte, Colli Tortonesi, TSE 94346, 199 kr

Citerar mig själv från ovan recension. Fler får upp ögonen för det vita vinets Italien och med all rätt. Här finns så mycket oupptäckt och fantastiskt. Efter Spaniens vita renässans med bl. a godello, xarello och albariño och Greklands dito med assyrtiko, ligger mineralitet, friskhet och sälta rätt på tungan för den medvetne. Här på den lokala timorasso som bjuder grönfruktig doft, örtig med krusbär och äpple. Läskande syra, floralt, vegetativt örtig och mineralisk. Torrt med lätt tanninstruktur och läskande längd. (Vintedge, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_trenzado

Suertes del Marqués Trenzado 2020, Spanien, Kanarieöarna, TSE 93379, 229 kr

Jag nämnde just spanska vita revolutionen men nämnde inte listán blanco, så jag gör det nu. Här dessutom i sällskap med mindre andelar andra lokala förmågor som pedro ximenez, albillo criollo, gual, marmajuelo och malvasia. Reduktiv inledning, rökig och knallpulvrig flinta med vulkanmineral, umami och frisk citrus. Tät, torr och stram men med läskande frisk syra och fräsch fruktigthet. Mineral och havssälta i avslutet. Naturligt och passisonerat från Valle de la Orotava på den vulkaniska kanariska ön Teneriffa. (Wine Trade, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_tahbilk_museum_marsanne

Tahbilk Museum Marsanne Tahbilk 2015, Australien, Nagambie Lakes, TSE 94403, 159 kr

Flasklagrat på plats i källaren hos Tahbilk under 5-6 år innan lansering, Museum kallas det och görs inte varje årgång. Till skillnad från den “vanliga marsanne” får vi ett färdiglagrat och väl utvalt vin. Doft och smak är fruktigt och floralt aromatiskt, gula plommon, gula blommor, friskt syrligt och bra driv och tryck i syran trots lagring. En viss fyllighet ansluter och trots att ingen ek är inblandad får vi de tonerna av den långa vilan på jästfällningen. Avslutet piggt och örtig, blommigt med värmande frukt. (Spendrups/Spring Wine, 2000 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_dario_princic_jakot

Dario Princic Jakot 2018, Italien, Venezia Giulia, TSE 94616, 399 kr

Ett av dagens mest intressanta och attraktiva släpp. Notoriskt svår att lägga vantarna på och förföriskt gott. Aromatiskt parfymerat med tydliga toner av blodapelsin och grapefrukt, aprikos och örter. Munnen full av koncentrerad frukt och tät textur, fokus på syrlighet backat av kraftfull struktur. Jakot blir tokaj (friulano) baklänges, en hint till Ungrarna som knep varumärket Tokaj. Knastertorrt avslut med sjungande syra och frukt. Oh la, la! (Wine Trade, 480 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_domaine_rolet_trousseau

Domaine Rolet Arbois Trousseau 1986, Frankrike, Jura, TSE 92504, 595 kr

Magnum trousseau från ’86, för ynka 595 kr är ett motsatt rån, missar du denna har DU blivit rånad på guld. Ett vin med ansenlig ålder, färdiglagrat åt dig under de bästa av former. Här får vi druvan trousseaus register av spänst och energisk kraft med änglalik parfym. Friskt och fräscht trots sin ålder, tight torr struktur, mogen frukt, höstlöv och undervegetation som bas där syran plockar upp betydligt friskare frukt som smultron och vildhallon. Komplext, elegant och Jurassiskt Arboisiskt rustikt, wow!  (Spendrups/Spring Wine, 360 fl.)

winetable_nyprovat_louis_lequin_santenay

Domaine Louis Lequin Et Fils Santenay Vieilles Vignes 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 91310, 329 kr

Elegant, naturligt och ärligt från liten odlarfamilj och deras vinstockar fördelade på 7 hektar av de bästa av jordar i Côte d’Or: Santenay, Chassagne-Montrachet, Pommard, Corton och Nuits-Saint-Georges. Friskt rödbärig, jordgubb, hallon, sandelträ och ekfat. Koncentrerad, tät och fruktigt, rödbärig med driven jordgubbsbärighet och sandelträ med stram struktur, finlirande tanniner och hög syra. (Idyllique, 480 fl.)

winetable_nyprovat_thillardon_moulin_a_vent

Domaine Thillardon Moulin à Vent Alizés 2020, Frankrike, Beaujolais, TSE 92326, 329 kr

Biodynamiskt odlande pionjärer som främst förknippas med Chénas. Här i en tappning av gamaydruvor skördade från stockar uppvuxna i Moulin à Vents mer mangan- och järnrika jordar. Mjuk frukt, röda och blåa bär, frissig på tungan av kolsyrejäsningen av hela klasar. Vidare får vi hög men balanserad syra och områdestypisk påtaglig mineralitet och finlirande tanninstruktur. Frukten bjuder jordgubbar och vildhallon som avrundas med örter och lakritstoner. Läskande gott men mindre elektrisk, juicy och floral än om du diggar Fleurie eller Morgon. (Panache, 480 fl.)

winetable_nyprovat_lHeronde

Domaine Chasselay L’Heronde Beaujolais Côte de Brouilly 2020, Frankrike, Beaujolais, TSE 94497, 209 kr

Från de bättre lägena i Brouilly, där Côte är högre beläget och med mer vulkanisk jordmån, s.k. blue stone och rosa granit. Familjen Chasselay odlar ekologiskt sedan 2006. Naturligt jäst och lagrat ett halvår på använda ekfat. Körsbär och jordgubbsgodis, charmig ungt blåfrisk mot seriös torr och stram struktur med tuggiga tanniner och generös svulstig frukt i ett eldigt örtigt avslut. (Picky Drinks, 1440 fl.)

winetable_nyprovat_ripasso_pietro_clemnti

Vini Pietro Clementi Valpolicella Ripasso Superiore 2017, Italien, Veneto, TSE 94449, 199 kr

En ripasso långt från det ni normalt ser på hyllan, utan extrahering och uppsockrad juice. Ljusröd, ren och friskt rödbärig doft. Bra driv i syra, fräsch koncentrerad röd frukt, örtigt torr och stram med balanserad tanninstruktur. Klunkvänligt med fin längd och eftersmak. Vinproduktionen började i liten skala men utvecklades i början av 2000-talet då man renoverade vineriet. Idag drivs firman av den före detta advokaten Pietros tre barn – Maria, Maurizio och Bernardino. Vinmakare är Enrico Nicolis. Egendomen är från 1600-talet om 20 hektar fördelat över vingårdar och skog. (Panache, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_diego_conterno_barolo

Diego Conterno Barolo del Comune di Monforte d’Alba 2017, Italien, Piemonte, TSE 94532, 399 kr

Diego Conternos nebbiolo dansar en egen väg, även om basintrycket är pålitligt förankrat i druva och terroir med parfym av röd frukt, rosor, körsbär och viol. Men det är något annat som är svårt att sätta ord på. Visst, ren och torr, stram och tannintät, nyponfruktig med smaker av rosor, viol och körsbär så kommer jag inte ifrån att det är en riktig fruktbomb vi har att göra med. Välkommen att prova mot valfri annan baroloproducent och jämför anteckningarna… vad säger ni? (Picky Drinks, 780 fl.)

winetable_nyprovat_hacienda_solano

Hacienda Solano SL Viñas Viejas 2018, Spanien, Ribera del Duero, TSE 93355, 279 kr

Familjeärvda småplotter, 50 till antalet över totalt 23 hektar av riktigt gamla stockar gör Cubillos och vinmakare Toni Sarrión (Mustiguillo) terroirdrivna viner, eleganta och egensinniga för området. Minimal intervention, traditionellt med respekt för lagring och utveckling och fokus på druva och terroir. Sammetslen frukt, mörkt röd, viol, mineral och örter. Mjukt och värmande med torr och stram men mogen tanninstruktur och fyllig textur. Avslutet värmande sötfruktigt och koncentrerat med örter, lakrits, kaffe och mörk choklad. (LOMO International, 1500 fl.)

winetable_nyprovat_torres_mas_la_plana

Miguel Torres Mas La Plana 2017, Spanien, Penedès, TSE 93298, 449 kr

Torres flaggskeppsvin på ren cabernet sauvignon, ståltanksjäst och lagrad på nya franska ekfat. Smakar franskt med spansk brytning eller spanskt med fransk accent. Röd frukt, röda svarta bär, svartvinbär med ren ekfatston. Torr, sträv och koncentrerad av blåbär och plommon i ett torrt avslut med mogna tanniner. Inte helt min stil men jag vore väl dum om jag inte fattade storheten och populariteten detta vin har förtjänat under årens lopp. Kul för den som vill fatta Torres på riktigt. (The Wine and Spirits Collective, 960 fl.)

winetable_nyprovat_clos_martinet

Clos Martinet Mas Martinet 2018, Spanien, Priorat, TSE 92886, 569 kr

Ekologiskt odlad grenache med välfördelade delar carignan, syrah, cabernet sauvignon och merlot utgör detta, ändå rätt lättplacerade vin. Unikt i sin framtoning men med tydliga markörer för området, och konstigt vore det väl annars, då Clos Martinet varit, om inte ledande så, framträdande i Priorats växande popularitet sen början av 90-talet. Rödfruktigt och fylligt med kraftfull tät och tung doft. Struktur och textur väger en del de med, torrt stramt och tannintät med ännu ganska ung och vag frukt. Kommer komma till sin rätta efter ytterligare års lagring. (Vinovativa, 480 fl.)

winetable_nyprovat_gran_clos

Gran Clos 2017, Spanien, Priorat, TSE 94342, 359 kr

Strävsamma gamla stockar som tvingat ur sig druvor ur de finaste lägena i området för att förgylla mången törstande vino. Såg kanske sin storhet för några år sedan men fortsätter göra viner av högsta klass, även om inte alla sommelierer och vinfluencers skriker efter Priorat längre… eller just nu! Storesyskon till mer kända Finca el Puig. I Gran Clos är det den vitala cariñena som står för ett marginellt procentuellt övertag före garnacha och ger mörktrödfruktig blåsvart frukt välbalanserat med tonen av tydliga och stiltypiska franska ekfat. Tät, fokuserad, kraftfull och tvärtorr. Ytterligare ett ikonvin för den begynnande vinälskaren eller sommelierstudenten att ta riktning på. Håll i hatten och lufta en vända! (Vinunic, 480 fl.)

winetable_nyprovat_chamlija_pappika

Chamlija PaPiKa 2019, Turkiet, Kirklareli, TSE 94618, 189 kr

Familjevineri av bulgarer som flyttat över gränsen till Turkiet. Dottern Chamlija, namne till vinet, gör de charmiga etiketterna. Gissa druvornas namn? Vinets namn är de första bokstäverna i de tre druvor som använts. OK, ni räkande ut det: PApaskarasi, PInot noir och KAlecik karasi, eller? Dessa naturligt jästa druvor har sedan lagrats i en kombination av franska och ungerska ekfat. Friskt rödfruktig doft med fatkaraktär. Tvärtorrt, stramt och tannintätt men med flirtig och generös frukt, örtigt och saliverande syrligt. (Wine Waves, 900 fl.)

winetable_nyprovat_tahbilk_cabernet_shiraz

Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz 2018, Australien, Nagambie Lakes, TSE 94402, 219 kr

En spännande historia ligger bakom detta vinhus namn, taget efter urinvånarnas benämning på marken där de odlar sina druvor, Tahbilk Tahbilk – “platsen med många vattenhål”. Här i det vattendragstäta området har familjen Purbrick gjort vin i fyra generationer med hållbarhet i fokus, med ekologiska tillämpningar. Sedan 2014 är vingården även ansluten till Toitu, världens första Carbon Zero-program. Ung i uttrycket med svartvinbär, mynta, mintchoklad, eucalyptus och rökta mandlar, svettig lädersadel och tobak. Smaken är rökig, strukturen tvärtorr och stram men med frisk bärighet och generös frukt. Ett härligt grillvin nu men kan med fördel lagras för att lättas upp något i de motsägelsefullt unga stela lederna.(Spendrups/Spring Wine, 2400 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.