Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Matcha rätt – Vin till Smörgåstårta

Matcha rätt – Vin till Smörgåstårta

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Smörgåstårtornas högtid är här och vem kan vara lyckligare än jag? Min kärlek till denna rätt är lika stark som silvertejp men variationerna är många och preferenserna likaså. Jag är inget stort fan av vispad grädde, kalles kaviar, leverpastej och mimosasallad. Dessutom ser jag gärna att det finns en röd tråd mellan lagren. Här kommer min guide på hur du fixar bästa tårtan och självklart vad du dricker till!

Hur ska man tänka när det kommer till själva drycken då? Först och främst så är ju smörgåstårtor alltid rätt feta. Dom brukar innehålla färskost, andra gräddiga ingredienser och inte helt sällan också majonnäs. Man behöver helt enkelt något som kan skära igenom det krämiga vilket gör att viner med hög syra är att föredra. Är man mera den bubbliga typen så funkar ju också kolsyra som en skärbrännare när det kommer till just fett. Mousserande vin har liksom en sällsam förmåga att lätta upp det tunga och i mångt och mycket fungera som en snabbtvätt för gommen. Men man behöver självklart också fundera på vilken smak själva tårtan ska ha. Här kan man tänka precis som vanligt när det gäller att kombinera mat med olika drycker då samma riktlinjer appliceras på en smörgåstårta.

Är man en person som kör klassisk stil med fyllningar och dekoration som bygger på fisk och skaldjur så är friska viner definitivt ett vinnande koncept, med eller utan bubblor. Med umamirika ingredienser som räkor och rökta fiskar, som gärna samsas med lite sötma, föreslår jag att våga köra på det halvtorra kortet, speciellt om du också väljer att tillsätta lite sting i form av pepparrot. Vill man i stället bygga sin skapelse på mera köttiga och smakrika inslag så kan vinets kraftighet också öka. Här kan det vara på sin plats med lättare röda viner, men syran måste fortfarande vara på plats. Man ska dock ha i åtanke att de flesta smörgåstårtor trots eventuellt smakrika ingredienser sällan är jättekraftiga så när det gäller valet av rött vin så är det viktigt att det inte kör över tårtan som en bulldozer. Själv tycker jag att vita viner med hög syra och en gnutta ekfat brukar vara det bästa alternativet i dessa lägen. Lite kul är det ju att ta i ordentligt med vinet när man har smörgåstårtskalas – lite för att tänja på gränserna mellan folklighet och snobbism. Hörde jag någon nämna Meursault?

Det viktigaste med en smörgåstårta är att den får stå till sig i ett dygn. Detta betyder att alla röror monteras på de olika brödlagren och täcks med en smaskig yta dagen innan själva skapelsen ska avnjutas. Då kommer smakerna sätta sig och resultatet blir en saftig smörgåstårta som inte känns torr. När det gäller själva fyllningarna så får man blanda till önskad konsistens (dom ska inte vara för rinniga), men en tumregel är att ha dubbla mängden färskost mot mängden crème fraiche/smetana, sen kan man få späda lite om det blir för hårt. Salt och peppar behövs i samtliga – också det efter smak och tycke. Vill man göra tårtan lite högre så kör man första röran två gånger.

Lägg först ut första lagret bröd. Skär gärna bort kanterna på de fyrkantiga bröden – torka sedan dessa och använd som eget ströbröd för mindre matsvinn. Lägg sedan på första röran. Se till att den går ut i kanterna. Montera sedan andra lagret bröd och toppa med röra nummer två. Avslutningsvis lägger man sista brödlagret och spacklar hela tårtan runt om. Runda tårtor kan man med fördel bara spackla på ovansidan, dom blir fina ändå. Sedan är det bara att dekorera… och där är det bara fantasin som kan sätta gränserna. Lycka till!

Lax- och räktårta i klassisk stil

Bröd: Polarbröd/jubileumskaka (fint med rund tårta!)
Lager 1: Skagenröra med majonnäs och pepparrot
Lager 2: Röra med varmrökt lax, färskost, smetana, citronzest och dill
Spackel: Färskost, en liten gnutta crème fraiche och finhackad dill
Dekorera: Med kallrökt lax, räkor, mâchesallad, rödlök , stenbitsrom och färsk gurka

En lättare glasflaska med Von Winning Riesling 2022, ett vitt vin från Pfalz i Tyskland

Von Winning Riesling 2022

Produkt från Tyskland, Pfalz

art nr 79393

750 ml

11.5%

129 kr

Här föreslår jag ett krispigt vitt vin, gärna med ett uns av restsocker som kommer funka bra med skaldjuren samt stinget av pepparrot. Kanske en halvtorr tysk Riesling? Det är vinvärldens fredsmäklare och får de flesta gommar att bli lyckliga. Von Winning är ett läckert päronfruktigt vin med kittlande syra som bjuder på toner av lime, gröna äpplen och sedan ett litet uns socker som rundar av det hela.

Italiensk feststubbe

Bröd: Vitt rostbröd/landgångsbröd som görs i avlång form – ett bröd i bredd
Lager 1: Soltorkade tomater, färskost, crème fraiche, basilika
Lager 2: Pesto, mascarpone, fetaost
Spackel: Färskost, en liten gnutta crème fraiche samt riven parmesan
Dekorera: Med smakrik salami mozzarellabollar, hyvlad parmesan, rostade pinjenötter och basilika

Dricka till:

En lättare glasflaska med G.D Vajra Langhe Rosso 2021, ett rött vin från Piemonte i Italien

G.D Vajra Langhe Rosso 2021

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 73279

750 ml

13.5%

119 kr

Italienskt vin till italiensk stubbe – ja, det säger sig själv! Snyggt och frukdrivet vin med mängder av röda bär, körsbär och en klädsam örtighet. Här finns också en fin parfym som för tankarna till färska rosor och en liten kärvhet som bara gör vinet charmigare. Servera lätt kylt och snåla inte med charken på tårtan!

Kryddig rostbiff med curry och gurka

Bröd: Vitt rostbröd och danskt rågbröd (andra brödlagret).
Lager 1: Hackad rostbiff, cornichons, färskost, crème fraiche, curry och persilja
Lager 2: Västerbottensost, färskost, smetana, cayennepeppar
Spackel: Färskost, en liten gnutta crème fraiche och dijonsenap efter smak
Dekorera: Med rostbiff, ostrullar (port salut), cornichons, syrad rödlök, mâchesallad, och rostad lök.

Dricka till:

En glasflaska med Stellenrust Secrets & Lies Chenin Blanc 2022, ett vitt vin från Western Cape i Sydafrika

Stellenrust Secrets & Lies Chenin Blanc 2022

Produkt från Sydafrika, Western Cape

art nr 20068

750 ml

14%

149 kr

Visst skulle man kunna köra på ett lättare rött här men faktum är att chenin blanc är en hit till just denna tårtvariant. Men lite krydda från rostbiffen, den exotiska curryn och de picklade gurkorna så är just ett smakrikt vin med hög syra rätt recept. Vinet har smak av mogen mango, marconamandlar, honung och en klädsam fetma som ger vinet en lång och själagod eftersmak. Servera i stora glas!

 

Fler artiklar av Maja Berthas

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.