Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "en tanninrik vuxenläsk med personlig karaktär"

Nyprovat – "en tanninrik vuxenläsk med personlig karaktär"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Oktober är här och med den en fullmatad lansering av exceptionellt goda röda viner. Pär Strömberg har Nyprovat de flesta och valt ut de bästa.

Vi har redan seglat in i de gula och röda lövens månad oktober. Svampen dignar i skog och mark och vi tänder stearinljus i den allt mörkare kvällen. Det är långkok och grytor, stekar och värmande soppors tid och vad längtar vi som mest efter då? Jo, kraftfulla och koncentrerat värmande röda viner som kan omhulda vårt skandinaviska karga sinne som en pläd kring våra axlar. Den femte oktober är lanseringsdatumet som sparkar igång höstens vinmaraton med en rejäl skjuts av finfina röda raketer. Jag har provat igenom det mesta och valt ut det bästa. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

VITA VINER

tillfälligtsortiment_nyprovat_winetable_wittman_westhoefer

Wittmann Westhofener Riesling Erste Lage 2020, Tyskland, Rheinhessen, 92881, 259, kr

Vingårdsvin som trots lägre klassificering än mer namnkunniga Morstein och Kirchspiel visar upp vad familjen Wittmann står för, generation efter generation. Sötfruktig doft och smak av päron och persika, driven frisk syra, fräsch, pigg och mycket välbalanserad med en strukturerad exceptionell längd. (Moestue Grape Selections, 3000 fl.)

tillfälligt_sortiment_nyprovat_winetable_vonwinning

Von Winning Forster Ungeheuer Riesling Trocken GG 2019, Tyskland, Pfalz, TSE 93677, 379 kr

Magisk GG från Stephan Attmans skickliga händer. År 1869 serverades detta vin vid öppnandet av Suezkanalen och hade redan då fans som Goethe och Otto von Bismarck. Sandsten, kalk och basalt utgör jordmånen i sluttningen ovanför skogen. Elegant fatkaraktär i nosen, vanilj och ek med en mineralisk petroleum touch. Syrligt stram med bjussig frukt, mogna päron, gul stenfrukt i en komplex uppbyggnad med fyllig textur och en oljig underbar längd. (Intermondi, 588 fl.)

tillfälligt_sortiment_winetable_nyprovat_springfield_wildyeast

Springfield Wild Yeast Chardonnay 2020, Sydafrika, Robertson, TSV 90259, 179 kr

Robertson är adressen för denna Wild Yeast Chardonnay, som namnet avslöjar, är spontanjäst på egna jäststammar. Lite spicy kryddig chardonnay helt i min smak, citrus, päron, mogna äpplen, höstlöv, persika med underströmmar av apelsinblom och honungsmelon/bivax. Mjuk följsam och friskt syrlig, lättklunkad, torr och lätt kryddigt avslut till ett bra pris. (Johan Lidby Vinhandel, 5400 fl.)

RÖDA VINER

älligt_sortiment_nyprovat_winetable_bosquetdespapes

Bosquet des Papes Cuvée Tradition 2019, Frankrike, Châteauneauf-du-Pape, TSV 91172, 349 kr

Härlig påve som som utstrålar terroir och historik med mörkbärig hallonlakrits, lagerblad, peppar och plommon i stram struktur, fyllig texur, läskande syra och tuffa tanniner i ett påveligt maffigt uttryck. Ett höstens örtiga soundtrack på största delen grenache där lika delar mourvèdre och syrah toppas med en blend på 3% av druvorna vaccarèse, counoise och cinsault. Bosquet des Papes grundades i mitten av 1800-talet av familjen Boiron och drivs idag av Nicolas Boiron, femte generationen av familjen. Egendomen består av 32 hektar vinodlingar. (Johan Lidby Vinhandel, 5400 fl.)

tillfälligtsortiment_winetable_nyprovat_cigliuti_barbaresco_serrabooella

Cigliuti Barbaresco Serraboella 2018, Italien, Piemonte, TSV 92379, 499 kr

Storesyskonet till lanseringen av Via Erte för ett par veckor sen. Mjukt inbjudande rosendoftande florala inslag med viol, nypon och körsbär i en syrlig, tannintät, charmig, älskvärd och alldeles underbar munkänsla. Otroligt gott! Claudia Cigliuti sköter verkligen familjeegendomen med bravur och gör enligt mig bara bättre och bättre viner för varje år.
(Enjoy Wine & Spirits, 2400 fl.)

tillfälligt_sortiment_winetable_Nyprovat_navaherreros

Bodegas Bernabeleva Navaherreros Garnacha 2019, Spanien, Madrid, TSV 92038, 199 kr

Underskön och läskande garnacha från biodynamiskt odlade gårdar och Mark Isarts vinmakning. Gamla, uppemot 90 åriga stockar ur granit, kalk och sandjordar. Läskande josig och välstrukturerad hallonsaft för vuxna. Saftig med bra syratryck och schyssta tanniner som gör vinet otroligt matvänligt. Lagring på ömsom ståltank, betong och gamla ekfat. (Vini Buoni/Carovin, 5400 fl.)

tillfälligtsortiment_winetable_nyprovat_malleolus_emeliomoro

Emilio Moro Malleolus 2018, Spanien, Ribera del Duero, TSE 92470, 299 kr

Tempranillo eller det lokala namnet tinta del pais och klonen från Moros äldsta vingårdar ligger till grund för denna pjäs. Efter malolaktisk jäsning dras vinet över till franska ekfat och får ligga i 18 månader. Alla flaskor är numrerade för att veta exakt när de är producerade och till vem de sålts. Svartvinbär, mörk frukt, koncentrerat med stram tannin, hög syra och tydliga fattoner, en modern Ribera. (Vina Espanola, 4800 fl.)

tillfälligtsortiment_winetable_nyprovat_danilandi_lasuvasdelaira

Las Uvas de la Ira Daniel Gómez Jiménez-Landi 2019, Spanien, Méntrida, TSE 93841, 249 kr

Läskande garnacha från granitjordar i Sierra de Gredos. Biodynamisk odling och mycket gamla stockar. Vredens druvor vinifieras i hela klasar helt utan tillsatser och vinet lagras därefter 10 månader på franska foudres (större ekfat). Frisk och fruktig, ren och fräsch, otrolig klunkabilitet, en tanninrik vuxenläsk med personlig karaktär. Very very nice! (Wine Trade, 492 fl.)

tillfälligtsortiment_nyprovat_winetable_chateaumontus

Alain Brumont Château Montus 2017, Frankrike, Madiran, TSV 92208, 259 kr

Ett monster till vin som i första läget inte riktar sig till nybörjare men som formats till en fröjd för den inbitne diggaren av Herr Brumonts metoder. En stram käftsmäll av mörk frukt och tanniner, syra och grus i underläppen. Expressivt och kraftfullt men med finess och elegans i ett eldfängt avslut. 80% är såklart druvan tannat med resterande cabernet sauvignon. (Vinunic, 10200 fl.)

tillfälligtsortiment_nyprovat_winetable_paxmahle

Pax Sonoma-Hillsides Syrah 2018, USA, Kalifornien, TSE 95682, 549 kr

Intrycksväckande vin från Sonoma. Rökigt järnosande med dofter av chark och lastbil. En stilren amerikansk syrah fylld av örter, kryddor, sirlig frukt och mineraler med knastertorrt avslut. Fottrampade hela klasar druvor som jäst och sen lagrats i 10 månader på cementtank. Kött, eld och blod, körsbärfrukt, rökig mineral och mogna plommon. Saftigt med saliverande syra, tranbär, granatäpple och söta körsbär med klättrade tanniner. (Vinunic, 240 fl.)

tillfälligt_sortiment_winetable_nyprovat_badehorst_familyred

AA Badenhorst Family Red 2019, Sydafrika, Swartland, TSE 95699, 269 kr

Läskande josig och fantastiskt väl balanserad och strukturerad fruktbomb i torr, stram och örtkryddig stil. Fokuserat till max utan att på något sätt tappa sin lätta aura och härliga klunkabilitet. Skönt vibbigt vin av cinsault, med mindre delar shiraz och grenache. Den som följer mig här känner till min vurm för Adis viner och denna kommer garanterat hem till källaren. (Tryffelsvinet, 420 fl.)

STARKVIN

tillfälligtsortiment_nyprovat_winetable_fonseca_port

Fonseca Vintage Port 2007, Portugal, Douro, TSE 93883, 399 kr (375 ml)

Välkända och rosade Fonseca har gjort portvin i generationer. Familjen Guimaraens har här skapat en klassisk Vintage Port från årgången 2007, något man bara gör de absolut bästa åren. Utvecklade toner, sötfruktig och koncentrerad med katrinplommon, mörk choklad, peppar, russin, svart te och kryddor i lång komplex eftersmak. Främst på druvorna touriga francesa, touriga nacional och tinta roriz, men även tinta barroca samt mindre andelar tinta cão och tinta amarela. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

tillfälligt_sortiment_winetable_nyprovat_justinosmadeira

Justinos Madeira Malvasia 10Y, Portugal, Madeira, TSV 93184, 349 kr

Malvasiadruvorna till detta vin kommer från vingårdar i São Jorge på norra delen av ön Madeira och dess mineralrika vulkanjordar. Sötknäckig och frisk med klassiska smaker av fikon, nötter, apelsin och bränt socker. (Mondo Wine Sweden, 1200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.