Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – fast sortiment 1 september

Nyprovat – fast sortiment 1 september

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Pär Strömberg har Nyprovat nyheterna i fasta sortimentet som lanserades första september. Många viner provades, färre höll måttet, men höstens släpp är ändå en fröjd i förhållande till junis lansering. Läs om en fantastiskt prisvärd chenin blanc från Sydafrika, ett spännande orangevin på burk och ett klockrent chilenskt rött glou-glou vin som kommer förgylla brittsommarens grillkvällar och höstens värmande grytor.

VITT VIN

Flaskbild på Geheimrat J. Wegeler Feinherb Mosel VDP Gutswein 2021

Geheimrat J. Wegeler Feinherb Mosel VDP Gutswein 2021, Tyskland, Mosel, Nr 1145, 119 kr

Lätt sötat riesling fylld av gul stenfrukt, krusbär och päron. Läskande frisk  syra i fin balans med söt frukt och en uthållig längd med stenig mineral.

Tetrapackbild på Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg Imperial Cuvée Organic 2022

Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg Imperial Cuvée Organic 2022, Tyskland, Pfalz, Nr 2801, 85 kr

Ekologisk och intressant blend av druvorna pinot blanc, riesling,  chardonnay, scheurebe och pinot gris. Från ett av Tysklands kooperativ med över 200 odlare sammanslutna. Gul stenfrukt, örter och päron, torr, frisk och syrlig med söt gul frukt och smågrusig mineralitet.

Flaskbild på Rebellion 2022

The Rebellion, Ungern, Duna–Tisza Közi 2022, Nr 2064, 80 kr (PET, Ink.pant)

En blend på PET av de ungerska lokala gröna druvorna cserszegi fuszeres och aletta. Sötsyrlig nos, fruktigt parfymerad av päron, citrus och äpple med lätt florala toner av fläderblom. Sötsyrlig frisk syra, koncentrerat och fylligt med en fruktig örtighet i avslutet.

Flaskbild på Couleurs d'Aquitaine Voyage Blanc Sauvignon Blanc Fumé 2022

Couleurs d’Aquitaine Voyage Blanc Sauvignon Blanc Fumé 2022, Frankrike, Bergerac, Nr 1152, 89 kr

Ekologisk och hållbart val-certifierad sauvignon blanc med tydliga toner av rökiga träfat, svartvinbärsblad, gula mogna päron, fläder och passionsfrukt. Fylligt och tätt, örtig och kryddigt med gul frukt i ett torrt ekfatsträigt avslut. Ingen personlig favorit med välgjort för pengen och något för den som gillar stilen.

Flaskbild på Bodegas Milenium Elara Treixadura & Godello 2022

Bodegas Milenium Elara Treixadura & Godello 2022, Spanien, Galicien, Nr 20071, 99 kr

Ett krispigt vitt från Ribeiro på druvorna treixadura och godello. Tuttifruttinos, läskande frisk syra, päron och vingummi. Torr med lätt strävhet, florala och örtiga toner i avslut.

Flaskbild på Bodegas Parra Jimenez Lobita Loca Sauvignon Blanc Verdejo 2022

Bodegas Parra Jimenez Lobita Loca Sauvignon Blanc Verdejo 2022, Spanien, Kastilien-La Mancha, Nr 6493, 79 kr

Ekologisk femtio-femtio blend av sauvignon blanc och verdejo. Aromatiskt nos, gulfruktig med örter, kåda, tall och gran innan syrlig vit och gul frukt i smaken. Torr och stram med generös frukt.

Flaskbild på Quinta das Arcas Alba Rhino Vinho Verde 2022

Quinta das Arcas Alba Rhino Vinho Verde 2022, Portugal, Vinho Verde, Nr 3128, 159 kr

Kul namn, en vit noshörning till albariño. Exotisk fruktig nos, ananas, persika och päron. Frisk hög syra, solmogen gul stenfrukt, mineral och lätt havssälta i avslutet.

Flaskbild på Stellenrust Secrets & Lies Chenin Blanc 2022

Stellenrust Secrets & Lies Chenin Blanc 2022, Sydafrika, Stellenbosch, Nr 20068, 149 kr

Gulfruktig och solmogen av gul melon, persika och ananas med honung, bivax och örter i nosen, aromatiskt och friskt presenterat med fyllig koncentration. Fyllig och tät även på paletten, syrlig och driven hög syra, kraftfull och energisk med bra driv även i frukten och den fylliga rondören som honungslent smeker vilda örter, kaprifol och mandelblom i en lång och mogen eftersmak. Mycket prisvärt!

Flakbild på Wakefield Adelaide Hills Sauvignon Blanc 2022

Wakefield Adelaide Hills Sauvignon Blanc 2022, Australien, Adelaide, Nr 4700, 129 kr

Syrlig stenfrukt, gul frukt, päron, krusbär och mineral. läskande frisk syra, florala och örtiga inslag, fläderblom och gråpäron. Fyllig i kroppen med textur och komplexitet. Avslutet kryddigt och lätt halsbrännigt.

 

ORANGEVIN

Burkbild på Djuce Wines Meinklang Kontext 2021

Djuce Wines Meinklang Kontext 2021, Österrike, Nr 57557, 76 kr (Burk Ink.pant)

Orangevin på burk, skalmacererad blend av welschriesling, pinot gris och grüner veltliner. doft och smak av aprikos, persika, röda äpplen, apelsinzest och örter i torr stram, fyllig, fruktig och smarrig stil med lätt bett i kinden.

 

ROSÉVIN/BLANDDRYCK

Flaskbild på 3 Winner Deep Roots Pink Riesling

3 Winner Deep Roots Pink Riesling, Tyskland, Nr 50613, 109 kr

Syrligt bärig med persikoton, hög frisk syra och läskande mineralitet. Koncentrerad frukt, sötmogenfrukt i avslutet. 96% riesling, 3,99% spätburgunder (pinot noir) och 0,01%. Inom EU får man, med några undantag, inte blanda rött och vitt vin för att göra rosévin. Denna dryck är gjord genom att just blanda vitt och rött men man har även tillsatt vatten. Därför kategoriseras den som en ‘vinbaserad dryck’ och inte som vin. Markus Lundén heter vinmakaren som annars håller till hos Georg Breuer.

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Lenz Moser Zweigelt Eleganz 2022

Lenz Moser Zweigelt Eleganz 2022, Österrike, Burgenland, Nr 5439, 99 kr

Lokala zweigelt med blåbärig nos, ungdomligt syrlig, lilafärgad och stram med tung frukt av röda och svarta bär, örter, lagerblad och peppar. Syrlig frukt i smaken, fyllig med torra tanniner och värmande rondör. Syrliga bär och gröna örter i avslutet.

Flaskbild på Guigal Crozes-Hermitage Rouge 2020

E. Guigal Crozes-Hermitage Rouge 2020, Frankrike, Rhône, Nr 78977, 259 kr

Klassisk syrah-appellation med klassiskt uttryck. Mörkt rödbärig, rökig och fruktig i ett. Röda frukter och bär, plommon och körsbär och täta mineraler. Tät och energirik, kraftfull och sammetslen.

Flaskbild på Hermitage Rouge 2019

E. Guigal Hermitage Rouge 2019, Frankrike, Rhône, Nr 4663, 739 kr

Prisvärt trots prislapp. Syrahrökig rostad nos, järn och chark. Mörkbärigt och fatinfluerat med ceder och vanilj, mycket elegant och parant, tät och fyllig med eldig kryddighet och mjuk tanninstruktur.

Flaskbild på Glou-Glou Corbières 2022

Glou-Glou Corbières 2022, Frankrike, Languedoc-Roussillion, Nr 3072, 109 kr (PET Ink.pant)

Mörkfruktig av körsbär, björnbär och skogshallon. Pepprigt örtig och lagerbladskryddig. Fyllig men lättklunkad,  friskt syrliga bär, mörk frukt, eldigt och örtigt. Läskande syra, torra tanniner, tydligt karaktärsdragen av sin druvblend på syrah, mourvèdre och grenache som lagrats på ståltank.

Flaskbild på Monterustico Dogliani 2021

Monterustico Dogliani 2021, Italien, Piemonte, Nr 20076, 129 kr

Ekologisk dolcetto från Dogliani med fruktig mörkt rödbärig nos, mörka körsbär, björnbär, svarta plommon, vildhallon och lakritstoner. Smaken fyllig och stor, mjuka men strama, tuggiga tanniner som tillsammans med frisk syra drar i underkäken. Massor av mörk vild frukt och skogsbär i ett örtigt och kryddigt torrt avslut.

Flaskbild på Cecchi Chianti Classico 2021

Cecchi Chianti Classico 2021, Italien, Toscana, Nr 2842, 169 kr

Ekologiskt odlad och mycket trevlig sangiovese med ett drag av cabernet sauvignon från ett klassiskt hus. Läskande frisk och rödbärig, mogna söta körsbär, örter och jordig mineralitet. Toppenvin för pengen.

Flaskbild på Cecchi Storia di Famiglia Chianti Classico 2019

Cecchi Storia di Famiglia Chianti Classico 2019, Italien, Toscana, Nr 73273, 129 kr

Ren sangiovese från samma hus som ovan. Röda bär och fat, syrlig frukt, örtigt järnigt och mineraliskt. Torrt med bärig torra fat i avslutet.  Bra prisbild även på denna.

Flaskbild på Nederburg The Winemasters Cinsault Pinotage 202

Nederburg The Winemasters Cinsault Pinotage 2021, Sydafrika, Western Cape, Nr 59359, 121 kr (PET, Ink.pant)

Sötdoftande och mörkfruktig av hallonlakrits och gröna örter. Fyllig värmande sötfruktig av mörk frukt, svarta bär, örter, kryddor med mogen fruktsötma och torr fatkaraktär i avslutet. Räddas av fruktig cinsault och priset.

Flaskbild på Boekenhoutskloof Syrah 2019

Boekenhoutskloof Syrah 2019, Sydafrika, Western Cape, Nr 79374, 399 kr

Stort och maffigt, elegant och stilrent. Kryddig och rökig med mineraliska järntoner, chark och örter. Mörkt rödfruktig, fyllig och tät, kraftfull i ett långt örtigt och syrligt avslut.

Flaskbild på Girard Old Vine Zinfandel 2021

Girard Old Vine Zinfandel 2021, USA, Kalifornien, Nr 22337, 229 kr

Napa-zin med fullmatad energi och svulst. Sötfruktig, stor fyllig och generös, mjuk sammetslent och mörkfruktig kraftig smak av vilda bär och örter med lång bjussig eftersmak. Ett stort grillvin för den som inte har packat undan grillen än.

Flaskbild på Viña Bouchon Paìs Viejo 2022

Viña Bouchon Paìs Viejo 2022, Chile, Maule, Nr 3024, 139 kr

Örtig och mörkt rödbärig och inbjudande nos med viol. Läskande syrlig och maffig örtkryddig bärbomb med massor av energisk fart på frukt och syra. Ett kanon-bordsvin som går till det mesta av vår höstliga meny. Fruktigt, rakt och linjärt, inga krusiduller, bara läskande friskt och glou glou med torrt avslut och bärighet som hänger kvar länge.

Flaskbild på Diente de León Criolla 2022

Montlaiz Diente de León Criolla 2022, Argentina, Mendoza, Nr 2405, 150 kr

Organic Wine, fair-trademärkt svartfruktigt och vitpepprigt. Skönt schwung i frukten och lätt klunkabilitet med strama tyglar av uppfostran på fat. Blåbär, vildhallon, körsbär, örter och lagerblad i lång smekande eftersmak.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.