Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grube guidar – höstens bästa beställningsfynd

Grube guidar – höstens bästa beställningsfynd

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Sugen på att uppdatera vinförrådet med lite nya och roliga pavor? Andreas Grube har än en gång botaniserat i det digra utbudet av viner att beställa, och här dukar han fram nio favoriter från den senaste provningen.

VITA VINER:

Vitt vin från Portugal.

Aveleda Loureiro 2022, Portugal, nr 5479, 115 kr

Druvrena viner på loureiro är en trend som bara växer i Vinho Verde, och här har vi ett prima exempel på hur gott det kan bli – dessutom till en väldigt blygsam prislapp. Doft och smak bjuder på vit persika, mogen apelsin och lite fläderblom i charmig och fräsch stil. Läskande och läckert.

Vitt vin från Sydafrika.

Catherine Marshall Chenin Blanc Fermented in Clay 2021, Sydafrika, nr 74542, 318 kr

Ja, jag är en sucker för chenin blanc, och när den görs så här bra är det bara att kapitulera, även om just den här kanske sticker iväg lite väl långt i pris. Men här finns den rika gula frukten, munfetman, strukturen och den pigga syran. Låt den gärna ligga till sig ett tag, eller ge den gott om tid i karaff, för bästa njut.

Vitt vin från Österrike.

Pfaff Grüner Veltliner Zeisen 2022, Österrike, nr 79083, 169 kr

Grüner veltliner från just Österrike har något gnistrande klart skimmer över sig som verkligen tilltalar min gom, och här har vi ett lättgillat vin utan krusiduller som bjuder på en klassisk kombo av gröna päron, färska örter, vitpeppar och en syra med skjuts i. Eftersmaken är mineralisk, lång och harmonisk.

 

ORANGEVIN:

Orangevin från Österrike.

Arndorfer Orange, Österrike, nr 52075, 249 kr (1 liter)

Kul producent som gör väldigt egna och karaktärsfulla viner, alltid i öppen och direkt stil. Och om man är nyfiken på orangevin men inte riktigt vågar gå full on hardcore är det här ett lysande insteg, eftersom den är så elegant i sin stil. Ren och pigg med gott om apelsinskal och med frisk syra. Hatten av!

 

RÖDA VINER:

Rött vin från Toscana.

Castellare Chianti Classico 2021, Italien, nr 55272, 295 kr

Superläcker chianti som kombinerar den lite rustika kryddigheten med spänstig finess och gott om josig frukt. Härligt öppen i doften och med bra energi i munnen. I doft och smak hittar du färska röda skogsbär, syrliga körsbär, färsk timjan och en lätt överton av mynta. Lysande gott till det mesta i pastaväg, gärna med tomatbas.

Rött vin från norra Rhônedalen.

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Rouge Les Jalets 2019, Frankrike, nr 70292, 229 kr

Klassiskt vin från klassiskt ursprung, och här lyckas verkligen vinmakare Caroline Frey & co få till det, tycker jag. Läckert stram och tät i strukturen med en stadig ryggrad av pepprig krydda, torkade örter och moget fyllig röd frukt. Det här är ett vin jag skulle rekommendera att lägga undan i några år så att det får möjlighet att blomma ut ordentligt.

Rött vin från norra Rhônedalen.

Crozes-Hermitage Domaine Combier 2021, Frankrike, nr 74696, 265 kr

Också detta från Crozes-Hermitage i norra Rhônedalen, men här i en helt annan stil. Här ligger fokus snarare på det lättsamt öppna och lite josiga, med massor av charmig violparfym, svarta vinbär, körsbär, ett stänk blodapelsin och rejäla nypor av både färska och torkade örter. I eftersmaken också lätt pepprighet och den så typiska tonen av järn. Underbart gott vin!

Rött vin från Sicilien.

Bell’Assai Frappato di Vittoria 2021, Italien, nr 54898, 235 kr

En sicilianare i härligt direkt och lättklunkad stil, gjort på druvan frappato. Suveränt gott om karaktär och identitet i det här vinet, där doft och smak bjuder på blodapelsin, torkade örter, lakrits, jordgubbar, blommighet och gott om örtighet. Friskt och fräscht i munnen och med bra energi från start till mål. Lysande bra charkplocksvin!

Rött vin från Italien.

Chiara Condello 2018, Italien, nr 91224, 189 kr

Skickliga Chiara Condello håller till i Predappio i Emilia-Romagna och det här är ett vin som jag lovsjungit vid ett flertal tillfällen tidigare – helt enkelt för att det överlevererar rejält vad gäller kvalitet kontra pris. Tät men med elegans, fyllig men med finess. Ren sangiovese i ytterst snygg och välsydd kostym – rena rama drömmen för gommen!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.