Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – vintips för tillfälligt sortiment 23 februari

Nyprovat – vintips för tillfälligt sortiment 23 februari

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 11 minuter

Nya vintips och rykande Nyprovade viner från tillfälligt sortiment med lansering 23 februari, månadens sista och till synes maffiga släpp. Vi vet ännu inte hur länge Systembolaget kommer att lansera mer eller mindre 40 nya viner i veckan, där flertalet är volymprodukter. Det känns inte hållbart enligt deras metoder och logik eller hyllplatser, heller inte för oss vinälskares plånböcker, men det är kanske en annan fråga. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

Webblanseringen torsdag 22 februari kl. 10.00 har väldigt många fantastiska viner i sin line-up. Från Italien och Barolo har vi toppviner från både Roagna och Brovia, Marengo, Pira, Barale och Conternos Cantine Nervisvit från Gattinara. Cortese från Barbaresco och kultvinet Soldera Case Basse från Toscana. Spanien representeras med Raul Perez topp range, Nya Zeeland av Prophet’s Rock och Frankrike med Bourgognetoppen Sylvain Cathiard. Från Sydafrika presenteras hela rangen av Eben Sadies Family Wines och från Argentina Cheval des Andes.

 

MOUSSERANDE VIN

En flaska med Catherine et Pierre Breton Vouvray Brut La Dilettante, ett mousserande från Loiredalen i Frankrike

Catherine et Pierre Breton Vouvray Brut La Dilettante

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 94611

750 ml

13%

229 kr

Ekologisk chenin blanc från 40-åriga vinrankor odlat enligt biodynamiska tillämpningar och framställt enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska, som sedan fått ligga tolv månader innan degorgering. Äpplig frisk citrus nos, fyllig med en mörkfruktig ton, mogna bokna äpplen, örter, autolytisk karaktär av mörka kex, fullkorn och äpplemüsli i eftersmaken. Från pionjärer inom det som burkar kalas den första naturvinsvågen. (Panache, 3 600 fl.)

En flaska med Alta Alella Mirgin Opus 2019, ett mousserande från Cava i Spanien

Alta Alella Mirgin Opus 2019

Produkt från Spanien, Cava

art nr 90273

750 ml

12%

399 kr

Ekologisk Cava av druvorna pansa blanca och chardonnay från en vingård omgärdad av en naturpark presenterat i en lång och annorlunda flaska formad som en stor patronhylsa. Innehållet mer igenkännbart, med melon, krusbär, lime och grapefrukt. Stor mousse, hög syra, bittersöt skalbeska i ett lätt artificiellt avslut. (Handpicked Wines Sweden, 1 200 fl.)

En flaska med Tuff Nutt Bianco Pet Nat Delinquente 2023, ett mousserande vin från South Australia i Australien

Tuff Nutt Bianco Pet Nat Delinquente 2023

Produkt från Australien, South Australia

art nr 94040

750 ml

11%

149 kr

Naturpanging aussie pet nat av den udda druvan bianco d'alessano. Från Riverland och floden Murrays bankar, fruktig och frisk av citrus, äpple och örtschampo. Mjuk mousse, sirlig syra och sötfrisk fruktig ren ton i avslutet. (Byracka Vin, 6 000 fl.)

 

VITT VIN

En flaska med Van Volxem Saar Riesling 2022, ett vitt vin från Mosel i Tyskland

Van Volxem Saar Riesling 2022

Produkt från Tyskland, Mosel

art nr 92713

750 ml

12.5%

189 kr

Moselmild petroleum och maffig citrus med gröna päron, gul stenfrukt, granny smith äpple och mineral i frisk aromatik från vinfilosofernas He-Man Roman Niewodniczanskis branta sluttningar i Saar nära gränsen till Luxemburg. Hög syra, frisk och välbalanserat med smak av gul stenfrukt, kiwi, krusbär, citrus och lime, tät, fyllig och energifylld med läskande långt torrt och fruktigt avslut med extra mineral. (The WineAgency, 10 320fl.)

En flaska med Rabl Grüner Veltliner Loiserberg Alte Reben, 2019, ett vitt vin från Niederösterreich i Österrike

Rabl Grüner Veltliner Loiserberg Alte Reben, 2019

Produkt från Österrike, Niederösterreich

art nr 93530

750 ml

13.5%

269 kr

Från svala vingården Loiserberg i Kamptal och 40-60 år gamla stockar, så kallade alte reben. Mogen gul stenfrukt som persika och plommon, fyllig fet textur med driv i syra och välbalanserad stramhet. floral och vitpepprig med sötfruktig finish i en lång och koncentrerad eftersmak. (Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)

En flaska med Clos Saint Florent Saumur Blanc 2020, ett vitt vin från Loiredalen i Frankrike

Clos Saint Florent Saumur Blanc 2020

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 92441

750 ml

14%

249 kr

Ekologisk chenin blanc från bubbelkändisarna Langlois-Chateau i Loire. Smörig nötig nos med gul frukt, popcorn, honung, bivaxm kamomill och örter. Koncentrerat med fet fylllighet, stort kraftfullt och energiskt syrligt med kryddig eftersmak. (Arvid Nordquist Vin och Sprithandel, 4 800 fl.)

En flaska med Les Pierres d'Argent Château de Lascaux 2020, ett vitt vin från Languedoc-Roussillon i Frankrike

Les Pierres d'Argent Château de Lascaux 2020

Produkt från Frankrike, Languedoc-Roussillon

art nr 90368

750 ml

13.5%

199 kr

Ekologiskt och biodynamiskt odlad blend av vermentino, marsanne, roussanne och viognier från Wine Table tema-aktuella vinområdet Languedoc. Syrlig gulfruktig nos, koncentrerat hög frisk syra , energi, syrlig frukt som gula äpplen, citrus och köksörter. (Typiskt fyndpris-klassat! (Vintedge, 2 400 fl.)

En flaska med Rijckaert Arbois Savagnin Grand Elevage 2021, ett vitt vin från Jura i Frankrike

Rijckaert Arbois Savagnin Grand Elevage 2021

Produkt från Frankrike, Jura

art nr 94626

750 ml

13%

351 kr

Från Florent Rouves äldsta savagninstockar med en ålder av cirka 55 år ett mjukt aromatisk vin med doft av smörade fat, solvarm gul stenfrukt och örter med lätt oxidativa toner av mogna äpplen. Välbalanserat och elegant med ett nötigt efterspel som komplexifierar med mörkgulfruktigsmöriga fat, hög syra och en örtig och kryddig träig finish. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

En flaska med Domaine Cordier Pouilly-Fuissé Premier Cru Vers Cras 2022, ett vitt vin från Bourgogne i Frankrike

Domaine Cordier Pouilly-Fuissé Premier Cru Vers Cras 2022

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 90613

750 ml

13.5%

439 kr

Macôndynamik där Premier Cru-klassen lyser i fullödig kraft och energi. En svindlande besvärjelse av gul frukt och mineraler. Smaken hänger på nosen med gul frukt, lätt brynt smör, nötter och örter, komplext och underbart gott. Fylligt och energiskt med hög syra och spirande mineralitet. Det här är verkligen ett toppvin kontra priset, även om prislappen snabbt närmat sig 500 kronor-strecket. (Tryffelsvinet, 1 800 fl.)

En flaska med Raúl Pérez Vizcaina la del Vivo 2021, ett vitt vin från Kastilien-León i Spanien

Raúl Pérez Vizcaina la del Vivo 2021

Produkt från Spanien, Kastilien-León

art nr 92767

750 ml

13.5%

319 kr

Ett mycket välgjort och intressant vin på 95 procent godello med resterande doña blanca, från en vinmakare som med mycket energi och tydlig filosofi fyller dessa attraktiva flaskor från Bierzo. Gul fruktig något blyg nos där vaga toner av örter, citrus och grapefruktvisar sig. Fylligt men en nästan fet textur, energiskt och läskande friskt syrligt. Komplext med ett friskt koncentrerat avslut som gör en törstig. (Johan Lidby Vinhandel, 720 fl.)

En flaska med San Martin Las Moradas Albillo Real Eco 2021, ett vitt vin från Madrid i Spanien

San Martin Las Moradas Albillo Real Eco 2021

Produkt från Spanien, Madrid

art nr 95114

750 ml

13.5%

159 kr

Ekologisk albillo real från Vinos de Madrid, som lagrats på använd fransk ek, är ett mycket spännande vin. Oxidativa äppletoner i nosen tillsammans med curry och citrusörter. Lite Sherry-light känsla, torr och strukturerad med lätt tannin, frisk med oxidativt avslut av flor, nötter, smör och gul frukt. Intressant men eget och kanske inte för nybörjaren men väl för den nyfikne som vill lära mer om terroir, vinifikation och druvor från det nya (gamla) Spanien. (Brandpartners, 4 800 fl.)

En flaska med Ortúzar y Poblete Vie Chardonnay 2021, ett vitt vin från Région del Sur i Chile

Ortúzar y Poblete Vie Chardonnay 2021

Produkt från Chile, Région del Sur

art nr 93930

750 ml

13%

269 kr

Chardonnay från Chile böjar sakta men säkert forma in sig i ledet av smala, linjära och friska gult fruktiga viner med energi och elegans snarare än volym, överextraktion och massiv ekfatshantering. Här i en fyllig förtätad nos av gul frukt och örtsmör med syrlig frisk fruktig och tight syra, tät struktur, salmiak-haltig mineralitet, nötter och vanilj i fin balans med textur och struktur, energi och läskande fräschör. (Remilio/Wena Wines, 720 fl.)

 

ORANGEVIN

En flaska med Fio JOJO Orange 2022, ett vitt vin från Mosel i Tyskland

Fio JOJO Orange 2022

Produkt från Tyskland, Mosel

art nr 92097

750 ml

10%

231 kr

Naturligt projekt i Mosel mellan Dirk Niepioort och hans son Daniel tillsammans med Moselodlaren Philipp Kettern. Udda men spännande naturlig old school skalkontakts-riesling. Shout out loud-maxad syra, naturbusigt jästig och volatil. Det smakar mer som äppelcider eller en funky pet nat än ett vitt/orange rieslingvin men kul att prova, för det är ändå rent med typicitet av skalmacereringen, som aprikos, persika, örtschampo och tvål med torra tanniner i en syrligt fruktig finish. (Gullberg by Stockwine, 1 800 fl.)

En flaska med Grawü Grasselli & Würth Pinot Grigio 2022, ett vitt vin från Trentino-Alto Adige i Italien

Grawü Grasselli & Würth Pinot Grigio 2022

Produkt från Italien, Trentino-Alto Adige

art nr 92188

750 ml

12%

279 kr

Vid Alpernas fot gör Leila Grasseli och Dominic Würth (Gra-Wü) makalöst spännande och välbalanserade viner utifrån naturliga förutsättningar och helt utan användning av bekämpningsmedel, tillsatser eller kommersiell jäst. Pinot grigio-druvorna växer på mellan 350 och 600 meters höjd med mängder av olika mikroklimat. Jag har hyllat tidigare årgångar och även 2022 är, åter, ett kanonvin. Mörkt orangerosa med doft av jordgubb och aprikos i nosen, floral och örtig, syrligt, strukturerar och otroligt välbalanserat för att vara naturligt med skalkontakt. Avslutet är torrt syrligt, fruktig och mineraliskt. Frågar du mig om det är gott? Ja det är det, som fan! (Panache Sweden, 960 fl.)

En flaska med The Flood Swick Wines 2022, ett vitt vin från USA

The Flood Swick Wines 2022

Produkt från USA

art nr 92985

750 ml

12.5%

295 kr

Från Oregon en blend av gewürzstraminer, chardonnay, pinot gris, auxerrois och riesling som är separat vinifierade med cirka en månads tid på respektive skal. Brandgul orange färg, blodapelsin, grapefrukt, clementin, citrus och aprikos. Avslutet get en grönörtig beska med hög syra, energiskt och torrt med viss tanninstruktur. Joe Swick arbetar med odlare som arbetar biodynamiskt och han sourcear sin frukt från de svalare områdena i Oregon och Washington State. Kul och spännande vin att upptäcka. (Swedish Brand, 360 fl.)

 

RÖTT VIN

En glasflaska med Family Becker Pinot Noir 2021, ett rött vin från Pfalz i Tyskland

Family Becker Pinot Noir 2021

Produkt från Tyskland, Pfalz

art nr 93051

750 ml

13%

169 kr

Fritz Becker i Pfalz blir enligt mig bara vassare och bättre med åren. Hans familjevin, en instegs-pinot, bevisar vilken hög kvalitet vi har att göra med här. Mörkt rödbärig, intensiv och charmant nos av röd frukt, stenkrossmineralitet och örter. Tät frisk och koncentrerat med fullständig balans. Rödbärig med järnrik mineralitet, hög energi, syrligt sirligt röda bär, körsbär, örter och sandelträ. Långt koncentrerat och tvärtorrt avslut, elegant, stort och energiskt med nerv och personlighet. (Enjoy Wine & Spirits, 26 400 fl.)

En flaska med Judith Beck Zweigelt 2021, ett rött vin från Österrike

Judith Beck Zweigelt 2021

Produkt från Österrike

art nr 90383

750 ml

12.5%

189 kr

Ekocertifierad biodynamisk zweigelt från Gols i Burgenland. Naturligt vinmakad med semi-macération carbonique, delvis jäst med hela klasar. Inledningsvis reduktiv med lätt brettig nos, mörkt rödbärig, syrlig och friskt svartfruktig med mörka bär, körsbär, vildhallon och lakrits. Energisk och sprudlande livlig i ett torrt strukturerat avslut med lätta tuggiga och träiga tanniner. (Byracka Vin, 840 fl.)

En glasflaska med Weingut G.A. Heinrich Lemberger trocken 2022, ett rött vin från Württemberg i Tyskland

Weingut G.A. Heinrich Lemberger trocken 2022

Produkt från Tyskland, Württemberg

art nr 92879

750 ml

12.5%

179 kr

Familjen Heinrich har odlat vin sedan mitten av 1500-talet i Württemberg, men under egen etikett, endast sedan 1970-talet. Rödbärig, läskande frisk med fräschör och pigg energi. Torra tydliga tanniner, saliverande syra, svartbärigt och fartfyllt glou glou vin av druvan lemberger, som är det tyska namnet på österrikiska blaufränkisch och ungerska kekfrankos. (LarCap, 6 000 fl.)

En flaska med Château Thivin Brouilly Reverdon 2022, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Château Thivin Brouilly Reverdon 2022

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 93725

750 ml

13%

229 kr

Charmig men seriös gamay från Claude Geoffray som tillsammans med sin son Claude-Edouard håller vinmakartraditionen vid liv och sköter arbetet på Château Thivin. Rödfruktig och läskande syrlig med tät kompakt struktur. Kan behöva lite luft för att öppna upp sig för att nå den rena frukten och energin vi annars kopplar till Thivin. Mineraliskt torrt, stramt och rödbärsfruktigt avslut. (Pompette, 1 200 fl.)

En glasflaska med Gabin et Felix Richoux Irancy Rouge 2019, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Gabin et Felix Richoux Irancy Rouge 2019

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 95036

750 ml

15%

251 kr

När man i princip är omgärdad av vitvinsregionen Chablis gör man istället kraftfulla röda viner i Irancy. Richoux är en naturkraft av ekologiskt odlad pinot noir. Rödbärig örtig nos, fyllig och tät. Mörkt rödbärig och svartfruktig smak med torra tanniner, moget och vuxet med lätt beska i avslutet. Idag är det de två sönerna till legendaren Thierry Richouxs som tagit över i familjen som odlat druvor och gjort vin i Irancy sedan 1610. Den tionde generationens Richoux bemästrar idag sina vingårdar till den grad att de utöver sina egna viner även producerar druvor till ingen mindre än Vincent Dauvissat. (Vintedge, 840 fl.)

En glasflaska med Louis Jadot Savigny-les Beaune Premier Cru La Dominode 2020, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Louis Jadot Savigny-les Beaune Premier Cru La Dominode 2020

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 93714

750 ml

13.5%

489 kr

Traditionsrikt från Beaune, ett vingårdsbetecknat vin La Dominode – en Premier Cru från Savigny-lès-Beaune, belägen på mellan 220 och 360 meters höjd som uteslutande är odlat med pinot noir. Jordgubb vildhallon och sandelträ, örtig och tight i strukturen men med generös och frukt, svartbärig, körsbär, jordgubb och örtig fisnishJordgubb och sandelträ, mörk frukt och örter, torrt stramt och välbyggt, ännu i sin linda, men med goda förutsättningar att bli exceptionellt. (Wine Affair, 882 fl.)

En glasflaska med Barriere Freres Château Beaumont 2019, ett rött vin från Bordeaux i Frankrike

Barriere Freres Château Beaumont 2019

Produkt från Frankrike, Bordeaux

art nr 94038

750 ml

13.5%

241 kr

Prisvärd instegs-bordeaux från Haut-Médoc med en blend av cabernet sauvignon, merlot och en mindre andel petit verdot. Svartvinbärsfruktig av mörka plommon med fatkaraktär, läder och ceder, blyertsväss och svart frukt, tät och stram med hög syra i generös fyllig kropp. (Vin Selekt i Stockholm, 840 fl.)

En glasflaska med Mas Pagès André 2022, ett rött vin från Languedoc-Roussillon i Frankrike

Mas Pagès André 2022

Produkt från Frankrike, Languedoc-Roussillon

art nr 95115

750 ml

13.5%

189 kr

Ekologisk grenache och syrah från Pic Saint Loup i Coteaux du Languedoc och ett familjevineri som idag drivs i femte generation. Pigg nos av röda och blåbär, smaken driven av bärkaraktär, körsbär, viol och garrigueörter. Josigt och energiskt med lätt struktur och torra tanniner i en avslutande läskande fräschör och energi. Mycket prisvänligt. (Vintedge, 8 400 fl.)

En glasflaska med Domaine de Boède Les Grès 2021, ett rött vin från Languedoc-Roussillon i Frankrike

Domaine de Boède Les Grès 2021

Produkt från Frankrike, Languedoc-Roussillon

art nr 94439

750 ml

15%

249 kr

Mer från Wine Table-tema-aktuella området Languedoc-Roussillon och mer specifikt från appellationen La Clape med en druvblend av grenache, mourvèdre och syrah. Mörkfruktigt med örtig fatkaraktär. Stramt och kryddigt vasst på tungan av unga tanniner, strävt och juvenilt, ännu inte helt i balans, även om det är livfull frukt och syra med en lovsång om framtida excellens, man är ju trots allt tätt förknippade med grannen Château la Négly. (Wine Affair, 3 600 fl.)

En glasflaska med Domaine Santa Duc Habemus Papam 2021, ett rött vin från Rhonedalen i Frankrike

Domaine Santa Duc Habemus Papam 2021

Produkt från Frankrike, Rhonedalen

art nr 94429

750 ml

13.5%

467 kr

Ekologisk från Châteauneuf-du-Pape där vi fick den förra årgången 2020 så sent som i september förra året. Svrligt fruktig elegans med örtigt garrigue, mörka bär, lavendel och svarta oliver i nosen. Tät, fyllig och kraftfull kropp, elegant strukturerat med mogna tanniner i en jordig, lätt grusig mineralitet. Avslutet bjuder en läskande finish som ger en extra dynamisk kick i form av koncentrerad söt frukt i saltlake. Den familjeägda domänen Santa Duc drivs idag av Yves och sonen Benjamin Gras. Den mellanstora egendomen omfattar runt 24 hektar. ”Habemus Papam” är vad Vatikanen utropar när de har valt en ny påve och det har vinmakaren Yves Gras valt att skämtsamt kalla detta vin som lanserades 2010.(Johan Lidby Vinhandel, 1 200 fl.)

En glasflaska med Alain Brumont Château Montus Prestige 2020, ett rött vin från Frankrike sydväst i Frankrike

Alain Brumont Château Montus Prestige 2020

Produkt från Frankrike, Frankrike sydväst

art nr 93351

750 ml

14%

589 kr

Läskande friskt och josig trots den stora karaktären och gestiken. Generöst, kraftfullt och energiskt. Svartfruktigt, örtigt med eldigt kryddig, tuggigt tannintät bläckig frukt, svarta oliver, kakao, kaffebittert avslut. Magnifik kvalitet, ända ut i porerna! Alain Brumont och hans prodigy Antoine Viery fortsätter att visa vad området Madiran och druvan tannat kan göra för mänskligheten. (Wine Affair, 120 fl.)

En glasflaska med Alain Brumont Château Bouscassé Vieilles Vignes 2020, ett rött vin från Frankrike sydväst i Frankrike

Alain Brumont Château Bouscassé Vieilles Vignes 2020

Produkt från Frankrike, Frankrike sydväst

art nr 93445

750 ml

14%

359 kr

Tannat från gamla stockar.Svartfruktigt och bläckigt med doft av oliver och tapenade och torkad mörk frukt med rökiga förtecken, fyllig sötlakrits, örter och tydliga men välintegrerade fat. Syran är pigg och fräsch med välplacerade uppercuts av tannin och en avslutande högerswing av knock-out-status i det eleganta avslutet. Ett tungt vin som med fjäderlätta rörelser dansar runt i ringen med övriga tungviktare i samma klass. (Wine Affair, 600 fl.)

En flaska med Franchino Mauro Gattinara 2019, ett rött vin från Piemonte i Italien

Franchino Mauro Gattinara 2019

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 95043

750 ml

14%

331 kr

Ekologiskt utan certifiering, ett riktigt kryddpaket av 100% nordpiemontesisk nebbiolo. Ljust tegelröd med aromer av körsbär och rosor, tjära och nyponbuske och örter. Tight och stram med hårda tanniner, läskande frisk syra och mogen frukt som drar åt rödsvart med fatkryddig finish. Tillgängligt efter ett par timmar i karaff, annars öppnar du ett ypperligt drickfönster om några år, säg 4-5 och får ett riktigt kraftpaket till hantverk från de grova händerna på en äkta traditionell och avsides belägen vinmakare. (Brix Wine, 1 200 fl.)

En glasflaska med Braida Montebruna Barbera d'Asti 2021, ett rött vin från Piemonte i Italien

Braida Montebruna Barbera d'Asti 2021

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 94152

750 ml

15%

229 kr

Klassisk barbera från Asti. Återkommande kvalitativ lansering till bra pris. Friskt rödbärig nos, körsbär och smörkola i en tight och stramt hög syra med fyllig frukt och torra tanniner. Syrligt fruktig eftersmak med avslut i en saltkola fudge'ig touch. Välbalanserad och läskande läcker Braidaenergi som vi känner den från tidigare årgångar. (Wine Affair, 13 200 fl.)

En glasflaska med Rizzi Barbaresco Nervo 2020, ett rött vin från Piemonte i Italien

Rizzi Barbaresco Nervo 2020

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 93795

750 ml

14.5%

491 kr

Ser vi ett trendbrott där senaste årens Barolo-dominans sakta planar ut och ger plats för andra kvalitativa viner från Piemonte? Senast på Nebbiolo Prima i Alba visade årgången 2021 i Barbaresco otrolig kvalitet. Rizzi är en gammal favorit som inte varit så lättillgängligt i Sverige tidigare. Syrliga körsbär i nosen, viol och rosor, fat och örter, mjuk frukt med torra unga tuggiga tanniner i ett läskande friskt avslut som är mycket välbalanserat mellan struktur och textur. Mycket bra. (Provinum Vinhandel, 360 fl.)

En glasflaska med Luigi Pira Barolo di Serralunga 2019, ett rött vin från Piemonte i Italien

Luigi Pira Barolo di Serralunga 2019

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 95135

750 ml

14.5%

389 kr

Rödfruktig och mörkt rödbärig nos fylld av rosor och örter. Stor smakbild, stram textur och tight struktur, välbyggd i full balans där mogna körsbär, örter, viol och rosor flyter över tuggiga tanniner i ett långt koncentrerat avslut. Klassiska och anrika familjen Pira fortsätter göra fina viner till bra pris och denna stiltypiska Serralunga-power är inget undantag. Piras har haft sitt säte i Serralunga d’Alba sedan 1800-talet. På 1950-talet började Luigi Pira fokusera på vinproduktion och sålde druvor och vin till andra firmor i området. (Origo Wine Import, 2 400 fl.)

En glasflaska med Ciacci Piccolomini Brunello di Montalcino 2019, ett rött vin från Toscana i Italien

Ciacci Piccolomini Brunello di Montalcino 2019

Produkt från Italien, Toscana

art nr 93940

375 ml

15%

235 kr

Halvpanna från Ciacci Piccolomini som behåller sitt rykte som en av de riktigt ärbara i Montalcino. Helflaskan lanserades för ett par veckor sedan och lillesyskonet i storlek har samma smak och doftbild, möjligen något mer utvescklad. Ljus tegelfärg, inbjudande aromatik av mogna körsbär, torkad frukt och torkade örter. Tät, torr, stram och tight med grusiga tanniner och koncentrerad frukt i ett kryddigt eldig avslut. (Tryffelsvinet, 1 360 fl.)

En glasflaska med Fitapreta Touriga Vai Nua 2022, ett rött vin från Alentejo i Portugal

Fitapreta Touriga Vai Nua 2022

Produkt från Portugal, Alentejo

art nr 95171

750 ml

13%

179 kr

Återkommande finfin ptouriga nacional från Alentejo med senaste årgången 2022. Syrlig blårödfrukt, lila ungdomlig ton, söt fyllig frukt, drag i syran och torra tanniner med örter, baksnus och söttobak, mörka svarta bär, skogsbär, vilda hallon, lingon, blåbär och björnbär i ett knastertorrt syrligt avslut. Fitapreta grundades av vinmakaren António Maçanita och vitikulturisten David Both 2004. António driver även fler vinerier, bland andra Maçanita som han har i Douro tillsammans med sin syster Joana. (Handpicked Wines, 1 800 fl.)

En glasflaska med Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon 2020, ett rött vin från Western Cape i Sydafrika

Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon 2020

Produkt från Sydafrika, Western Cape

art nr 92870

750 ml

14.5%

401 kr

Ett av Tim Atkin uppskrivet vin med höjdarpoäng och medaljregn. Exklusivt och egensinnigt med en elegans där cabernet sauvignon fått låna ett drygt tionde av cabernet franc. Svartvinbärsfruktig, fokuserad och koncentrerad nos med fyllig kropp, torr textur och tät tanninstruktur med energi där finishen bjuder på kaffe och choklad, lakrits och svarta bär i en lång eftersmak. (Tuesday Wine, 720 fl.)

En glasflaska med Samsara Pinot Noir Santa Rita Hills 2021, ett rött vin från Kalifornien i USA

Samsara Pinot Noir Santa Rita Hills 2021

Produkt från USA, Kalifornien

art nr 94431

750 ml

13.5%

489 kr

”One of the hidden jewels of Santa Rita Hills” enligt vinkritikern Antonio Galloni och vem är jag att inte hålla med. Här får man drivvis av de rätta markörerna för lokal pinot noir med jordgubb, vildhallon, blåbär och sandelträ direkt vid första sniffen. Syrligt med tuggiga tanniner, saliverande syra och koncentrerat frukt där än mer jordgubb, blodapelsin, grapefrukt och örter snurras fram, läskande skönfruktigt i välstrukturerad balans. (Swedish Brand, 672 fl.)

En glasflaska med BIRA Wines Nicolò Brunetto 2021, ett rött vin från Cuyo i Argentina

BIRA Wines Nicolò Brunetto 2021

Produkt från Argentina, Cuyo

art nr 92224

750 ml

13.5%

289 kr

Något så ovanlig som ett vin med brorslotten sangiovese och delar om tio procent vardera av syrah och merlot från Valle de Uco men med en flirt till ägarnas italienska rötter. En ny bekantskap för mig med körsbärsfruktig, sursyrlig och stramt grönkartig med stenig mineral och fatkaraktär, ceder och örter med torra tanniner. (Swedish Brand, 720 fl.)

En glasflaska med Shaw + Smith Shiraz 2021, ett rött vin från South Australia i Australien

Shaw + Smith Shiraz 2021

Produkt från Australien, South Australia

art nr 94437

750 ml

13.5%

281 kr

Shiraz från Adelaide Hills med stor, tuff och utmanande gargong där man sneglat, inte så lite, mot Cornas, En kaxig shiraz, fylligt rökig, järnigt mineralisk, svartfruktig och torr med mogna tanniner och ett långt svart fokuserat avslut. Släpper även Shaw + Smith M3 Chardonnay 2022. Vineriet, som har ambition att nå toppen i Australien, grundades och drivs än idag av kusinerna Martin Shaw och Michael Hill Smith. (Vintedge, 600 fl.)

 

Till förra veckans vintips i Nyprovat – Tillfälligt Sortiment 16 februari

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.