Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med Helena Ekman!

Någonting att dricka? Med Helena Ekman!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Hon är en glad tjej med mycket energi som var med och tävlade i Sveriges Mästerkock 2022 där hon kom trea. Nyligen utbildade hon sig till sommelier och jobbar som VD för Bostad Direkt. På fritiden är hon fotbollstränare för sonens lag och spelar mycket golf. Efter Sveriges Mästerkock startade hon firma för att köra cateringuppdrag, vinprovningar & event. Hon kör också hårt med TikTok och Instagram för att inspirera andra människor att ha roligt i vardagen och att laga mat inte behöver vara krångligt. Någonting att dricka har träffat HELENA EKMAN!

På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Är det sommar så är en Aperol spriz ett säkert tecken. Annars ett glas bubbel tillsammans med lite salta chips. Ett bra budgetalternativ är Rotari.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?
– Jag skulle välja Leif Mannerström. En otrolig matlagare och en skön person.

Porträttbild på matkreatören Helena Ekman
Helena Ekman med ett glas fredagsbubbel.

”Dricker inte ofta sprit”

Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag inte äter mat för att jag är smal… Har bara bra ämnesomsättning.

Bästa vinbar i Stockholm och dito i världen?
– Stockholm: Brasserie Astoria, har en fullspäckad vinlista och mat som matchar perfekt där till. Har också en del äldre årgångar av viner.
– Världen: Vinbaren i Åre. En underbar vinlista och där det finns smakinfluenser från hela världen!

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl? – Eko Bulldog Pale Ale. Härligt med lokalproducerad öl (är i Visby på somrarna) och passar perfekt till lite hårdost.
Vin? – Ett vitt vin från Meursault i Côte de Beaune i Bourgogne (Frankrike). Älskar en vit chardonnay därifrån – så elegant & komplex, välbalanserat med en bra syra.
Sprit? – Dricker inte ofta sprit. Skulle jag göra det så en 12-årig Cardhu (single malt whiskey) från Speyside i hjärtat av Skottland. Har själv varit där med mina föräldrar.
Cocktail? – En Moito är givet
Raggargrogg? – Passar på den. Aldrig testat och vet knapp vad det är – ha ha!
Festivalbål? – Vit sangria
Återställare? – Tar hellre en kaffe eller en Coca Cola. Dagen efter så är jag inte jättesugen på att ta en ny drink.

Porträttbild på Helena Ekman i en hängfåtölj.
Helena Ekman i sitt esse, en matkreatör som älskar livet och sprider glädje.

”Toast Skagen och ett glas champagne. Helt magiskt!”

Favoritdruva, favoritregion och favoritvin(stil)?
– Chardonnay, Bourgogne, fylligt & smakrikt.

Vad bjuder du på för att fira att något stort har hänt?
– Dom Pérignon. Gott bubbel, snygg flaska och gärna årgång 2002 eller 2004. Annars år 2010 var också bra och har en hemma för nästa tillfälle.

Vilket är ditt husvin hemma?
Jean-Claude Boisset, Bourgogne Chardonnay Les Ursulines. Prisvärd Bourgogne som passar kanon till smakrika vegetariska rätter, fisk och till kyckling. Bra allround vin med bra syra och härlig fyllighet utan att det tar över.

Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Toast Skagen och ett glas champagne. Helt magiskt!

En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Omelett och ett glas rött. Blir en viss metallisk smak.

Vilken ingrediens är den allra svåraste att matcha med vin och vilken är den enklaste?
– Svårast: Sparris.
– Lättast: Schalottenlök.

Porträttbild på levnadsglada Helena Ekman i en cab.
Levnadsglada matinspiratören Helena Ekman kom trea i Sveriges mästerkock förra året.

”Är det någon som har lagat mat med kärlek så är det gott att äta!”

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Ett glas Champagne.

Vilken fråga om mat får du oftast?
– Vad lagar jag till vardagsmiddag. Hur löser jag middagsbestyren en vardagskväll?

Är det svårt för dig att bli bortbjuden på middag hos andra? Blir de nervösa att laga mat till dig?
– Å, nej det hoppas jag inte! Älskar att bli bortbjuden och att mina vänner lagar mat för mig. Är det någon som har lagat mat med kärlek så är det gott att äta!

Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Vincent Bouzereau, Meursault 2019. En underbar balans mellan fat och druva. Drack denna till en torsk med Sandefjordsås!

Om man vill ta en spontanare med Helena Ekman, var hittar man dig allra säkrast?
– Det skulle vara på golfklubben i Djursholm, Älskar att spela golf, så där finns jag garanterat varje vecka.

Porträttbild på Helena Ekman med ett glas bubbel.
Matinspiratören Helena Ekman med ett glas bubbel i handen.

Fakta om Helena Ekman

Bor: Villa på Lidingö.
Familj: Make, son på 13 år och en hund (Pepsi).
Gör: VD för Bostad Direkt sedan fem år tillbaka.
Aktuell med: Ett ständigt ökande intresse för mitt Instagram, Helenasvinochmat. Har nu över 30 000 följare.
Känd som: Trea i Sveriges Mästerkock 2022 och en glädjespridare.
Kul kuriosa: Har vunnit en armhävningstävling på mitt förra jobb. Tjejerna fick göra det på knäna och jag gjorde 115 stycken.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.