Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med Robert Terry!

Någonting att dricka? Med Robert Terry!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Han är chefsommelier och driver dryckesprogrammet på ett av Stockholms häftigaste hotell. Mat och dryck i kombination finns i hans DNA och han är en av Sveriges mest respekterade sommelier. Nu aktuell med öppningen av ett Power Brasserie i Göteborg på koncern hotellet Draken. Någonting att dricka har träffat ROBERT TERRY!

På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Det varierar för mig, men just nu dricker jag gärna vit Rioja, något jag har börjat uppskatta på senare dagar. Annars såklart bubbel eller varför inte en klassisk Chablis.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?
– Jag har inga direkta idoler. Skulle nog dela flaskan med två personer som betytt mycket för min gastronomiska utveckling, min gamla kökschef och min vinmagister. Vi har alltid saker att prata om och jag lär mig fortfarande mycket från dem båda.

Porträttbild på sommelieren Robert Terry in action
Sommelieren Robert Terry in action.

“Borstar du tänderna med Grand Cru varje morgon”

Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag har min stil och mina val, jag delar gärna med mig av min kunskap. Ibland kan jag uppfattas som arrogant och bestämd när det kommer till nya viner som inte faller mig i stil eller smak.

Vad var de största utmaningarna med att vara chefsommelier?
– I mitt fall är det framförallt allt att kunna erbjuda alla olika sorters viner, stilar och ursprung då vi är ett stort hotell med mycket internationella gäster. Vi måste hela tiden titta på trender och följa upp vad som fungerar för stunden, för mig och våra sommelierer på jobbet ser vi det som en positiv utmaning.

Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten inom ditt yrke?
– Att hela tiden vara motiverad och sträva efter utveckling, jag är aldrig 100% nöjd och vill alltid utveckla vår personal likt mig själv. Det är alltid kul att lära sig nya saker och speciellt allt som sker i gastronomin.

Vad är trendigt just nu att dricka i sommelierskrået?
– Alltid Bourgogne, Trots att priserna skenar som aldrig förr hamnar man alltid i Bourgogne.

Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– Borstar du tänderna med Grand Cru varje morgon? En annan fråga är ofta om vilka viner jag själv dricker och hur min privata källare är uppbyggd.

På vilket sätt håller du dig uppdaterad med vad som sker i vinets värld?
– För att alltid vara redo och uppdaterad träffar jag så mycket vinproducenter som möjligt, det är faktiskt där man lär sig. Det finns också bra litteratur. För mig handlar det om att prata med personerna bakom vinerna. Det är också viktigt att prova prova och återigen prova vin.

Porträttbild på sommelieren Robert Terry
Sommelieren Robert Terry i sitt naturliga habitat med vinglaset under näsan.

“Svårt att välja men Chablis finns alltid i kylen”

Bästa vinbar i Stockholm och dito i världen?
– I Stockholm säger jag The Burgundy, det är en favorit. Allt från urval av sortiment och den fantastiska maten. Att välja en vinbar i världen är omöjligt. Därför säger jag 67 Pall Mall i London. Har aldrig sett så många etiketter på ett och samma ställe. Helt galet.

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl – Gärna fransk veteöl.
Vin – Svårt att välja men Chablis finns alltid i kylen.
Sprit – Mezcal.
Cocktail – Negroni.
Raggargrogg – Gin & Tonic.
Festbål – Sparkling Sangria med massa frukt.
Återställare – Manhattan.

Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Om jag ska välja en druva är det pinot noir, favorit region är svårt men jag säger Oregon, stilen jag föredrar just nu är eleganta yppiga viner med tydlig terroir.

Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?
– Det är svårt att inte ta fram Champagne, finns mycket gott men varför inte någon från Jacques Selosse.

Har du något husvin hemma?
– Hemma är jag en ganska enkel person, inte alls kräsen vill bara ha trevligt och en fin stund. Provar gärna nytt som jag inte provat eller druckit tidigare.

Bild från Chefs table på Hotel At Six i Stockholm
Chefs table på Hotel At Six i Stockholm.

“Till alla er därute som går igång på Punsch får ursäkta mig”

Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Jag är ganska klassisk. Men nu ska jag berätta om något oväntat och oförglömligt. Pinot noir, gärna i rikare stil, tillsammans med den nordfranska osten Mimolette, morötter, tryffel och rostade hasselnötter, naperat med brynt smör.

En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Sushi och riesling, det finns så många andra alternativ som passar bättre. Till Sushi dricker jag gärna sake eller något gott sparkling tea.

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Måste ändå säga en klassisk daiquiri, det gillar jag, gärna med extra fräschör.

Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– Till alla er därute som går igång på Punsch får ursäkta mig.

Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Den minns jag så väl. Hade förmånen att få prova 10 årgångar av det ikoniska vinet Pandora från producenten Alban Vineyards. Det är något jag aldrig glömmer, det var en ynnest att få prova dessa otroligt hårt allokerade viner.

Portättbild på sommelieren Robert Terry
Chefsommelieren på Hotel At Six heter Robert Terry

Fakta om Robert Terry

Bor: Stockholm
Familj: Barnen Kevin & Lucas
Gör: Chefsommelier på Hotel At Six
Aktuell med: Öppningen av “Power Brasseriet” Draken i Göteborg
Känd som: Tar mat och dryck i kombination till nya nivåer, enastående vinmiddagar, superstjärna när det kommer till service och värdskap.
Kul kuriosa: Blanche och Hierta är två viner som Robert Terry tagit fram. Vinerna är hyllning till Brunkebergstorg och hotellets vinbar Blanche & Hierta.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.