Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med sommelieren David Favaro!

Någonting att dricka? Med sommelieren David Favaro!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Han är mannen i bakom vintipsar-kontot @pourmewine på Instagram som han driver med sin fästmö Helena. Utbildad i Grythyttan med sommelierexamen men kanske mest känd från sitt senaste jobb från golvet på Restaurang Agnes. Några av er provade säkert vin av honom hos utställaren Pompette, där han nu jobbar, på Vårsalongen förra lördagen? Vi passade på att ställa honom några frågor där, om hans nya jobb och hans vanor och ovanor inom dryckesvärlden. Någonting att dricka har träffat DAVID FAVARO!

Porträttbild på skrattande David Favaro med två flaskor i händerna
David Favaro är utbildad sommlier som jobbat på Restuarang Agnes innan han hoppade på sitt nya jobb på Pompette Dryckeshandel. Foto: Privat

På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?

– Senaste och kanske mest ihållande valet för att både varva ner men också ”fira av” veckan är Vermouth och tonic i stora klunkar.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk?

– Då skulle jag vilja dela en mogen magnumflaska Brunello med Nicolas Cage, känns som att det finns lite historier där.

Vad är den största fördomen folk har om dig?

– Oj vet inte, hoppas att ingen har någon. Men, det skulle nog kunna vara att jag inte skulle motta ett glas boxvin.

Vad var de största utmaningarna med att utbilda sig till sommelier?

– Att tro på sig själv och inte jämföra sina egna upplevelser kring smak och doft allt för hårt med sin kurskamrater.

Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten inom ditt yrke som vinförsäljare till krog?

– Att psykiskt tackla upp och nedgångar, ibland är man het och det rings, smsas, mailas osv och nästa dag eller vecka kan det vara knäpptyst utan svar. Att lära sig hantera och förstå de toppar och dalar som sker har nog varit det svåraste.

Vad är trendigt just nu att dricka bland dina kollegor?

– Vill säga att östra Frankrike med Jura och Savoie i täten fortsätter att hålla fanan högt i både intresse och trend, småskaliga produktioner från riktiga eldsjälar.

Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?

– Om det inte är skönt att slippa jobba kvällar och helger längre? Samtidigt så saknar jag tempot, gästkontakten och servicens hetta så det blir en del event och nu även mässor, Örebro Vin & Deli idag och imorgon förresten, för att få en liten kick.

På vilket sätt håller du dig uppdaterad med vad som sker i vinets värld?

– Lyssnar mycket på mina kollegor och vänner, läser magasin och följer både importörer och producenter på instagram.

Favorit restaurang i Sverige och dito i världen?

– Känns så elakt att välja bara en, såhär kommer tre stycken utan inbördes rangordning: Café Nizza, har varit kär i den restaurangen sen mellandagarna 2016. Restaurang Agnes, då, nu, för alltid aktuell och ett självklart tillhåll för alla som älskar vin. Bistro Mirabelle, för det vackra i det ”enkla” och de har både Guinness och en underbar vinlista. Utanför Sveriges gränser har jag nog inte utforskat tillräckligt mycket för att ha en solklar favvo, så får nog säga alla kryp-in längst med liguriska kusten som serverar fritto misto.

Miljöbild från en restaurang med kypare och gäster
De flesta känner nog till David Favaro från golvet på Restaurang Agnes. Han driver även vintipsarkonotot @pourmewine tillsammans med sin fästmö Helene. Foto: Privat

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl? Ljusaste lagern eller Guinness, allt däremellan kan få vara.
Vin? – Bonnigt Italienskt om jag måste välja, Toscana eller Piemonte kvittar.
Sprit? – Iskall Vodka.
Cocktail? – Tommys Margarita.
Raggargrogg? – Gin Russian.
Festbål? – Vin de Soda.
Återställare? – Gin & Tonic.

 

Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?

– Sangiovese, Toscana, en del hela klasar och betongtank rakt igenom, kanske lite fat om de är gamla.

Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?

– Louis Roederer Rosé.

Har du något husvin hemma?

– Scheuermann Vin de Weiss och Le Piane Maggiorina Rosso.

Bästa mat och dryckeskombo du vet?

– Agnolotti eller tortellini in brodo med rustik och transparent nebbiolo, eller chicken pot pie med lätt oxiderad vit Jura, som är senaste besattheten.

En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?

– Avfärdar låter hårt, men rött vin till ost.

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?

– Läskande vitt, kabinett riesling eller krispig Vouvray Chenin Blanc.

Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?

– Avsaknaden av alkohol?

Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?

– Det är så många, men Thibaud Boudignon Anjou Blanc på VINA med Helena på vår första dejt sitter fortfarande varmt i närminnet!

Om man vill dela en flaska med David Favaro, vart hittar man dig säkrast?

– Fast på pendeln mellan Södra Station och Älvsjö.

Porträttbild på Davif Favaro med ett glas vin i handen vid ett bord
David älskar det goda i livet, mat och vin och restaurangvärlden. Foto: Privat

Fakta om David Favaro

Bor: – Älvsjö.
Familj: – Fästmö Helena.
Gör: – Kränger vin för Pompette och driver @pourmewine på instagram med Helena.
Aktuell med:VINFESTEN 11 maj!
Känd som: – Glad och trevlig hoppas jag, men nog främst från golvet på Restaurang Agnes eller som avsändare till ett antal mail i inkorgar hos krogar i de mellersta delarna av landet.
Kul kuriosa: – Fann vinets värld genom att välta en display på ett enotek i Florens under en språkutbildning, blev nyfiken på varför det kostade som det gjorde och sen var bollen i rullning och 15 år senare är vi här.

Läs alla de andra intervjuerna i vinjetten Någonting att dricka?

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.