Någonting att dricka? Med John Sterner!
Lästid: 2 minuter
Han är chefssommelier på The Winery Hotel med lång erfarenhet från både The Burgundy och Djuret. År 2013 tävlade han i sommellerie och kom på en ärofylld andra plats. Förutom det är han en dedikerad familjefar som dessutom åkt Vasaloppet varje år sedan 2017. Någonting att Dricka har träffat JOHN STERNER!
På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Så här års är en Campari Tonic med citron och rosmarin i en isfylld Bourgognekupa tillsammans med en liten skål chips på balkongen ganska svårslaget.
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk?
– Med min morfar. Han gick bort för tidigt. Vi hann inte riktigt göra det.
Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag bara åker längdskidor och springer.
Vad var de största utmaningarna med att jobba som sommelier?
– Den absolut första tiden var det lite prestationsångest och brist på självförtroende. Men det vände ganska snabbt, kanske lite väl snabbt.
Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten inom ditt yrke?
– Att få en värdig Raveneau-allokering.
På vilket sätt håller du dig uppdaterad med vad som sker i vinets värld?
– Ett fokusområde i taget. Senaste tiden har det varit Chianti Classico och Toscana. Dricka istället för att prova. Umgås med likasinnade.
Vad är trendigt just nu att dricka bland sommelierer?
– Det är en ytterst polariserad vinvärld vi lever i men i det stora hela är det nog mer Village än Grand Cru nu om man jämför med för tio år sedan.
Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– Det är blandat, men det slutar alltid med önskemål om vinrekommendationer från Systembolaget.
Bästa vinlista i Sverige och dito i världen?
– Just nu vill jag helst åka och jobba mig igenom listan på Lilla Napoli. Jag har fortfarande inte varit på La Tour d’Argent i Paris och ser fram emot att landa där i framtiden.
Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl? – Liten iskall ljus lager.
Vin? – Vit Bourgogne.
Sprit? – Brandy.
Cocktail? – Dry Martini.
Raggargrogg? – Gin & Tonic.
Festbål? – Vermouth Cobbler.
Återställare? – Resorb.
Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Chardonnay, Jeréz & Champagne.
Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?
– En lämplig flaska vintage Blanc de Blancs.
Vad är ditt husvin?
–Halvflaskor champagne, Manzanilla, Amontillado och Madeira har jag alltid förberett i kylen och är de jag dricker oftast.
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Croustader med rökt ål, smetana och roscofflök med vintage Aalborg juleakvavit.
Den sämsta mat och dryckskombon?
– Kyckling vindaloo och röd Bordeaux.
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Baijiu!
Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– Också Baijiu!
Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Mouton Rothshild 1959 på Grythyttans Gästgivaregård 2013.
Om man vill dela en flaska med John Sterner, vart hittar man dig säkrast?
– Tillgänglighet finnes men förbokning krävs!
Fakta om John Sterner:
Bor: – Saltsjö-Boo.
Familj: – Sambo Lina, sonen Sixten och snart en till på väg.
Gör: – Chefssommelier på The Winery Hotel.
Aktuell med: – Att få vår andra son.
Känd som: – Sommelier på The Burgundy/Djuret.
Kul kuriosa: – Är en jävel på att cykla enhjuling.