Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Viner i sista minuten – Välkommen midsommar!

Viner i sista minuten – Välkommen midsommar!

Lästid: 2 minuter

Från barfotavin och bubblor utan dess like till sommargrillens flirtigaste krut. Linda Pérez listar åtta gyllene buteljer. Välkommen till midsommar!

Midsommar kom tidigt i år – vem hade kunnat ana! Precis har skolavslutningarnas oändligt vackra vemod klingat ut ur syrenbuskarna och där står man. Med en to do lista upp över öronen liggandes i förarsätet och farmors vackert handskrivna recept på sommartårta ordentligt undangömt i någon byrålåda. Och så var det drycken. Senaste småpartisläppet gick inte att beställa till ditt lokala bolag så allt rann ut i sanden när du förgäves klickade runt…

Men det löser sig. Det är vackrare ute nu än någonsin, det lovas sol, doftar sötblommigt i vartenda hörn och det finns ett par säkra kort att klinga hem med. Här listar jag åtta viner som med hyfsat stor sannolikhet finns på ett Systembolag tillräckligt nära dig. Njut av festen, grönskan och lugnet.

Viner till midsommarhelgen

LouisRoederer_winetable

Louis Roederer, Frankrike, Champagne, nr 7602, 459 kr

Louis är en sån som aldrig kommer att göra dig besviken. Denne charmerande bubblare är vacker som en dag och därtill vältalig, finslipad, nyanserad, delikat, koncentrerad och närmast oförglömlig. Kort sagt – så närvarande, samtidigt så försvinnande god. Finns dessutom på både hel och halv flaska och för den som vill sätta en svårslagen guldkant på tillvaron kan Louis Roederer Rosé 2014 och Louis Roederer vintage 2013 kärleksfullt rekommenderas. Skål och välkomna till midsommarfesten!

petitchablis_winetable

Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2018, Frankrike, Chablis, nr 5588, 145 kr

En petit chablis som är liten i orden men stor på jorden. Som ett saftigt bett av krispigt grönt äpple, som varma gatstenar efter ljummet sommarregn, som nyrivet citronskal och en havssalt strandpromenad. Skaldjur är mycket lyckat därtill. Likaså eleganta tilltugg, tunt skivad skinka och en fräsch skagen. Har du någon annan av Brocards viner på ditt Systembolag så kan jag varmt rekommendera dem alla.

morningbride_winetable

Morning Bride 2020, Australien, South Australia, nr 5691, 119 kr

Ekologisk shiraz i synnerligen flirtig stil. Här läskar toner av vattenmelon, röda bär och grapefrukt. Ett riktigt barfotavin att njuta i hammocken. Om hungern faller på gör det sig fint med somrigt och hopplockat – rimmad lax, färskpotatis, knäckebröd, rädisor…

sancerre_winetable

Sancerre Les Pierris 2018, Frankrike, Loire, nr 2259, 179 kr

Midsommarvinet nummer ett. Dofterna och smakerna ger samma känslor som en solig eftermiddag i skuggan av ett fläderträd, sötsyrliga krusbär och ljudet av fågelkvitter. Stilren, personlig och förjäkla snygg sauvignon blanc från de goda bröderna Champault. Det här kan du njuta lika ungt som moget till i princip allt som hör sommaren till.

bardolino_winetable

La Corte del Pozzo 2019, Italien, Venetien, nr 2340, 95 kr

Låt oss höja glasen för alla de eleganta, läskande ljusröda vinerna från Valpolicella. Här gör den berömda trion corvina, corvinone och rondinella entré genom flirtiga körsbär, viol och nykrossad svartpeppar. Ställ i kylen en stund innan servering och svinga till kallskuret och en god hårdost om inte till kvällens grillade vita fisk med sallad på tomat, gröna blad och krispigt bacon.

DeAetna_winetable

DeAetna 2018, Italien, Sicilien, nr 2400, 159 kr

Visst är det krut i detta bärigt eleganta vin från Etnas vulkaniska jordar. Huvudparten ekologisk nerello mascalese bjuder ett nyanserat vin med elegans och fin syra. Jag skulle säga grillat lamm i solnedgången. Grilla tillsammans med färsk vitlök, tomat, örter och citron. Servera vinet en aning svalt i stora snurrvänliga kupor.

nivole_winetable

Nivole 2018, Italien, Piemonte, nr 7787, 85 kr

Vad vore jordgubbsfrossa och luftigt handvispad grädde utan sin pärlande moscato d’asti? Den här typen av vin har framställts i många hundra år och sägs ha varit ett passande lunchvin på grund av den modesta alkoholhalten. Lägg till näpna små bubblor, livlig sötma och uppfriskande toner av päron, fläder och citrus och du har sommarens säkraste söta kort.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.