Bild på Matcha rätt – Ost & Vin

Matcha rätt – Ost & Vin

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Finns det något bättre än ost? Ja, det skulle väl vara ost och vin i kombination! Men hur står det då till med kombinationerna? Finns det några klassiker? Hur ska man tänka? Existerar ens det vin som passar bra till hela ostbrickan? Här kommer några av mina bästa tips när det kommer till att skapa guld mellan mejeri och vineri.

Matcha rätt – Ost & Vin

Ett grundläggande råd när det kommer till själva kombinationen är att matcha kraft med kraft. Det kanske säger sig självt men har man ett lättare vin så kanske osten också ska vara av det elegantare slaget och tänker man i stället damma på med mycket power i glaset så bör kanske ostens smakrikedom följa efter.

”What grows together, goes together”

Men det finns även andra aspekter som man lätt kan ta fasta på. Uttrycket ”What grows together, goes together” är enkelt applicerat på ost och vin och många klassiska kombinationer är direkt tagna ur denna princip. Här kan till exempel nämnas gewürztraminer och münster, Sancerre med getost eller parmesan och recioto.

Grundsmaker

Sedan har vi ju texturer och grundsmaker också. Feta ostar mår bra av vin som har hög syra eller till och med bubblor då effekten av dessa närmast funkar som en ’tvättande effekt’ i munnen. Ostar är dessutom ofta salta, en del mer en del mindre, men salt och socker gillar ju som bekant varandra. Därför är det nästan alltid klädsamt med ett vin som har lite sötma när man ska njuta av sin ost. Sauternes och blåmögelost är ju som gjorda för varandra!

Majas favoritkombinationer

Brie och bubbel

När man har en sådan här fet ost så är det verkligen klädsamt med ett riktigt syradrivet vin som dessutom innehåller kolsyra. Syran kan lätt ta hand om ostens krämiga textur och bubblorna funkar som en wettex-trasa som ser till att det blir rent och snyggt i gommen efteråt. Vill man busa till det lite så är även helt vanlig hushållsost riktigt gott till mousserande vin – och den kombinationen är lika kul som oväntad på en tjusigare bjudning. Fram med ostkuber och tandpetare!

Getost och sauvignon blanc

Just den här friska, örtiga smaken hos sauvignon blanc bidrar verkligen till något alldeles extra när det gäller kombinationen med getost. Dels matchar vinets friskhet med kaprinsyran i getostarna, dels ger den klassiska örtigheten en skjuts till den pikanta getostkaraktären.

Comté och fatlagrad chardonnay

En lagrad Comté med nötig, sötaktig smak gillar verkligen att samsas med en fatade vita viner. Det finns något visst med den smörkolaliknande karaktären som osten visar upp och som närmast smälter ihop med karaktären från ekfaten. Vill man inte köra på just comté så finns mängder av liknande ostar att välja på. Tänk Primadonna, Gruyére, Almnäs Tegel eller varför inte Granbarksosten från Jürss?

Blåmögelost och söta viner

Det är ju sjukt gott med sött vin till ost. Att slänga fram en sauternes till sin roquefort är magiskt och är man mer av en portvinsälskare så funkar det utmärkt att köra på en LBV eller vintage i stället. Då kommer även det feta i osten runda av den eventuella strävheten i vinet också.

Västerbottensost och kraftpaket

Riktigt kralliga och sträva rödviner behöver gärna både fett och salt för att lugna ner sig en aning. Här kan man tänka sig flera varianter på kombinationer men jag tycker ändå att vår egen Västerbottensost är en riktig höjdare. Den har tillräckligt med kraft och smak för att kunna stå upp mot ett riktigt bamsevin medan fettet och saltet närmast fungerar som en krockkudde för tanninerna. Den här kombinationen blir inte bara en smaksensation utan den taggar även ner vinet en smula.

Ostbrickan

Men hur står det egentligen till med vin till ostbrickan. Ja, i ärlighetens namn så är detta lite av en mardröm om man är petig i sina smakkombinationer. En ostbricka brukar ju i regel innehålla det mesta – inklusive en söt marmelad vid sidan – och det är knepigt att hitta ETT vin som lirar med allt. Skulle jag ändå få råda så tycker jag att ett vitt vin är att föredra och då gärna med ett uns socker. Det behöver inte på något sätt vara helsött, men ett halvtorrt vin däremot är inte att förringa. Då kan man använda sötman att brygga över det mesta i saltväg och dessutom kommer inte vinet köra över någon av ostarna. Skulle dessutom en liten klick marmelad följa med upp på gaffeln blir det inte någon katastrof. Sött + sött upplevs ju som mer balanserat som ni kanske vet!

Gillar du Maja Berthas Matcha Rätt artiklar? Du hittar fler av dem här!

 

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Bar Ingrid

Avslappnat

Stockholm, City

Ramla in

Oizo

Avslappnat

Göteborg

Upcoming

Cork Vinbar

Wow-personal

Stockholm, Gamla stan

Ramla in

Björns Bar

Mysigt

Göteborg, Vasastaden

Kvarterskrog

Suggan Vinbar

Avslappnat

Göteborg, Majorna

Bistro

Leijontornet Bar

Mysigt

Stockholm, Gamla stan

Hotell

Vingården

Klassiskt

Stockholm

Hotell

Teddys

Charmigt

Stockholm, Östermalm

Ramla in

Bar La Lune

Avslappnat

Göteborg, Vasastaden

Hål i väggen

Kommande event