Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "med en röst som åska"

Nyprovat – "med en röst som åska"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Idel exklusivitet och en uppsjö rosa skimmer, smakidéer och viner som bryter ny poetisk mark. Pär Strömberg har provat det mesta och valt ut det bästa av denna veckas lansering i monopolets kategori tillfälligt sortiment.

Välkommen till den andra lanseringen av tillfälligt sortiment i maj som bjuder på idel exklusivitet i en aura av rosa skimmer. Som vanligt har inte alla viner i lanseringen provats, några har fallit mellan stolarna, men de vi har provat och gillat har vi i vanlig ordning listat här nedan.

Varför gör vi då det?
Jo, monopolet Systembolaget har inte som tjänst att låta sina kunder provsmaka en dryck innan köp. Det är heller inte något man kan begära, inte ens dagligvaruhandeln tillhandahåller den servicen på en bredare front. När det kommer till exklusiva produkter som vin och en såpass tydlig risk för att smakmässigt köpa grisen i säcken, så har vi vinskribenter, kritiker och journalister åtagit oss jobbet att prova åt er konsumenter. Med vår samlade kunskap och bredd kan vi ge en, förhoppningsvis, rättvis bild av vad som lanseras i monopolets olika urval. Smaken är en sak och delas inte av alla, den överensstämmer heller inte alltid med Systembolagets egna vokabulär och smakbeskrivningar. I eder tjänst försöker vi istället förmedla dryck med uttalad kvalitet samt presentera sinnliga upplevelser på ett sätt där er nyfiken för de produkter vi väljer ut ska väcka intresse och falla ut i ett val från hyllan på din lokala butik. Hittar du sen även “din” skribent med liknande smakbild och ett språk som appellerar och matchar dina egna preferenser kan det bli en naturlig kompass för framtida initierade och noga utvalda flaskor för din njutning. Allt detta är dessutom kostnadsfritt för dig som läser detta, en win win till ditt favoritvin, helt enkelt!
Vi inleder med lite brittisk aristokrati och avslutar med skitig garagepunk från Washington State.

Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VITT VIN

Exton Park Blanc de Noirs, Storbritannien, England, TSV 95524, 369 kr

PDO English Quality Sparkling Wine av pinot noir i stilren och snyggt paketerad aristokratisk aromatik. Här sitter mineralsälta, äpple och päron tätt sammanfogat med citronkex i en bred och fyllig men mjuk mousse. Avslutet är elegant och högt syrligt i en fantastisk längd. (Provinum, 2520 fl.)

Nyetimber Blanc de Blancs 2013, Storbritannien, England, West Sussex, TSE 93282, 619 kr

Mer exklusivt brittiskt mousserande men här i en ren chardonnay där en djup doft av mogna röda äpplen, kexnougat, mineral och äppeljäst balanseras med fluffig mousse i krispig syra, sälta, mineral och frukt i lång frisk eftersmak av äpple och citrus. Britterna kan verkligen sitt sparkling wine, det här är riktigt snyggt och gott! (Swedish Brand, 480 fl.)

MOUSSERADE ROSÉVIN

AA AUS Pet Nat Rosé 2020, Spanien, TSE 91328, 169 kr

Ekologisk Pet Nat av druvan Mataró (monastrell/mourvèdre) från Alta Alella tillknäppt av en kronkapsyl. Lätt rödbärig flirtigt körsbärig nos med hintar av grapefrukt. Mjukt sensibelt skummig, torr men med skön viskositet. Torrt avslut med gröna äpplen, omogen persika och citrus i florala toner. (The Wine & Spirits Collective, 1500 fl.)

VITT VIN

Van Volxem Bockstein Riesling GG 2019, Tyskland, Mosel, TSE 93387, 389 kr

Moselmild petroleum och maffig citrus med gröna päron och granny smith äpple i frisk aromatik från vinfilosofernas He-Man Roman Niewodniczanskis branta sluttningar i Saar nära gränsen till Luxemburg. Maxad syra som inte tippar över, fin balansgång där ett bett i strukturen blixtrar till och övergår i en slank och snygg finish. Ett riktigt härligt och svalt josigt moselvin, ett sådant där som man riktigt längtar efter om våren. (The Wineagency, 360 fl.)

Van Volxem Volz Riesling GG 2019, Tyskland, Mosel, TSE 93388, 389 kr

Ett av mina absoluta favoritviner i detta släpp som med energisk doft av äpple och moselpetroleum och sin torra karaktär med söt frukt, mineral och salinerande skalbeskt avslut ger mig gåshud vid varje sipp. Det här är ett vin som ber mig stanna kvar, länge, för kontemplation och som utan att förenkla skalar av. (The Wineagency, 300 fl.)

Terre de l’Elu Bastingage 2019, Frankrike, Loire, TSE 91269, 199 kr  (OBS! FLYTTAD TILL 25/5)

Chenin blanc i blyg framtoning med något artificiell doft i nosen. Men redan efter ett par sippar blir det fullt ställ och pang på med hög syra och klassiska noter av värmande gul frukt, honung, bivax och ett tjog örter. Från ett ungt par i ung vingård, inköpt 2008, men med gamla stockar och en djupt grundat vinfilosofi gör man här personliga och karaktärsfyllda viner med trofast ursprung. (Gullberg by Stockwine, 840 fl.)

Saumur Blanc les Perrières Arnaud Lambert 2019, Frankrike, Loire, TSE 95576, 299 kr

Biodynamik i kubik där allt sitter som en smäck i perfekt förhållande till sina egna beståndsdelar. Välbalanserat med energiskt driv i både frukt och syra. Fyllig, vagt yllig, grön och gul frukt, ilande frisk syra och mjuk honung och en smygande örtig lakritstouch. Äpplejästiga toner avslutar i ett bombardemang av mineralsälta med vibrerande energi. Helt enkelt supergott! (Pompette, 600 fl.)

Anselmo Mendes Expressões 2018, Portugal, Vinho Verde, TSE 93529, 279 kr

Frisk aromatisk doft av solmogen exotisk frukt och mimosa. Alvarino som lagrats på nya franska ekfat får mer ryggrad och struktur än sina mindre vinmakade syskon. Fyllig och stor med gula päron, persika och smörigt florala toner innan mineral och sälta sätter in i ett friskt avslut som tänjer ut sommarnattens horisont. (Stellan Kramer, 600 fl.)

ROSÉVIN

Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2020, Tyskland, Pfalz, TSV 92310, 129 kr

Med svalka i min blick värmer denna sköra skönhet min själ och med sin syra och friska bär av jordgubb och spröda rabarber är den fullkomlig i sin enkelhet och åh så somrig. Milda flyktiga smultrontoner i örtig frisk och glad harmoni, men ändå seriöst beskrivet i sitt fokus och sin koncentration. Avslutet är balanserat med lång fruktig eftersmak. Ernie Loosen ligger bakom Villa Wolf och med den excentrikern bakom ratten är det en vild resa vi får åka med på, gott! (Vinunic, 6000 fl.)

Georg Breuer GB Spätburgunder Rosé 2020, Tyskland, Rheingau, TSV 95719, 139 kr

En smak och doftexklusivitet fylld av smultron, jordgubbe och hallonsoda, syrliga rabarber, söta röda bär, polka, mynta och örter. Friskt balanserande mellan stramhet och josighet, larvigt klunkvänligt och seriöst elegant. Pinot noir utgör denna blanc de noir där färgen erhållits av en tillsatt skvätt skalmascererad pinot, dvs rött vin. Theresa Breuer besökte nyligen Sverige och hennes charm och djupa kunskap står som ryggrad genom alla GB’s viner. Mycket prisvärt och gott! (Vinunic, 8000 fl.)

Domaine Ott By.Ott Rosé 2020, Frankrike, Provence, TSV 90306, 179 kr

Elegant ljust rosa med känsla av kvalitet före kvantitet, de 10000 flaskorna i lanseringen till trots. Här är det fyllt av rosa toner i både nos och på palett som i avskalad klarhet bjuder upp till en floral dans. Inledningen är kryddörtig med granbarr, grapefrukt och vilda skogshallon i en torr struktur med frisk syra. Avslutet är friskt rödbärigt med liten skalkänslig beska i fin längd sammanlänkat av druvorna grenache, cinsault, syrah och mourvèdre. (Vinunic, 10000 fl.)

E Guigal Tavel 2020, Frankrike, Tavel, TSE 95010, 159 kr

Mörkfärgad rosé med koncentrerade dofter och smaker av hallon och mogna jordgubbar. Trots den mörkare röda fruktkänslan med både stramhet och strävhet är det ett finlemmat bygge med driv i syra och koncentrerad frukt, väl balanserat i en lång och elegant finish. (Wine Affair, 1440 fl.)

Miraval Rosé 2020, Frankrike, Provence, TSV 99111, 149 kr

Stadigt återkommande och ständigt ökande av allokering till Sverige. Familjen Perrins samarbete med Jolie/Pitt är återigen ett friskt bärigt rosé med koncentrerad frukt. Det sprudlar av röda bär, rosor och florala toner, ett riktigt snyggt bygge, torrt och generöst med frukt, syra och textur, på lika delar cinsault, grenache, syrah och rolle. Enjoy! (Enjoy Wine & Spirits, 12000 fl.)

Clos Cibonne Cuvée Caroline 2019, Frankrike, Provence, TSE 93050, 259 kr

En till återkommande favorit som dessutom är nästintill oändligt lagringsbar. Man spottar inte heller på ett seriöst komponerat vin med det vackra namnet Caroline (red. frus namn). Koncentrerad djup doft av fat och mogna druvor. Fylligt i munnen, maffigt med torkad frukt, äpple, örter, gräs och aprikos. Det är förföriskt gott men väldigt annorlunda från många andra mer generiska uttryck från området, dessutom både mer utmärkande och minnesvärt. Från den något okända udda lokala druvan tibouren. (Robert Rask Vinhandel, 1200 fl.)

La Guardiense Ambra Rosa 2020, Italien, Kampanien, TSV 95108, 129 kr

Hållbarhetscertifierad aglianico från kooperativa drömmar och visioner. Solvarma druvor har jäst och lagrats på kalla ståltankar och har gett ett strukturerat koncentrerat orangerosa syrligt vin med pigga körsbär och hallon. Perfekt val för den som tröttnat på transparent skirt laxrosa provenceroséer. Avslutas med en fyllig och fruktig efterfest. (Vinia, 6384 fl.)

Mastroberardino Lacrimarosa Irpinia Rosato 2020, Italien, Kampanien, TSV, 91248, 149 kr

Välkommet återkommande favoritrosé. Återigen druvan aglianico som här har gett ett frisk och fokuserat vin smakfullt komponerat av smakidéer som grapefrukt, blodapelsin och körsbär. En lång och fint strukturerad finish ger ett personligt uttryck med expanderande volym på paletten. Aromatiskt med vita smultron, vit persika i ett avslut som är lätt, delikat och fräscht. (Tryffelsvinet, 4800 fl.)

Bodegas Muga Rosado 2020, Spanien, Rioja, TSV 92242, 119 kr

Familjen Muga bryter ny poetisk mark med sin friskt bäriga rosé av grenache, viura och tempranillo. Inbjudande bärig doft och smak i mjukt strukturerad, friskt rödbärig stil med vita paraguayos, smultron och clementiner blir det här det självklara valet i sommar när det ska vankas paella ur villaförorternas alla murrikkor. (Terrific Wines, 8000 fl.)

RÖTT VIN

Domaine Santa Duc Châteaneuf-du-Pape Le Pied de Baud 2018, Frankrike, Rhône, TSE 93581, 529 kr

Ekologiskt från händerna på en av de mest drivna vinmakarna i den franska södern. Syrlig och fräscht syltig svart och röd frukt. Jag känner mig lite som lilla Olle på skogspromenad där, lockad av blåbär och björnbär, jag traskar allt längre in i skogen. Men när den brummelibrummande nallebjörnen uteblir förnimmer jag istället mörkt mogna trädgårdsplommon som landar i en mjuk och silkig famn. Koncentrerat och fokuserat nog för att traska vidare med rosor på kinden och solsken i blick. (Johan Lidby Vinhandel, 360 fl.)

Domaine Paul Prieur & Fils Sancerre Rouge 2018, Frankrike, Loire, TSE 90326, 189 kr

Djupt rubinröd, dovt mörk och rödbärsosande aromer är inte vanliga referensnoteringar för det annars ack så vita Sancerre, men här faller de ändå märkvärdigt väl på plats. Stram struktur med tuggiga tanniner och kraft, även det i ovanliga ordalag för att tillskrivas druvan pinot noir. Vinet formligen sjuder av röda och svarta vinbär och avslutas aptitretande i ett kallt syrligt skalbeskt crescendo. (Gullberg by Stockwine, 840 fl.)

Frank Cornelissen Munjebel Rosso 2019, Italien, Sicilien, TSE 90464, 379 kr

Med en röst som åska från excentrikern på Etna dundrar denna elektriska vulkan in i tillfälliga sortimentet. Rykande doft av röda bär, vulkanumami, köttbuljong och syrliga lingon och tranbär. Stramt och kaxigt men fint sammanhållet med sjungande syror på inhemska druvan nerello mascalese. (Vin & Natur, 2400 fl.)

Campo San Giorgio Conero Riserva 2016, Italien, Marche, Nr 93580, 459 kr

Ett projekt för att göra ett riktigt toppvin på druvan montepulciano som både uttrycker sitt klimat och sin terroir från hemmaplanen i Marche. Från den nordlig delen av berget Conero, med havsvindar i håret, är det här ett fräscht och friskt bergsvin. Fylligt och stramt med smak av vinmakningen i form av välplacerade fat, ofiltrerat och utvilat på betong. Mörk frukt, mörka bär, vanilj, örter, fänkål, anis och gröna toner av paprika ger ett aptitretande skalbeskt avslut. (Enjoy Wine & Spirits, 360 fl.)

Felton Road Bannockburn Pinot Noir 2019, Nya Zeeland, Central Otago, TSE 95244, 429 kr

Ypperligt koncentrerat av jordgubb, ceder, rökelse och sandelträ i både smak och doft. Vidare silkig mjuk len struktur,  koncentrerad frukt och vilda örter. Ännu ungt från denna omåttligt populära kvalitetsproducent från sydön. Nästintill oändlig lagringsduglighet i väntan på godot och något ännu godare. (Divine, 504 fl.)

Charles Smith Motor City Kitty, USA, Washington State, Nr 93416, 369 kr

Thunderbolts and nightsticks vilken härlig parfym av köttiga körsbär och vilda hallon med örter i en Dead Moon Night vitalitet. Skramlig struktur och maffig textur, smekande lent å ena handen som slår i skoningslöst kraft å den andra. 100% S för syrah, M för motor, C för city, K för kitty. Kicka i gång grillen för nu kör vi! (Handpicked Wines, 228 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.